Haberler

Kıbrıs'ta Akdeniz Petrolü Tartışmaları

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (Gkry) Kıbrıs'ı Çevreleyen Doğal Kaynakların Kullanımı Konusunda Takındığı Tavrın Bölgede Gerginliğe Yol Açacağını Belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Kıbrıs'ı çevreleyen doğal kaynakların kullanımı konusunda takındığı tavrın bölgede gerginliğe yol açacağını belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bugün GKRY'in Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz kaynakları konusunda takındığı tavırla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Erçakıca'nın açıklamasında, "Kıbrıs'ı çevreleyen denizlerdeki doğal kaynakların kullanılması konusunda Kıbrıs Rum tarafında yaşanan tartışma, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununa nasıl baktığını göstermesi bakımından ilginçtir. Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs'ın tümünü temsil edermişçesine komşu ülkelerle anlaşma yapmaya teşebbüs etmesi elbette kabul edilemez. Buna ilişkin bir gelişmenin bölgemizdeki ilişkileri gerginleştireceği de açıktır" ifadeleri yer aldı.

Türk tarafının Kıbrıs'ın doğal zenginliklerinden yararlanmanın Kıbrıs'ta yaşamakta olan bütün halkların hakkı olduğuna inandığını ifade eden Erçakıca, şöyle konuştu: "Kıbrıs sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunması, bu hakkın yaşama geçirilmesini kolaylaştıracaktır. Durum böyle olduğu halde, Kıbrıs Rum tarafının sözcüleri bu gelişmeler üzerine verdikleri demeçlerde, Kıbrıs'ın egemenlik haklarını Kıbrıslı Türkler ile ortak olarak kullanmak istemediklerini bir kez daha ve açıkça dile getirmiş bulunuyor. Esasen, Kıbrıs sorununu ortaya çıkaran ve çözümlenmesini engelleyen de bu anlayıştır."

Erçakıca, Kıbrıs'ın doğal zenginlikleri kadar egemenliği de ada üzerinde yaşayan halklar tarafından adil bir şekilde kullanılmadığı sürece, Kıbrıs sorununun gerginlik kaynağı olmaya devam edeceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Kıbrıs çevresinde var olduğu ileri sürülen petrol kaynaklarının anlaşmazlıklar veya yeni gerginliklerin değil barış ve refahın nedeni olması gerektiğini bildirdi.

Doğal kaynaklar adil paylaşıldığı sürece halkların mutluluğuna; kavga vesilesi oldukları zaman ise acılara neden olduğunu belirten Erçakıca, şöyle konuştu: "Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs'ı, Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmak istememesi, tarihte yaşanmış olan acıların kaynağıdır. Kıbrıs Türk tarafı olarak yeni acılar için değil barış ve refah için çalışmaya kararlıyız"

(MG-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title