Haberler

Kocaoğlu'ndan Sitem Gibi Konuşma

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İktisat Kongeresi'nin 89. yılı anısına düzenlenen toplantıda pek çok konuda içini döktü.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İktisat Kongeresi'nin 89. yılı anısına düzenlenen toplantıda EXPO 2020'den, Paris'te yapılan sunumdan, İnciraltı'nın planlamasına, kentsel dönüşümden, İzmir'in ödediği vergiye kadar pek çok konuda içini döktü.

İzmir'i Sevenler Platformu tarafından İzmir İktisat Kongresi'in 89. yılı anısına düzenlenen 1923 İktisat Kongresi'nden EXPO 2020 Paneli ve 1923'ten Günümüze Fuarcılık ve Sergicilik Sergisi EXHIBITION 2012, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. Panel ve serginin açılışına CHP İzmir Milletvekilleri Aytun Çıray ve Mustafa Moroğlu, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Tüm gün boyunca sürecek ve toplam 4 oturumdan oluşacak olan programda İzmir'i Sevenler Platformu'na üye 138 kuruluş ve sivil toplum örgütünün bulunmasına karşın açılışın yapıldığı salonda protokol ile basın mensupları dışında kimsenin olması dikkati çekti.

İlk olarak söz alan EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yapılan çalışmaları anlatarak gelinen nokta hakkında bilgi verdi. Özgener, Dışişleri ve Sağlık bakanlıklarının da EXPO 2020 Yürütme Komitesi'ne katıldığını, kararın Bakanlar Kurulu'nda onay beklediğini, İzmir'in tanıtımını yapacak firmanın seçiminin ay sonunda yapılacağını lobi faaliyetlerine başlanacağını söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise EXPO 2020 konusunda aday bütün kentlerde yerel halk tarafından seçilmiş başkanın öne çıkartılırken İzmir'de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yerine hükümet tarafından belirlenen bir kişinin başa getirilmesini eleştirdi. Hükümetin EXPO 2020 konusunu ileride kullanılacak siyasi bir rant olarak gördüğünü belirten Çıray, "Başkan Kocaoğlu siyasi rant uğruna geri plana itilmiştir. Hükümet bu sürece ağırlığını koymuştur. Oysa Türkiye'nin de önünü açacak olan EXPO 2020 için siyaset üstü bir anlayış gerekiyor" dedi.

KOCAOĞLU YARIM SAAT KONUŞTU

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın sözleri Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun konuşmasını da şekillendirdi. Yaklaşık yarım saat süren konuşmasına Çıray'a yanıt vererek başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu kentin lehine ne gerekiyorsa yapmakla görevli olduğunu belirtti.

Kocaoğlu, "Bir gün en önde gitmem gerekir bir gün en sonda. Bir tek duruşum var. Dört milyon İzmirliyi temsil ediyorum. Nerede durmam gerekiyorsa İzmirlinin menfaati için orda dururum. Sekiz senedir bunu yapıyorum. Hiçbir alınganlık göstermedim. Özgüvenim benim alınganlık göstermeme engeldir. EXPO sürecinde de her türlü desteği nerden ne koşulda olursa olsun vermeye hazırım. Paris dönüşünde basında çıkan birtakım söylemler oldu. Ben Paris'e özel uçakla da gitseydim zaten konuşmayacaktım çünkü programda benim konuşmam yoktu." dedi.

Hedefin İzmir'in kalkınması olduğunu, bu kalkınmanın da topyekün, sürdürülebilir ve çevreci olması gerektiğini anlatan Başkan Kocaoğlu, Merhum Başkan Ahmet Piriştina zamanında kent merkezinin planlamasına yönelik bir çalışma başlatıldığını dile getirerek, "Elimizde bir yeni arsa yok, Basmane çukuru var. Bir taraftan planları geliyor gidiyor. İzmir'e yatırımcı gelmiyor vah tüh' bilmem ne. Organize sanayi bölgelerine teşvikten dolayı gelmiyor, limanımız kan kaybediyor çünkü artık denizcilik sektöründeki kullanılan gemilerin limana yanaşmasına uygun değil ve yatırımcıyı çekecek bir kara parçamız yok. Göreve geldik stratejik planı yaptık, arkasından 125 binlik Türkiye'de ilk kez büyük bir alanın nazım imar planını yaptık ve yola koyulduk. Piriştina'dan devraldığımız yeni kent merkezi planıyla sekiz sene de biz uğraştık. İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması reddedildi. Plan yürürlükte yargı sonuçlanmadı." dedi.

YARIMADA PLANLANMALI

İzmir Yarımadası'nın topyekün planlanmasının Türkiye açısından bir kaldıraç olacağını, zaman kaybedilmeden yapılması gerektiğini anlatan Başkan Kocaoğlu, "171 bin hektar İzmir Yarımadası var. 5 ilçeden oluşuyor. Buranın stratejisini belirleyip ardından planlamasını yapıp burayı tarım, termal, eğitim, pansiyon, otel olacak yerlerini aklı ve bilimi kullanarak belirleyip yatırımcının önüne koyduğumuzda kalkınacağız. Bunları yaparsak Türkiye için kaldıraç olacaktır. Zaman kaybetmeden yapmamız gerekiyor." dedi.

EXPO'nun tüm İzmir için önemli olduğunu, herkesin elinden gelen desteği vermesi gerektiğini ancak hayatın sonu olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "EXPO'suz da hazırlanabilir, bu kenti kalkındırabiliriz. Hiçbir yatırım olmadan 2011'de dünyada kalkınan 4 kent olduk. Kısır çekişmelerden kurtulursak başarırız." diye konuştu.

VALİ KIRAÇ

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise İzmir'in EXPO konusunda her türlü desteğe sahip olduğunu belirterek, "Başarmaktan başka şansımız yok. İzmir EXPO'da Türkiye'nin milli takımıdır. 160 üyeli bir yapının oy kullanacağı süreci yaşıyoruz. Aralık 2013'te oylama yapılacaktır. Biz bize yakın dost ülkelerin üye olmasını ve olmayanların da üye olmaları durumunda aidatların bizim tarafımızdan yatırılacağını söylüyoruz. Hiyerarşik düzende büyükşehir belediye başkanı ile birlikte hareket ediyoruz. Onun başkan olduğu bir kurumda benim üye olmam hiyerarşik açıdan doğru olmazdı. Yürütme kurulu komitesi başkanlığına da Mahmut Özgener'i getirdik. Yerelden olsun, halkı tanısın diye düşündük. Daha halka yakın bir yapı olsun düşüncesiyle böyle bir adım attık. Şuan kurulları ortada olan, kanunu, kararnamesi ve yönlendirme Kurulları kararnameleriyle tamamlanmamış bir yapıyız. Her şeyimiz tamamdır. Hükümet taleplerimizi her noktada karşılamıştır. Başarmaktan başka bir şansımız yok. Bu bir İzmir projesidir." dedi.

Açılış oturumunun ardından 1923'ten Günümüze Fuarcılık ve Sergicilik Sergisi EXHIBITION 2012 açıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aziz Kocaoğlu Aytun Çıray Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Bakmadan Geçme

Kızıl Goncalar 19. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 13 Mayıs Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Çitos Efe'nin son hali! "Çocuktan Al Haberi" Efe Koçyiğit son hali nasıl? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 13 Mayıs Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hayatı sorgulatacak Sigmund Freud sözleri Survivor CANLI izle! 13 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? Hükümet Kadın nerede çekildi? Hükümet Kadın filmi ne zaman yayınlandı? Hükümet Kadın konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? 13-14 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Maymunlar Cehennemi: Başlangıç konusu nedir, oyuncuları kimler,ne zaman, nerede çekildi? Carl Jung'dan Hayatı Değiştirecek 10 Alıntı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis ne görüştü, konu ne? 13-14 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 13 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

Rekabet Kurulu, Frito Lay Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ hakkında soruşturma açılmasını kararlaştırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title