Haberler

Kıdem Tazminatı" Başlıklı Panel Düzenlendi

Kırklareli Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü (KESAM) tarafından “Kıdem Tazminatı” başlıklı panel gerçekleştirildi.

Kırklareli Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü (KESAM) tarafından "Kıdem Tazminatı" başlıklı panel gerçekleştirildi.

Kayalı Kampüsü konferans salonunda düzenlenen panele İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar oturum başkanlığını yaptı. Panelde, Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Parlak, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Bayram, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Koç ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayım Yorgun konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin oturum başkanlığını yapan İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Murat Özdamar, 4857 sayılı iş kanununda da kıdem tazminatı ile ilgili değişiklik gösterilmediğini belirterek, kıdem tazminatı fonu kurulacağının öngörüldüğünü söyledi.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Koç, uygulamada kıdem tazminatı ve hesaplama sorunları ile ilgili bilgiler verdi. Doç. Dr. Muzaffer Koç, "Kıdem tazminatının yıpranma karşılığı, ücret niteliği, tazminat, işsizlik sigortası, niteliğinde ihtiyarlık sigortası şeklinde öngörülmektedir. Kıdem tazminatına hak kazandıran unsurlar, işverenin feshi, askerlik, kadın işçinin evliliği, emekliliktir. Kıdem tazminatı arttırılabilir ama azaltılamaz. Kıdem tazminatının en önemli sorunu işverenin işçiye kıdem tazminatı vermemesidir. 2015 yılında çalışanların sadece yüzde 14'ü kıdem tazminatı almıştır" dedi.

"İŞÇİ EĞER KENDİ SÖZLEŞMEYİ FESHEDİP MEMUR OLMUŞ İSE KIDEM TAZMİNATI HAKKI KAZANAMAMAKTADIR"

Yargı kararları ışığında kıdem tazminatıyla ilgili bilgi veren Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Bayram ise, kıdem tazminatının yargı ile işçiye uzun sürede ödendiğini belirterek şunları kaydetti, "İşçinin sözleşme süresi bitimi ile kendiliğinden sona erdiğinde kıdem tazminatı hakkı doğmaz. Haksız bir şekilde işveren tarafından sözleşme feshedilirse kıdem tazminatı hakkı oluşabilmektedir. Belirli süreli iş sözleşmesinde yer alan bir hükme dayanarak yenilenmeyeceği, işçiye söylenmesi kıdem tazminatı hakkının doğmasını sağlar. İşçi eğer kendi sözleşmeyi feshedip memur olmuş ise kıdem tazminatı hakkı kazanamamaktadır" diye ifade etti.

Kıdem tazminatı sendika hareketlerinin ortaya çıkardığı bir hak olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayım Yorgun, "Kıdem tazminatına ücret geliri, tazminat, iş güvencesi, işsizlik sigortası vb. anlamları yüklenmektedir. Ancak bunların hiçbiriyle alakası yoktur. Yeni fon ile birtakım kısıtlamalar getirilmek istenmektedir. Kıdem tazminatının AB'nin çok ilerisinde olma sebebi iş güvencesi ILO hükümlerine uygun olmadığı içindir. Çünkü ortalama ücretin düşük olması, devletin sosyal fonksiyonlarının zayıflığı, işsizlik sigortasında yararlanma şartları ağır ve işsizlik ücretinin düşük olmasıdır" ifadelerini kullandı.

"BAZI ÜLKELERDE KIDEM TAZMİNATI ÖDENİR, BAZILARINDA İSE HİÇ ÖDENMEZ"

Kıdem tazminatından yararlanmanın her ülkede farklı olduğunu aktaran Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Parlak, "Bazı ülkelerde kıdem tazminatı ödenir. Bazılarında ise hiç ödenmez. İsviçre de 20 yılı dolduran ve 50 yaşını doldurmayan kimseye kıdem tazminatı verilmez. Fransa da 1 yılı dolduran kişiler kıdem tazminatı alır. Fransa'dan kıdem tazminatı için her yıl için alınan ücretin yüzde 20'sidir. Avusturya da fon sistemi vardır. İşveren her ay ücretinin bir. Ayrıca Avrupa'nın birçok ülkesinde de kıdem tazminatı uygulanmamaktadır" dedi.

Panel, soru cevap kısmının ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç'ın katılımcılara teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İstanbul Üniversitesi Marmara Üniversitesi Kırklareli Kayalı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title