Haberler

Konya: Hz. Mevlana'nın 733. Vuslat Yıldönümü Törenleri

Hz. Mevlana'nın 733. Vuslat Yıldönümü Etkinliklerinin Son Gününde Şeb-i Arus Töreni Yapıldı. Şeb-i Arus Töreni'ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal da Katıldı.

Hz. Mevlana'nın 733. Vuslat Yıldönümü etkinliklerinin son gününde Şeb-i Arus töreni yapıldı. Şeb-i Arus Töreni'ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı.

Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Danıştay ve Sayıştay Başkanı ile yerli ve yabancı çok sayıda davetli de iştirak etti. Törende konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Hz. Mevlana'nın aynı zamanda İslamiyet'i, tasavvufu zirveye çıkaran bir insan olduğunu belirterek, "Hz. Mevlana, ilmin kapısını aşkın kapısı ile bütünleştirmeyi başarmış ve büyük bir örnek oluşturmuştur. Bugün Türkiye, İslamiyet'in en özgür ve en güzel yaşandığı yerdir. Bugün Türkiye'de İslam, demokrasi, laiklik, özgür kadın anlayışı bağdaştırılabilmiştir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, UNESCO'nun Hz. Mevlana'nın doğumunun 800. yıldönümü nedeniyle 2007 yılını Mevlana Yılı olarak ilan ettiğini hatırlatarak, "Bu Şeb-i Arus ile Mevlana yılını selamlamış oluyoruz. Böyle bir insanı kamilin bize bıraktığı manevi mirasına sahip olmanın sorumluluğu ile önümüzdeki yıl önemli etkinlikler düzenleyeceğiz. Şiddet ve nefretin arttığı bu devirde Mevlana'nın kutlu mesajını iletmeye çalışacağız. Mevlana'nın sesine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Barış, önce insanın kalbinde gerçekleşmelidir. Adı dahi barış anlamına gelen İslamiyet, Müslüman'ın sadece dilinde değil onların kalbine yerleşmiştir. İslam'ın barış mesajı Müslümanlar'ın kalbinde yer tutmalıdır. Hümanist değerlerin batıda ortaya çıkmasından önce Mevlana'da mükemmel şeklini almış olmasını İslamiyet'e borçluyuz. Medeniyetler çatışması tezlerini çürüten medeniyetler ittifakı çağrısının İspanya ile Türkiye'den yükselmesi boşuna değil. Cevap aradığımız sorular Mevlana'nın hikmetli sözlerindedir. Yapmamız gereken bu değerlerimizi her zamankinden daha gür bir sesle yükseltmek. Medeniyetler ittifakı girişiminin nihai eylem planını 13 Kasım'da dünyaya duyurmuştuk. Amerika'da ise BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve İspanya Başbakanı Zapatero ile nihai eylem planını hayata geçirmek için toplanacağız. BM Genel Kurulu'na hitap edeceğiz. Medeniyetler ittifakının zemini, farklılıklara rağmen bizi biraraya getiren ortak insanı değerlerdir. Yani bu bir Mevlana ittifakıdır. Onun için Mevlana'nın ülkesi, farklı din ve kültürleri birarada yaşatan tarihi tecrübesi olan bir ülkedir. Şiddet ve nefret hastalıklarından kurtulmak için sonsuzluk çeşmesinden su içen kişilerin kılavuzluğunda vahdete giden yolu bulmalıyız. Bu çatışma, ayrışma, nifak değil birliktir. Mevlana'nın değişi ile 'ikilik şaşı gören gözün görüşüdür'. Aklın, ilmin, kalbin yolu bize birliği gösteriyor. Can, bilgi ile akılla dosttur. Bizler bu coğrafyada asırlardır bu anlayışla farklılıklarımızı gözetmeden barış içinde yaşadık. 'Yaratılanı sev yaratandan ötürü anlayışı' ile yaşadık. Yeryüzünde bu engin tecrübeye sahip başka bir ülke gösteremezsiniz. Gençlerimize sesleniyorum; bu değerlere sahip çıkmak, bu iklimi yaşatmak sadece bizim için değil bütün insanlığın geleceği için önem taşıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluğu eşliğinde Türk Tasavvuf Müziği sanatçısı Ahmet Özhan sahne aldı. Türk Tasavvuf Müziği'nden örmekler seslendiren Ahmet Özhan'ın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Gösteri Grubu, sema ayinini gerçekleştirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title