Haberler

Kesikköprü Barajı'nın Suyu Önümüzdeki Hafta Ankara'da

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak Üzerinde Kurulu Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya Önümüzdeki Haftadan İtibaren Su Verilmeye Başlanacağını Bildirdi. Gökçek, "Verdiğimiz Sözden İki Ay Gecikmeli Olsa da, Önümüzdeki Hafta Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya İki Ayrı Hattan Su Vereceğiz. Ankara'nın Su Sorunu 20 Yıl İçin Çözümlenmiş Olacak" Dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılırmak üzerinde kurulu Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya önümüzdeki haftadan itibaren su verilmeye başlanacağını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Basın Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Gökçek, "Verdiğimiz sözden iki ay gecikmeli olsa da, önümüzdeki hafta Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya iki ayrı hattan su vereceğiz. Ankara'nın su sorunu 20 yıl için çözümlenmiş olacak" dedi.

Kesik Köprü projesi ile ilgili bilgiler veren Gökçek, "Yapmış olduğumuz iş büyük, şöyle ki; toplam 384 km uzunluğunda 3 hat boru döşedik. 11 bin tır boru taşıdık. 500 tır pompa, vana nakledildi. 110 bin metreküp beton kullandık. 10 depo, 5 pompa istasyonu yapıldı. 230 km'den elektrik çektik, yeni direkler diktik. Bütün bu işleri 10 ayda bitirdik. Bu proje 600 trilyonla çok ucuza mal olmuş bir projedir" dedi.

-"FRANSIZ 1530mg/l SÜLFALTI SUYU ŞAKIR ŞAKIR İÇİYOR"

Kesik Köprü barajındaki suyun sülfat oranının yüksek olduğu yönündeki tartışmaları ilginç bir şekilde yanıtlayan Gökçek, "Kesik Köprü'deki suyun sülfatının yüksek olduğu söyleniyor. Buradaki suyun sülfat oranı 310-330mg/l arası değişiyor. Yurtdışına gittiğimde marketlerde su araştırması yaptım. Avrupa'da içilen su ve sodalardan aldım. Gördüğüm ki bu sularda en düşük sülfat oranı 330mg/l" dedi.

Gazetecilere yurtdışından getirdiği değişik marka suları ikram eden Gökçek, "İşte Fransa'da çok içilen Hepar marka suda 1530mg/l sülfat var. Fransa şakır şakır içerken, Türkiye'de 330 sülfat'ın demagojisi yapılıyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye'de sülfat konusunda gürültü koparanlar haklı değilmiş" şeklinde konuştu.

Getirdiği sulardan kendisi de içen Gökçek, Türkiye'deki suların tadının daha güzel olduğunu ifade etti.

Gökçek, Kesik Köprü'den gelecek suyun diğer değerleri konusunda da ASKİ'nin, DSİ'nin, Hıfzıssıhha'nın, Gazi Üniversite'sinin ve ODTÜ'nün raporlarına göre insan sağlığına zararlı maddelere rastlanmadığını belirti.

-"BAZI KESİMLER YAYGARA KOPARACAK"

Gökçek, Kesik Köprü Barajı'ndan suyun verilmesinin ardından bazı kesimlerin suyun sağlıksız olduğu yönünde açıklamalar yapacağını belirterek, "Buradan ihbar ediyorum ki bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları suyun verilmesinden 15 gün ve bir ay sonra yaygara koparacaklarını bildirdiler. Halkı uyarıyorum, vereceğimiz su son derece sağlıklı olacak. Hazır su kadar lezzetli olmayabilir ancak çeşmeden akan su içilebilecek" dedi.

-"KAR YAĞIŞI BARAJLARI DOLDURMADI"

Ankara'ya bugüne kadar yağan karın, günlük 120 bin metreküp su getirdiğini kaydeden Gökçek, "Bu 1,5 günlük su bile değil. Suyu toprak emdiği için bu kar yağışı yeraltı suları açısından faydalı oldu" dedi.

Şu an Kesik Köprü Barajı'nda 7 Milyar metreküp su olduğunu belirten Gökçek, Ankara'daki barajlarda ise 3,5-4 aylık su anlamına gelen 148 milyon metreküp suyun olduğu ifade etti.

-SUYA ZAM YOK-

Yapılan yatırım nedeniyle suyun zamlanıp zamlanmayacağı sorusuna Gökçek "Bu projenin maliyetini, ödemelerimizde bir sıkıntı olmadıkça, aldığımız kredi bizi zorlamadıkça tüketiciye yansıtmayacağız" şeklinde cevap verdi.

Ankaralıların su konusunda tasarruf etmediğini belirten Gökçek, "Su artık altın değerinde, vatandaşlardan su tasarrufuna riayet etmelerini rica ediyorum" dedi.

-DOĞALGAZ ÖZELLEŞTİRMESİ 14 MART'TA-

Doğalgaz özelleştirmesine ilişkin olarak ise Gökçek şunları dedi:

"Doğalgaz özelleştirmesi14 Mart'ta kesin yapılacak, ertelenmesi söz konusu değil. Doğalgazın özelleştirmesiyle ilgili şartname alan yatırımcı sayısı 34, bilgi odasına giren yatırımcı sayısı ise 18. Bu 18 firmanın 18'i de ihaleye katılır inşallah. Biz ihaleye katılımı yükseltmek için elimizden geleni yaptık. Ödeme şekli ise peşin ve ya taksitle olacak. Ancak maksimum 12 ay taksit yapılacak ve faiz ödemek zorunda olacaklar. Bu nedenle peşine özendirici bir ödeme şekli sunduk. Özelleştirmeden elde edilen gelirin 850-900 bin dolar civarındaki kısmı hazine ve BOTAŞ'a gider.

Gaz zamlarının ise bu özelleştirmeyle ilgisi yok. Biz sadece dağıtım hakkını satıyoruz." (ANKA)

(GO/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title