Haberler

Kocatepe Gençlik Fuarı Açılışı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Çağ değişti ve kalemin yerini klavye aldı ama hiçbir zaman bu medeniyetimizi bir kalem medeniyeti olmaktan çıkarmaz. Klavyeyi kalem medeniyetinin getirdiği hakikatin emrine verirseniz o zaman kaleme ihanet etmiş olmayız” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Çağ değişti ve kalemin yerini klavye aldı ama hiçbir zaman bu medeniyetimizi bir kalem medeniyeti olmaktan çıkarmaz. Klavyeyi kalem medeniyetinin getirdiği hakikatin emrine verirseniz o zaman kaleme ihanet etmiş olmayız" dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (TDV KAGEM) tarafından düzenlenen ve ana teması Kalem, Kitap ve Hikmet olan II. Kocatepe Gençlik Fuarı açılışı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez'in katılımıyla gerçekleşti. Burada yaptığı konuşmasına Görmez, açılışa katılan Şair Yazar Nuri Pakdil'e teşekkür ederek başladı.

Geçen sene 'Cami ve Gençlik' üzerine söyleşide bulunduklarını belirten Görmez, "Bu sene çok daha önemli bir başlık seçmişsiniz. Öyle bir başlık seçmişsiniz ki bütün dünyanın fuarlarını birleştirseniz, bu üç kavramı bir hafta içerisinde ifade edip dünyaya arz etme imkanından mahrum olur. Kalem, kitap ve hikmet bu üç kavram gerçekten bizim medeniyetimizi ifade eden en önemli üç kavramdır. Biz daha ilk beş ayetinde kalemden söz etmiş bir medeniyetin çocuklarıyız" diye konuştu.

"ÇAĞ DEĞİŞTİ VE KALEMİN YERİNİ KLAVYE ALDI AMA HİÇBİR ZAMAN BU MEDENİYETİMİZİ BİR KALEM MEDENİYETİ OLMAKTAN ÇIKARMAZ"

Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çağ değişti ve kalemin yerini klavye aldı ama hiçbir zaman bu medeniyetimizi bir kalem medeniyeti olmaktan çıkarmaz. Elbette gençlere klavyeyi terk edin elinize sadece kalemi alın diyemem ama eğer seçtiğiniz başlığı dikkate alacak olursak kitap ve hikmeti göz önünde bulundurarak bir şey söylemem gerekiyorsa size sadece şunu söylerim; klavyeyi kalem medeniyetinin getirdiği hakikatin emrine verirseniz o zaman kaleme ihanet etmiş olmayız. Eğer biz klavye ile yazdıklarımızda pasif, başkalarının beyninizi ve kalbinizi işgal etmesine fırsat vermeden, aktif hikmetinizi klavye ile bütün dünya ile paylaşma imkanına sahip olursak oradaki sanal alemi, hakikat aleminin emrine verirseniz o takdirde kalem medeniyetine ihanet etmeden bu çağın gereklerini de yerine getirmiş oluruz. Ama eğer hikmetten uzak sadece heba ve heveslere, kalbinizi ve zihnimizi sanal ortamlarda teslim edersek o takdirde başında bulunduğumuz klavyeler ile o sanal ortamlar ile hakikat alemine sırt çevirmiş oluruz. Kalem medeniyetine de ihanet etmiş oluruz."

"KURŞUN KALEMİN İNSANA ÜÇ TANE NASİHATİ VARDIR"

Konuşmasının ardından gençlerin her birine kurşun kalem hediye edeceğini ifade eden Görmez, "Kurşun kalemin insana üç tane nasihati vardır. Birinci nasihati şu; benim dışıma ve ahşabıma bakmayın. Benim kalıbıma bakmayın. Asıl işi gören içimdeki kurşundur, özümdür. Öyleyse sizde sadece kalıbınıza bakmayın, kalbinizi ihmal etmeyin. İkinci nasihati kurşun kalemi; zaman zaman canımı acıtarak beni açarlar. Fakat canım yandıktan sonra daha güçlü yazmaya başlarım. Sizde dünyanın hayatın zorluklarıyla karşılaştığınızda acılara tahammül ederek onları açtığınızda daha güçlü olursunuz, daha güçlü düşünürsünüz. Üçüncü çok önemli bir vasiyeti var. Ben dolma kalem ve mürekkepli kaleme benzemem, tükenmez kaleme benzemem. Benim yazdıklarım silinir diyor. Sizde bilin ki eğer yaptığınız bir kötülük olursa onu daima silme imkanınız var" şeklinde konuştu.

"ELBETTE BİZİM MEDENİYETİMİZ BİR KİTAP MEDENİYETİDİR"

Başlık olarak seçilen ikinci kelimenin kitap olduğuna değinen Görmez, "Kitap kelimesi bizim medeniyetimizi tarif eden en önemli kavramlardan bir tanesi. Elbette bizim medeniyetimiz bir kitap medeniyetidir. Ötekimizi bile lütfederek kitapla tanımlamışız. İslam dini, İslam müntesipleri kendi dışındaki ilahi dinlere mensup olanları lütfederek, ehlikitap diye adlandırmış. Onun için hem kendimiz bir kitap medeniyetinin çocuklarıyız, hem de biz Hıristiyan ve Yahudileri de Kur'an'ın ifadesiyle ehli kitap diye tarif etmişiz. Üç kitabı birlikte okumadan büyük harfle kitabı anlayamayız. Birisi küçük kitap insandır, birisi büyük kitap kainattır, birisi en büyük kitap Kur'andır" ifadelerini kullandı.

"BİR MEDENİYET HİKMETİNİ KAYBETTİĞİ ZAMAN TATBİK EDİLMEYEN HÜKÜMLER MANZUMESİNE DÖNÜŞÜR"

"Hikmet kitabın yeryüzünde inşa ettiği hakikattir" diyen Görmez, şunları kaydetti:

"O hakikate giden yoldur. Bir medeniyet hikmetini kaybettiği zaman tatbik edilmeyen hükümler manzumesine dönüşür. Bugün Şam'da, Bağdat'ta, Kahire'de, Yemen'e Müslümanlar neden hikmeti kaybetti veya hikmeti kaybettikleri için sahip oldukları değerler inanç manzumesi, tatbik edilmeyen hükümler manzumesine dönüştü. İbadet hikmetini kaybettiği zaman bedensel bir harekete dönüşür. Hikmet sünnettir. Peygamberimizin kitabı hayatla buluşmasının adıdır hikmet. Bizim bilgi tasavvurumuzu üç kavram ifade eder. Tek kavramla biz bilgi tasavvurumuzu ifade edemeyiz. İlim, hikmet ve marifet. Bugün İslam dünyasının içine düştüğü zorlukların en büyük sebebi medeniyeti sadece ilme sadece malumata indirgedi. Hikmeti ve marifeti unuttu veya öteledi. Tarih boyunca bütün asırların idrakine hikmeti öğretmiş bir medeniyetin çocukları olarak sizi son iki asırda hikmet boyutu zayıflamış, marifet boyutu yok olmuş bu medeniyeti yeniden inşa edeceğinize olan inancımı ifade etmek istiyorum."

"39 VAKIF, DERNEK VE ÖĞRENCİ KULÜBÜ STANT AÇTI"

TDV KAGEM Müdürü Hicret Toprak, fuarda 4 gün sürecek etkinliklerle ilgili bilgi vererek, Kocatepe Gençlik Fuarının ikinci halkasında 39 vakıf, dernek ve öğrenci kulübü stant açtığını bildirdi. Toprak, stantlarda 4 gün boyunca söyleşiler, imza günleri, sergiler düzenleneceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Kocatepe Gençlik Fuarı'nın açılış kurdelesi kesildi. Ardından Görmez, stantları dolaşarak gençlere kurşun kalem dağıttı.

Fuar 5 Mayıs 2015 tarihine kadar Kocatepe Cami Fuar Alanı'nda ziyaret edilebilecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Kocatepe Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title