Haberler

Kılıçdaroğlu, 'İlhan Selçuk Anıtı'nı Açtı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz aydınlanmayı bu ülkeye getiren Mustafa Kemal'i özledik."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz aydınlanmayı bu ülkeye getiren Mustafa Kemal'i özledik. Biz konuşmayı özledik, biz dinlemeyi özledik, biz bir araya gelip dertleşmeyi özledik. Türkiye'yi yarı açık cezaevine döndüren bir anlayış, 21. yüzyılın Türkiye'sine yakışmıyor" dedi.

Beşiktaş Belediyesi tarafından yaptırılan 'İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar Anıtı'nın açılışına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, İlhan Selçuk'un bir aydınlanmacı ve katıksız Mustafa Kemal'ci olduğunu belirterek, kendisinin hayatı boyunca savunduklarından ödün vermediğini söyledi. Aydınların herkesten fazla sorumluluğu olduğuna işaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Aydın okur, aydın dinler, aydın kültür ateşinde pişer, aydın olgunlaşır ve aydın olur ve bütün dünyayı önce çevresini, yakınlarını, dostlarını aydınlatır. Işık saçar, o bir top ateştir artık, o nedenle sorumluluğu çok fazladır. Aydın, insan haklarına, demokrasiye, kadın-erkek eşitliğine karşı en duyarlı kişidir. Mazlumun ve mağdurun yanındadır. Zulme karşıdır ve zulme direnir. Zulme karşı direniş onun gerçek anlamda aydın olduğunu ve sorumluluk üstlendiğini gösterir" diye konuştu.

Aydının bir diğer sorumluluğunun da sorunlara eleştirel bakması olduğuna belirten Kılıçdaroğlu, İlhan Selçuk'un yeri geldiğinde dostlarını, yeri geldiğinde siyasi iktidarı eleştirdiğini, eleştiriye tahammülü olanların onun elini sıktıklarını, tahammül edemeyenlerin ise ona ceza vermekten çekinmediklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Aydın olmak, elinde meşale tutmak demektir. Aydın olmak, toplumu aydınlatmak demektir. İlhan Selçuk bunu yaptı" dedi.

İstanbul'un, tüm dünyanın merak ettiği önemli bir kent olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, üç büyük imparatorluğa başkentlik eden, kültürün yoğrulduğu İstanbul'un bugünkü yönetimi hak etmediğini savundu. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"İstanbul'a, İstanbul'un kültürünü yayacak bir lider, bir anakent belediye başkanı lazım. İstanbul'u İstanbul'a hapseden değil, İstanbul'u dünyaya taşıyan bir lider lazım. Bu kentte yollarda ömür törpüsü olan, yollarda ömrünü çürüten bir İstanbullu, böyle bir İstanbul'da yaşamak istemiyor. Daha özgür, daha çağdaş, daha uygar, insana ve çevreye saygılı bir İstanbul'u İstanbullu istiyor ve arzu ediyor ve bu İstanbullunun hakkı. İstanbullu bunu elleriyle yaratmak, elleriyle oluşturmak zorundadır."

Çağdaşlığı, demokrasiyi, özgürlüğü özlediklerini kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "100'ün üzerinde gazetecinin hapiste olduğu bir ülkede aydınlanmadan söz ediyoruz, özgürlükten, demokrasiden, 'Silivri toplama kampı'ndan söz ediyoruz. Orada yaşayan, dünyaya özgürlük diye haykıran bir avuç değerli insan var. 21. yüzyılın Türkiye'sinde aydınların, gazetecilerin hapse atıldığı, aylarca sorgulandığı... Soruyor özel yetkili mahkemenin başkanı, 'Niye bu yazıyı yazdın'; senin niye bu yazıyı yazdın diye sormaya hakkın var mı? Önce sen dön kendine o soruyu sor. Senin bir yazara, bir çizere, bir yontucuya, 'Bunu niye yaptın' diye sormaya hakkın var mı? Yargıçlık koltuğunda oturan kişinin önce dünyayı, kültürü, aydınlanmayı, sanatı ve sanatçının ne olduğunu bilmesi lazım. Sanatçının rüzgara karşı yürüyen bir insan olduğunu unutmaması lazım. Biz çağdaşlığı özledik, biz demokrasiyi özledik, biz özgürlüğü özledik. Biz aydınlanmayı bu ülkeye getiren Mustafa Kemal'i özledik. Biz konuşmayı özledik, biz dinlemeyi özledik, biz bir araya gelip dertleşmeyi özledik. Türkiye'yi yarı açık cezaevine döndüren bir anlayış, 21. yüzyılın Türkiye'sine yakışmıyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da nefes alacak alanların azaldığını, bu alanlardan birinin Beşiktaş olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Nefes almak isteyen, sanat görmek isteyen, uygar bir kent yaşamı nasıl olur görmek isteyen Beşiktaş'a gelsin. Çünkü bizim belediye başkanlarımız insanı düşünürler. Bir kente sadece konut edinrek yaşanmaz, o kentin sinemasına, tiyatrosuna gitmek ister, heykellerini görmek ister, dostluğu, beraberliği, hoşgörüyü görmek ister o kentte, kentli olmak kolay değildir" diye konuştu.

Özgürlük için başladıkları yürüyüşü tüm Türkiye'ye yaymak istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Ödün vermek bizim kitabımızda yoktur. Aydının en önemli özeliği ödün vermemektir. Nazım bunu çok güzel dile getirmiş, 'Sen yanmasan, ben yanmasam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa' diye" dedi.

Konuşmaların ardından, Kemal Kılıçdaroğlu, Tarık Akan, Rutkay Aziz ve diğer katılımcılarla birlikte 'İlhan Selçuk ve Cumhuriyet Aydınlanmasını Yaratanlar Anıtı'nın açılışını yaptı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title