Haberler

Kıbrıs Rum Basınına Göre Al-ver Süreci Kasım'da Başlayacak

Kıbrıs Rum Kesimi'nde Yayınlanan Gazetelerden Politis, "Al-ver Kasım'da. Kıbrıs Sorununda Çetin Pazarlık Sonbahar Sonunda. Zemin Hazırlığındaki İlerleme Denetlenecek" Başlıklı Haberinde Kıbrıs Sorununun Uluslararası "Oyuncularının" Çözümün Sonbahar Sonunda Belli Olacağını Hesaplamakta Olduklarını Bildirdi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerden Politis, "Al-Ver Kasım'da. Kıbrıs Sorununda Çetin Pazarlık Sonbahar Sonunda. Zemin Hazırlığındaki İlerleme Denetlenecek" başlıklı haberinde Kıbrıs sorununun uluslararası "oyuncularının" çözümün sonbahar sonunda belli olacağını hesaplamakta olduklarını bildirdi.

Gazete çok iyi bilgili kaynakların; çözümün içeriğini belirleyecek olan iki lider arsındaki kritik al-ver tarihini önümüzdeki Kasım ayı civarları olarak vermekte olduklarını yazdı ve şöyle devam etti:

"Aynı kaynaklar sonbahar sonlarında Türkiye'deki görüntünün netleşeceğini değerlendiriyorlar. Bu ülkenin liderliğinden de -söz konusu dönemde her kim olursa olsun- çetin ancak mümkün bir al-vere katılarak Kıbrıs sorununda yeterli jestlerde bulunması istenecek. Talat-Hristofyas doğrudan görüşmelerinin hazırlık döneminde kaydedilmekte olan zorluklara rağmen uluslararası camia; başlangıç formülünün bulunacağına inanıyor görünüyor." Talat ve Hristofyas arasında Temmuz ayı içerisinde bazı görüşmeler olduktan sonra özlü müzakerelerin yoğun bir hızla eylül ayında başlayacağı görüşünün hakim olduğu belirtilen yazıda, "Bu perspektifi Kıbrıslı Türkler de perde gerisinde gerçekçi kabul ediyorlar. Ağustos ayı; tezlerin hazırlanacağı ve müzakere gruplarının tamamlanacağı ay olarak kabul ediliyor. Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs sorununun özünü ele almakta olan çalışma gruplarından üçünde ilerleme olmamasından özellikle endişe ediyor görünmüyorlar. Şu anda tartışılmayan güvenlik, toprak ve mülkiyet konularında da küçük görüş birlikleri olacağını düşünüyorlar. İlerlemenin ölçülmesi konusunda ise bize; hazırlık döneminde bir anlaşma olması gerekmeyen her bir 'dikenli' yön için uzmanlar tarafından masaya 'alternatif' senaryolar konulmasının yeterli olduğu söylendi. Vatandaşların talep edilmekte olan çözümün ne olduğunu bilmeleri için prosedürün her aşamasında kamuoyunun bilgilendirilmesine özellikle önem veriliyor" denildi.

(MG-EA-EA-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title