Haberler

Kalp Yetmezliği Riski Artıyor

Çabuk Yorulma ve Nefes Darlığıyla Kendini Gösteren Kalp Yetmezliği Hastalığının Türkiye'de 1 Milyona Yakın İnsanda Görüldüğü Tahmin Ediliyor.

Çabuk yorulma ve nefes darlığıyla kendini gösteren kalp yetmezliği hastalığının Türkiye'de 1 milyona yakın insanda görüldüğü tahmin ediliyor.

Mevcut verilerin önümüzdeki 20 yıllık dönemde kalp yetmezliğinin bir salgın haline gelebileceğini düşündürdüğünü söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek, "ABD'de yaklaşık 5 milyon kalp yetmezliği hastası var, ilerleyen yaşla birlikte bu sayı hızla artmaktadır. Yurdumuzda kalp yetmezliği olan hasta sayısının 1 milyona yaklaştığı tahmin edilmektedir. Kalp yetmezliği genellikle yavaş gelişen, kronik, uzun süreli bir durum olup vücutta sıvı birikimiyle birlikte olduğu durumlarda

konjestif kalp yetmezliği olarak adlandırılır. En sık görülen belirtiler çabuk yorulma ve nefes darlığı, böbreklerin vücutta su ve tuz tutmasına bağlı ödem ve kilo alma, dolgunluk hissi, kalp atımlarının hızlı ve düzensiz olmasıdır. Ancak bazı hastalarda çok ileri safhalara kadar belirtilerin görülmeyebileceği unutulmamalıdır" dedi.

Kalp yetmezliğinin, kalp kasında hasara yol açabilen veya kalp kasının aşırı çalışması ve yüklenmesine yol açabilen çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirten Çiçek, "En sık görülen sebepler koroner arter hastalıkları, yüksek tansiyon, kardiyomiyopati denilen kalp kası hastalıkları, kalp kapakçığı hastalıkları, kalp bozuklukları ve kronik böbrek hastalıklarıdır. Kalp yetmezliğinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar. 2001 yılında Amerikan Kardiyoloji Derneği'nce yapılan bir

sınıflamaya göre kalp yetmezliği 4 evrede değerlendirilmektedir. Evre A kalp yetmezliği gelişme riskinin yüksek olduğu hasta grubudur ve hipertansiyon, diabetes mellitus, koroner arter hastalığı, kardiyomiyopati aile hikayesi, kalp üzerine toksik etkili ilaç kullanım hikayesi olan hastaları kapsamaktadır" diye konuştu.

Kalp yetmezliği tedavisinde ilk evrelerde risk faktörlerinin ortadan kaldırılması için ilaç tedavisi, beslenmenin düzenlenmesi ve hastaların hayat tarzlarını değiştirmelerinin tavsiye edildiğini ifade eden Çiçek, "Beslenmenin tedavide önemli bir yeri vardır. Tuz alımının kısıtlanması, lifli ve potasyum yönünden zengin besinlerin tüketilmesi, rafine şeker, doymuş yağlar ve kolesterolün kısıtlanması, alkol tüketiminin kontrol altına alınması ve sigaranın bırakılması gereklidir. Daha ileri evrelerde

rahatsızlığın sebebine yönelik cerrahi girişimler (koroner by-pass cerrahisi, kapak ameliyatları vb) tavsiye edilebilir. Kardiyak resenkronizasyon veya biventriküler kalp pilleri, ICD denilen defibrillator uygulaması, ventriküler restorasyon ameliyatları, geçici kalp destek cihazları ve son aşamada kalp nakline kadar giden farklı tedavi alternatifleri duruma göre uygulanabilir" şeklinde bilgi verdi.

(MEA-MŞ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title