Haberler

İzmir Tarım ve Gıdada Nasıl Bir Vizyon Belirlemeli Paneli

İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, gıda denetimlerinde yerel yönetimlerin kendilerine yardımcı olmadığını söyledi.

İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, gıda denetimlerinde yerel yönetimlerin kendilerine yardımcı olmadığını söyledi.

Ege Genç İşadamları Derneği'nin (EGİAD), Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu'nda düzenlediği "İzmir Tarım ve Gıdada Nasıl Bir Vizyon Belirlemeli" konulu panelin açılışında konuşan Güldal, gıda denetimi yapmakta çok zorlandıklarını açıkladı.

Denetimlerde partner kuruluşların desteğini almak zorunda olduklarını vurgulayan Ahmet Güldal, "Emniyet ve vergi daireleri ile çalışıyoruz ama yerel yönetimlerle işbirliği yapmakta çok zorluk çekiyoruz. Ruhsat gibi durumları belediyelere bildirdiğimizde, belediyelerin gereğini yapması gerekiyor. Ruhsatsız işyerlerini kapatmak, seyyar satıcıların ve pazar yerlerinin denetlenmesi belediyelerin görevi. Hepsini onlar yapsın demiyoruz. Denetimi birlikte yapalım" dedi.

Güldal, bayram sonrası İzmir Fırıncılar Odası ile denetim konusunda işbirliği yapacaklarını açıkladı.

İzmir'in tarımsal ve bitkisel üretimde ikinci, hayvansal üretim ve canlı hayvan varlığında üçüncü olduğunu dile getiren Güldal, 2023'te tarım üretimi hedefinin 40 milyar dolar olduğunu, bunun 5 milyar dolarını İzmir'in gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli ise hayvancılıkta Cumhuriyet tarihinde yapılmayan desteklerin son üç yılda verildiğini belirtti. Bu destekler sayesinde kurulan hayvancılık işletmelerinin Avrupa ile yarışacak düzeyde olduğunu ifade eden Çelikkaleli, artan hayvan varlığının beraberinde saman ve kaba yem sıkıntısını getirdiğini vurguladı. Hayvanlara yedirecek saman bulunamadığını dile getiren Çelikkaleli, ineklerin kesilmemesi için kaba yem sorununun çözülmesi gerektiğini anlattı. Çelikkaleli,

"Kurulan işletmeler sayesinde İzmir'i sütün merkezi yaptık. Ancak kaba yem sıkıntısı çekiyoruz. Bir kilo süt satarak bir kilo saman alamaz hale geldik. Yemde çözüm bulamazsak hayvancılık çökecek" diye konuştu.

EGİAD Başkanı Temel Aycan Şen de tarım ve tarıma dayalı sanayinin geleceğin en önemli sektörlerinden biri olacağını belirterek, "Dünyayı bir gıda açığının beklediğini söylemek kehanet olmayacak. Dünyada tarımın ticareti 1.4 trilyon dolara ulaştı. Ancak Türkiye'nin aldığı pay yüzde 1'in altında" açıklamasında bulundu.

İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise İzmir'in kaliteli ve planlı üretim ile sorunlarını aşabileceğini söyledi. Tarım ve hayvancılıkta bir koyup 10 alınabilecek potansiyele sahip olduklarını dile getiren Eskiyörük, bunun için İzmir'in teşvik kapsamına alınmasını, İZKA'nın gıda işletmelerine daha fazla destek vermesi gerektiğini ifade etti.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz de, Ege Bölgesi'nde çok zengin bir ürün çeşidinin yetiştiğine dikkat çekerek, "Havza bazında destek modeli çok güzel ama destekleme bazında uygulama başlamadı. İlimizin yatırım teşviklerindeki konumu sıkıntı yaratıyor. İZKA tarıma daha fazla kaynak aktarmalı" dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da, tarımda güç birliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, "İhracatçılar olarak tok satıcı olamıyoruz. Tohumdan satışa kadar üretimin her aşamasında olmalıyız" diye konuştu.

Gazeteci-Yazar İsmail Uğural'ın yönettiği panele, AK Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Rıfat Sait ve Ali Aşlık katıldı.

Muhabir: Ali Rıza Karasu / Binnaz Ersoy

Yayıncı: Selçuk Aval - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Güldal İzmir Yerel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Rapçi Khontkar, teknik sorunu bahane edip sahneyi terk etti

Rapçi Khontkar, teknik sorunu bahane edip sahneyi terk etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title