Haberler

Kosova Yasadışı Silahlardan Arındırılıyor

Kosova'nın İç Güvenliğini Önemli Ölçüde Tehdit Eden Yasadışı Silahların İmhasına Hız Kazandırıldı. Kosova Barış Gücü (Kfor) ve Kosova Polisi Tarafından Düzenlenen Baskın ve Yapılan Denetimlerde Ele Geçirilen 7 Bin Parça Yasadışı Silahın İmha Çalışmalarına Geçildi.

Kosova'nın iç güvenliğini önemli ölçüde tehdit eden yasadışı silahların imhasına hız kazandırıldı. Kosova Barış Gücü (KFOR) ve Kosova polisi tarafından düzenlenen baskın ve yapılan denetimlerde ele geçirilen 7 bin parça yasadışı silahın imha çalışmalarına geçildi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenen çalışma, Priştine yakınlarında KFOR bünyesindeki İsveç Taburu'nun Victoria Kampı'nda başladı. Kosova Başbakanı Agim Çeku, KFOR, Kosova polisi, UNDP temsilcileri ve diğer davetlilerin katılımıyla başlayan silahların imhasında bizzat katılımcılar da yer aldı. Kosova Başbakanı'nın başlattığı silah imhasına yetkililer, elektrikli testereyi eline alarak silahları parçalara böldü. KFOR askerlerinin yardımıyla silah imha eden yetkililer,

Kosova'ya yasadışı yollardan giren ve yasadışı bulundurulan silahlara geçit yok mesajını verdi. KFOR bünyesindeki Çokuluslu Merkez Tugayı Komutanı İsveçli Tuğgeneral Berndt Grundevik, ruhsatsız silahların Kosova'nın başını ağrıtan önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi. İllegal silahların her zaman büyük bir sorun oluşturduğunu ifade eden Grundevik, "İmkanlar dahilinde çok sayıda illegal silahı imha etmeye çalışıyoruz. Bu çalışmamızda Kosova polisinin karakollarında toplanan 7 bin silah imha edilecek"

dedi. Grundevik, Kosova'daki ölümlere yol açan şiddet olayları sıralamasında yasadışı silahların 3. sırada olduğunu da sözlerine ekledi.

Kosova Başbakanı Çeku ise, ele geçirilen silahların imha edilmesinin, Kosova'da güvenli bir ortam oluşturulmasında sarf edilen gayretin göstergesi olduğunu söyledi. "Her ruhsatsız silahın imha edilmesi, olası bir cinayeti önlemektir" şeklinde konuşan Başbakan Çeku,"Kosova'ya silah gerekir. Ancak silahlar KFOR, Kosova polisi ve gelecekte kurulacak olan Kosova Güvenlik Güçleri kurumlarının ellerinde olmalıdır" diye konuştu. Projeye destek sağlayan UNDP temsilcisi Frode Mauring, Kosova'nın nihai statüsünün

tüm sorunları kendiliğinden çözmeyeceğini, sorunların Kosova liderleri ve halkının çabalarıyla ortadan kaldırılacağını vurguladı.

Kosova'da KFOR'un intikal ettiği 1999 yılından bu yana 11 bin yasadışı silah ele geçirildi. Roket atarlardan tabancaya kadar bu silahlardan 4 bini Kosova'da görev yapan KFOR tarafından imha edildi. Uzmanların tahminlerine göre Kosova'da ruhsatsız silah sayısı 400 bine yakın.

(EK-OYK-OYK-NÇ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title