Haberler

Kağızman'da Kurtuluş Coşkusu

Kars'ın Kağızman İlçesinin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 87. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı. İlçenin Kurtuluşunun Temsili Olarak Canlandırıldığı Törende Sis Bombası Öğrencilere Zor Anlar Yaşattı.

Kars'ın Kağızman ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü törenlerle kutlandı. İlçenin kurtuluşunun temsili olarak canlandırıldığı törende sis bombası öğrencilere zor anlar yaşattı.

İstiklal alanında başlayan kutlama törenine çok sayıda vatandaş katıldı. Kaymakam Çetin Çelik, Garnizon Komutanı Piyade Yarbay Yaşar Yükmen, Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce törene katılan halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Tören alanındaki motorlu araçların 1 dakika süreyle klakson çalmasıyla birlikte, milis kuvvetleri harekete geçerek sembolik olarak ilçenin kurtuluşunu canlandırdılar. Milis kuvvetleri ile Ermeni askerleri arasında geçen çarpışmada duyulan top ve mermi sesleri gerçeğini aratmadı. Şehitler bir bir taşınırken, Ermeniler esir alındı. Bu sırada atılan sis bombaları öğrencilere zor anlar yaşattı. Dumandan kaçarak öksürmeye başlayan öğrencilerden bazıları kaçarak uzaklaştı. Siyahlara bürünmüş esir kızın üstündeki örtüyü milis kuvvetleri komutanı kılıcıyla yırtıp esaretten kurtarmasının ardından kurbanlar kesildi. Atatürk İlköğretim Okulu 8'nci sınıf öğrencisi Gözdenur Yalçın, bayrağı Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce'ye teslim etti.Yüce de Türk bayrağını öperek teslim aldı. Öğrenci bandosu eşliğinde İstiklal marşı okunarak saygı duruşunda bulunuldu ve Türk bayrağı göndere çekildi.

Kağızman Belediye Başkanı Osman Nihat Yüce günün önemini belirten konuşmasında, "Alirıza Ataman Kağızman'a gelerek Armutlu ve Todan'da teşkilatlanmaya başladı. 1920'de şark cephesi Komutanı Kazım Karabekir'in emrindeki Kolordu harekete geçti. 12. Tümen'in de Karakurt'tan Aras vadisine inerek Kağızman'a doğru harekete geçmesiyle, bu hareketi haber alan milli şura ve kahraman milis kuvvetleri Alirıza Ataman'ın emri ile 1 Ekim 1920'de Kağızman merkez ve köylerinde toplanarak kahraman milislerle taarruza geçtiler. Büyük ve onurlu bir mücadele verilmesi sonucu bu güzel ve şirin ilçemiz düşman işgalinden kurtulmuştur."

Konuşmanın ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, askeri birliklerin, öğrencilerin ve belediyeye ait araçların resmi geçidiyle tören son buldu. Resmi geçit töreninin tamamlanmasıyla birlikte en sondaki aracın peşinden bisikletiyle gelen bir çocuk görevli zabıta engellendi. Çocuk daha sonra bisikletinin yönünü değiştirerek uzaklaştı.

(BA-İRT-Y)

01.10.2007 20:31 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

title