Haberler

Kütahya: Aizonai Antik Kenti'ne Ziyaretçi Akını

Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesi'nde, dünyanın ilk borsasının da bulunduğu Romalılar döneminden kalma Aizonai Antik Kenti yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Kütahya'nın Çavdarhisar İlçesi'nde, dünyanın ilk borsasının da bulunduğu Romalılar döneminden kalma Aizonai Antik Kenti yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Çavdarhisar Belediye Başkanı İsmail Tanrıverdi, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir şehir olan Kütahya'ya 54 kilometre mesafedeki Aizonai'de asırlar (1705 yıl önce) önce dünyanın ilk borsasının kurulduğunu söyledi. Tanrıverdi, Aizonai'de, tarihi borsanın yanı sıra tiyatro, hamam ve köprüler bulunduğunu bildirdi. Tanrıverdi, dünyanın ilk borsası olan yapının çevre düzenlemesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldiğini ifade ederek, "İlçemiz tam anlamıyla bir tarih ve kültür şehri. Son yıllarda yapılan çevre düzenlemesinden sonra ilçemize gelen turist sayısında artış var. Ama yeterli seviyede değil. Gerek ilçemizi, gerekse dünyanın ilk borsasını dünyaya tanıtmak için elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi. Tanrıverdi, Aizonai Antik Kenti'ni her gün yüzlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini sözlerine ekledi. Yeni Zelanda'dan gelen Bahnarim Guinomla isimli eğitimci, Aizoni Antik Kenti'ne hayran kaldığını belirtti.

Adının mitolojik kahraman 'Azan'dan geldiği sanılan Aizonai'de ortaya çıkarılan Zeus Tapınağı'nın çevresinde yapılan kazılarda, M.Ö. 3000 yıllarına ait yerleşim tabakaları bulundu. Aizanoi, 1824 yılında Avrupalı gezginlerce keşfedildi, 1830-1840 yılları arasında da tanımlandı. M. Schede ve D. Krencher başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün başlattığı kazı çalışmalarına, 1970 yılından bu yana devam ediliyordu. Ancak kentte, son 2 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı ödenek sayesinde Alman arkeologların yerine Türk arkeologlar kazı yapıyor. Antik kentte, zamanında 120 bin civarında insanın yaşadığı tahmin ediliyor. Antik kentte yıllardır yürütülen kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, 2 hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, bir bent, su yolları gün ışığına çıkarıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title