Haberler

İznik'te Ayasofya'nın Restorasyonu Tartışmaları

Vakıflar Genel Müdürlüğü Tarafından 15 Kasım 2007 Tarihinde İhale Edilen İznik Ayasofya Camii'nin Restorasyonunun Aslına Uygunluğu Konusundaki Tartışmalar Üzerine Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden İznik'e Gönderilen Heyet, İncelemelerde Bulundu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 15 Kasım 2007 tarihinde ihale edilen İznik Ayasofya Camii'nin restorasyonunun aslına uygunluğu konusundaki tartışmalar üzerine Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden İznik'e gönderilen heyet, incelemelerde bulundu.

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Müresel Sarı'nın da yer aldığı heyet, Ayasofya'da incelemelerde bulundu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün hazırlattığı ve Yüksek Anıtlar Kurulu'nun onayladığı projeyi inceleyen bilirkişi heyeti, yapılan çalışmalarda proje dışı onarım tespit etmezken, Ayasofya Camii'nin yanı başındaki minarenin onarılarak kara beton sıvayla sıvanmasının Anıtlar Kurulu'nun talebi üzerine yapıldığı belirtildi. Projenin hazırlanışında kurulun, yıkık minarenin onarılmasına başta izin vermediği ortaya çıktı. Daha sonra mimarın projeye dahil ettiği minarenin onarılıp üzeri kara çimentoyla sıvanarak bırakılmasına ve günümüz yapı tarzına uyarlanarak kalmasına izin verildiği öğrenildi. Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden gelen heyet ise, kurulun onayladığı projeler üzerinde ve tarihi bina üzerinde yaptığı tetkiklerde herhangi bir ekstra işlemin yapılmadığını tespit etti.

Mürsel Sarı, restorasyon maksatlı bir tadilat yapılmadığını, yalnızca koruma amaçlı bir çalışma gerçekleştirildiğini kaydederek, "Anıtlar Kurulu'nun onayladığı proje dahilinde hareket edilmektedir. Proje dışına çıkılmamaktadır" dedi.

Turizmci ve İznik Kültür Eğitim Araştırma Derneği (İKEA) Başkanı Serdar Aydın ise, Ayasofya Camii'nin üzerindeki çatı kaplaması ile minarenin hiçbir estetiğinin olmadığını, yapılan kara sıvayla modern ve güdük bir yapı tarzına sokulduğunu söyledi.

(HA-MŞ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title