Haberler

Kütahya: Bilişim Suçlarına Dikkat

Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü'nün Resmi İnternet Sitesinde, Bilişim Suçu Mağdurlarının Yasalar Çerçevesinde Haklarını Nasıl Koruyabilecekleri Anlatıldı.

Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde, bilişim suçu mağdurlarının yasalar çerçevesinde haklarını nasıl koruyabilecekleri anlatıldı.

Söz konusu açıklamada, bilişim suçu "Bilişim suçlarında teknolojinin kullanılması kaçınılmazdır. Bir bilgisayar, internet uzayı, bir kredi kartı, elektronik bir cihaz veya cep telefonu ile de bu suçlar işlenebilmektedir. Bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen tüm suçlar bilişim suçlarını oluşturur" şeklinde tarif edildi.

E-mail adresine tehdit ve taciz içerikli mesaj gönderilen vatandaşlara da seslenilen açıklamada, "Tehdit ve taciz takibi şikayete bağlı suçlardan olduğu için e-mailinizi header kısmı ile birlikte bir dilekçeye ekleyerek savcılığa müracaat edin. Gerekli tahkikat savcılık tarafından yaptırılacaktır" denildi.

Açıklamada, kredi kartı kullanımı konusunda şu uyarılarda bulunuldu:

"Öncelikle sahip olduğunuz kredi kartını alır almaz şifresini değiştiriniz. Değiştirdiğiniz şifre aritmetik olarak artan veya aynı sayılardan oluşan rakamlar yerine kendinizin kolayca tahmin edileceği bir numara olmalıdır. Kart şifrenizi cüzdanınızda veya kart üzerinde herhangi bir yere kesinlikle yazmayınız. Kart şifrenizi üzerindeki kart numarasını kesinlikle kimseye söylemeyiniz ve göstermeyiniz. Aksi halde kredi kartı bilgilerinizin başka yerlerde başka insanlar tarafından alışverişlerde kullanılması muhtemeldir. Alışveriş yaparken kredi kartınızı pos cihazından farklı bir cihaza okutturup okutturulmadığına dikkat ediniz, şüphelendiğiniz durumlarda hemen en yakın polis birimine haber veriniz. Bankadan yaptığınız alışverişleri gösteren hesap cetvelini dikkatlice kontrol ediniz. Yapmadığınız alış verişlerde bankaya müracaat ederek olayı bildiriniz ve bu paranın hesabınızdan düşülmesine müsaade etmeyiniz. İnternet üzerinden sıkça alışveriş yapıyorsanız bankadan gönderilen hesap cetvelini dikkatlice kontrol ediniz, sizin kredi kartı bilgilerinizi verdiğiniz sayfa yöneticileri tarafından bu bilgileriniz başka alışverişlerde kullanılabilir. İnternet ortamında alışveriş yaparken bu sitelerin güvenlikli olduğundan emin olunuz. İnternet üzerinden abone yapan ve hizmet veren sayfalardan çok yüksek bir güvenlik sistemi olmadan kesinlikle alışveriş yapmayınız. Bankacılık ve bu tür finans işlemlerini internet üzerinden yaparken bankanın gerekli güvenlik yazılımlarını kullanıp kullanmadığına dikkat ediniz, güvenlik yazılımı kullanmayan sitelerden alış veriş yapmayınız ve bankacılık işlemlerini kullanmayınız. İnternet ve telefon bankacılığı sistemlerini kullanırken, telefon konuşmanızın dinlenebileceği ortamları kesinlikle kullanmayınız. Şüphelendiğiniz bir durum karşısında hemen banka yetkilileri ve polisle irtibat kurarak gerekli kontrolleri yaptırınız."

Bilgisayar virüslerinden ve bilişim suçlarından nasıl korunabileceğinin de anlatıldığı açıklamada, bu konuyla ilgili olarak, "Bilgisayarınıza lisanslı bir virüs koruma programı mutlaka yükleyiniz. Bu programın virüs güncellemesini gün aşırı yapınız ve makul aralıklarla bilgisayarınızdaki tüm dosyaları virüs kontrolünden geçiriniz. Tanımadığınız diskleri ve CD'leri bilgisayarınıza yüklemeyiniz. Güvenliğinden emin olunmayan internet sitelerinden dosya çekmeyiniz. Çok kritik dosyalarınızı disklere yedekleyiniz ve disklerinizi yazma korumalı hale getiriniz. Kullanmış olduğunuz işletim sistemlerinin açıklarını takip ederek bunların en kısa sürede kapatılmasını sağlayınız. Bilgisayarınızda kullandığınız şifrelerinizi kimseyle paylaşmayınız, herhangi bir yere yazmayınız ve tahmin edilmesi kolay şifreler seçmeyiniz" uyarılarına yer verildi.

Son olarak açıklamada, çocukların internette zararlı sitelere girmemeleri için yapılması gerekenler şu şekilde anlatıldı:

"İnternet explorerinizin tools menüsünden internet options seçeneğini seçiniz. Karşınıza çıkan ekrandan content menüsünü seçiniz. Karşınıza gelen ekranda content advisor menüsünden enable iconuna tıklayın. Karşınıza çıkan ekrandan çocuklarınızın girmesini istemediğiniz sitelerin adreslerini yazarak o sitelere girişi engelleyebilirsiniz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title