Haberler

Kayseri'nin İhracatı Mayıs Ayında 100 Milyon Doları Aştı

Kayseri Sanayi Odası (Kayso) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, İhracat Rakamlarının 100 Milyon Doları Aştığını Söyledi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, ihracat rakamlarının 100 milyon doları aştığını söyledi.

KAYSO üyelerinin gerçekleştirdikleri ithalat ve ihracat işlemleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, "2007 yılının Mayıs ayında KAYSO üyelerinin dış ticaret verileri incelendiğinde, ihracat rakamlarının 2007 yılı Nisan ayına göre yüzde 9.62 oranında, bir önceki yılın Mayıs ayına göre ise yüzde 89.35 oranında artarak 100.328.646 FOB dolara yükseldiği görülmektedir. İthalat rakamları ise 2007 yılının Nisan ayına göre yüzde 23.82 oranında ve bir önceki yılın Mayıs ayına göre de

yüzde 73.95 oranında artarak 75.312.610 FOB dolara yükselmiştir. 2007 yılı Ocak-Mayıs ayı toplam ihracat rakamlarına bakıldığında ihracat rakamlarının yüzde 91.2 oranında artarak 448.5 milyon FOB dolara yükseldiği, ithalatın ise yüzde 66.9 oranında artarak 307.5 milyon FOB dolara yükseldiği görülmüştür" dedi.

İthalat ve ihracat işlemlerinin yoğunlaştığı ülke grupları hakkında da bilgi veren Boydak, "Mayıs ayında odamız üyeleri 85 ülke ve bir serbest bölgeye ihracat gerçekleştirmiştir. İhracatımızda ilk 10 ülkeye bakıldığında birinci sırayı ABD almakta, sonrasında ise Almanya ve İtalya gelmektedir. Toplam ihracatımızın yüzde 57.5' i AB ülkelerine yapılmıştır. Odamız üyeleri buna karşın 30 ülke ve 2 serbest bölgeden ithalat gerçekleştirmiştir. İthalatta ilk 10 ülkeye bakıldığında birinci sırayı Rusya

oluşturmakla birlikte İngiltere ve ABD bunu takip etmektedir. Toplam ithalatımızın yüzde 44.9'u Rusya'dan gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.

İhraç edilen ürün gruplarına bakıldığında tekstilin birinci sırada yer aldığını belirten Boydak, "Tekstil sektöründe ihraç edilen ürün gruplarını iplik, kumaş, hazır giyim, çorap, keçe, halı, yatak ve ev tekstili oluşturmaktadır. İthal edilen ürün gruplarına bakıldığında maden ürünleri birinci sırada yer almaktadır. Maden sektöründe ithal edilen ürün gruplarını bakır, alüminyum iletken ve sac oluşturmaktadır" dedi.

Boydak, Mayıs 2007 döneminde yaptıkları ihracatlarla dereceye giren ilk 10 firmayı ise şu şekilde sıraladı:

"12.960.807 FOB dolar ile Orta Anadolu Tic. ve San. İşl. A.Ş. birinci, 7.621.204 FOB dolar ile Boydak Dış Ticaret A.Ş. ikinci, 6.013.741 FOB dolar ile Mimataş Tekstil San. ve Tic. A.Ş. üçüncü, 5.599.915 FOB dolar ile Mega Metal San. Tic. Ltd. Şti dördüncü, 4.631.567 FOB dolar ile Ceha Büro Mob. Ltd. Şti. beşinci, 4.591.892 FOB dolar ile Hes Hacılar Elektrik San. ve Tic. A.Ş. altıncı, 4.324.196 FOB dolar ile Boyteks Teks. San. Tic. A.Ş. yedinci, 3.000.000 FOB dolar ile Eren Endüstriyel Ürünler San. Tic.

..A.Ş. sekizinci, 2.984.449 FOB dolar ile Çetinkaya Mensucat A.Ş. dokuzuncu ve 2.769.793 FOB dolar ile Birlik Mensucat Tic. ve San. İşl. A.Ş onuncu."

(ATÖ-ERÖ-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title