Haberler

Kolan Dokuma ve Kirmen Eğirme Kültürünü Yaşatıyor

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Mümine Kardaş, Yörük kültürü geleneklerinden kolan dokuma ve kirmen eğirme kültürünü yaşatıyor.

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Mümine Kardaş, Yörük kültürü geleneklerinden kolan dokuma ve kirmen eğirme kültürünü yaşatıyor.

Göktepe Yaylası'ndaki obasında kurduğu tezgahta kolan adı verilen rengarenk kuşakları, çocuklarına ve torunlarına hediye ediyor, talep edenlere satıyor.

AA muhabirine, kolan dokumayı 7 yaşlarında annesinden öğrendiğini anlatan Kardaş, çocukluğunda kolan dokuma işinin, köylerindeki tüm evlerde yapıldığını dile getirdi.

Eskiden günde 5 saat kadar kolan dokuduğunu kaydeden Kardaş, şöyle konuştu:

"Eskiden kolanla otumuzu, odunumuzu sırtımızda taşıyorduk. Eskiden develerimiz vardı. Manavgat'tan Akseki'nin yaylalarına çıkarken develere ve hayvanlara yük sarardık. Şimdi yaylaya arabalarla, traktörlerle çıkıyorlar. Akseki ve Manavgat'ın köylerinden isteyenlere bunu satıyorum. Ben boş durmak durmak istemiyorum. Kendi elimle ördüğüm kolanları çocuklarıma, gelinlerime, torunlarıma hediye olarak veriyorum. Gücüm nispetinde ömrümün yettiği yere kadar bu geleneği yaşatmaya devam edeceğim. Gençlerimiz artık bu işlere gönül vermiyor. Bu mesleği sadece kızım öğrendi. Hazıra gidiliyor. O yüzden ilçede bu işi yapan kalmadı."

Kolan dokumanın yanı sıra kirmen de eğiren Kardaş, çocukluğundan bu yana kirmen ile yün eğirdiğini ve ip haline getirdiğini anlattı.

Yün, pamuk, keten, kıl ipliklerinin çözgü, atkı olarak kullanıldığı, yassı, enli kuşak bağ gibi dokumalardır.

Kolan dokuma nedir

Kolan, yün, pamuk, keten ve kıl ipliklerinden oluşturulan, enli kuşak, bağ gibi dokumalara verilen bir isim. Daha çok Yörükler tarafından dokunan ve kullanılan kolan dokuma, kara çadır ve topak ev denilen çadırların kaplama maddesi keçelerin sarılması, tepelerinin tutturulmasında kazık bağı olarak, sepet, çuval, heybe gibi taşıma araçlarında, hayvanların koşum takımlarında, araba, develerinin başını süslemede, kadın giyiminde, baş takılarının tutturulmasında, önlük, elbise kuşak bağı, çocuk kundağı, beşik bağı olarak kullanılıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Manavgat Göktepe Antalya Akseki Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title