Haberler

İstanbul: Başbakan Erdoğan Alibeyköy Deresi'nin Islah Çalışmalarının Tamamlanması Törenine Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İhmal Edilmiş, Terkedilmiş, Kaderine Bırakılmış Olan Ne Varsa, Bunları Türkiye'ye Kazandırıyoruz. Bizim Farkımız Bu" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İhmal edilmiş, terkedilmiş, kaderine bırakılmış olan ne varsa, bunları Türkiye'ye kazandırıyoruz. Bizim farkımız bu" dedi.

Alibeyköy Deresi ıslah çalışmaların tamamlanması nedeniyle Alibeyköy'de bir tören düzenlendi. Törene Erdoğan'ın yanı sıra İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile çok sayıda milletvekili ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul için çok önemli olan bir projeyi daha hayata geçirmenin sevincini yaşadıklarını belirtti. Dünyanın sayılı şehirlerinden olan İstanbul'un, Türkiye'nin kalbi olduğunu ve bu yüzden muhteşem güzelliğini korumanın, geçmişten geleceğe taşımanın kendileri için önem taşıyan bir konu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "1994 yılında Alibeyköy'ü sizler de bizim gibi yaşadınız. O gün neydi, bugün nereden nereye geldik. Haliç'e toprak dolduralım, Karadeniz'e bağlayalım dediler. O Haliç'ten 4.5 milyon metreküp çamur çıkardık ve çıkarılan bu çamuru taş ocağına taşıdık. Petrol boru hattı döşer gibi, çamur nakil hattı döşeyerek pompaladık. Çamuru süzdük. O taş ocağının yerinde bir park alanı kazandık. Gelirken gördüm ki Haliç'te balık avlıyorlar" diye konuştu.

Belediye başkanlığı yaptığı dönemlerde, Alibeyköy'ü sel bastığında evlerin boşaltıldığını, buradakileri Nurtepe'de bulunan evlere taşıdıklarını kaydeden Erdoğan, "Çünkü amacımız hem halkı mağdur etmemek, hem dereleri ıslah etmekti. Ama mevcut iktidar bize bir çok konuda destek vermiyordu. İGDAŞ'ın bulunduğu alan neydi. Şimdi hep orman oldu. Oraya 10 yaşında ağaçlar diktik. Şimdi 20 yaşına geldiler. Bu iş inanç işi, azim işidir. Bu sevda işidir. Bizim İstanbul'a, Eyüp Sultan'a, Alibeyköy'e sevdamız vardı, böyle oldu" dedi.

Erdoğan, Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte çalışma yürüttüklerini ve yürütmeye de devam edeceklerini belirterek, bu konuda vatandaşların da desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Kendilerinden önce gelen idarecilerin çözüm üretmediğini ifade ederek, "Bakın biz çözüyoruz. Şu, bu demiyor çözüyoruz, çözeceğiz. İnsanımız yaşadığı şehirle barışık olmalı. Çevresinden memnun olmalı. Sel gibi bir felaketle karşılaşmamalıdır" şeklinde konuştu.

Bütün yurtta kalkınma seferberliği başlattıklarını ve insanların müreffeh bir yurtta yaşaması için çalıştıklarını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Türkiye için yola çıktık. Çünkü Türkiye sevdalısı olmak, Türkiye'yi sevmek laf değil icraat işidir. Gideceğiz, durmak yok. Ankara'ya mahkum olan bir hükümet değiliz. En az gittiğim ile iki kere gittim. Neden, çünkü amacımız sürekli yatırım, yatırım. Milletimizin her bir ferdi bizim için önemli, değerlidir. Artık dünyada itibarı olan bir Türkiye var" diye konuştu.

Konuşmasında geçmişteki Alibeyköy ile ilgili anılarına da yer veren Erdoğan, yıllarca Alibeyköy'deki sahalarda top koşturduğunu ifade etti. Alibeyköy'de yaşayanların sıkıntıların bildiklerinin altını çizen Erdoğan, proje için bugüne kadar 49 milyon YTL harcandığını ve bin 950 metre dere yatağı yapıldığını vurguladı. Erdoğan, böylece Alibeyköydeki sel olaylarının tarihe karıştığını belirtti. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İSKİ'ye dere ıslah yetkisinin verilmesinden sonra başlanan bu çalışmalar benim belediye başkanlığım zamanında yoktu. Bu yetkiyi biz hükümete geldikten sonra verdik ve İSKİ dereleri ıslah etti. Alibeyköy gibi sürekli sel baskını yaşanan 141 kronik yer sayısı 10'a düştü. Artık Eyüp Sultan çevresi kültür havzası haline geliyor. Silahtarağa Elektrik Santrali'ni müze haline getiriyoruz. İhmal edilmiş, terkedilmiş, kaderine bırakılmış olan ne varsa, bunları Türkiye'ye kazandırıyoruz. Bizim farkımız bu."

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, yapılan çalışmalar sonucu Alibeyköye ve Küçükköy bölgelerinde, sel baskınları konusunda ciddi sonuçlar aldıklarının altını çizdi. Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde başlattığı ' İstanbul'un meselelerini çözme' konusunda çok meseafe kaydettiklerini söyleyen Topbaş, "Denizlerimiz kirlendi. Bölgede yaşayan insanlarımız kendi problemleriyle yaşamaya devam etti. Neşteri vurduk ve Sayın Başbakanımız'ın bıraktığı yerden, çalışmaları tekrar başlattık. Denizler artık kirlenmeyecek, mikrop saçmayacak. Hepsini bir bir ıslah ediyoruz. Daha temizlememiz gerekenler var. Çırpıcı az bir problem kaldı . Şu an tertemiz akıyor. Küçüksu Deresi'ni de temizledik ve orda tertemiz bir dere aktığını görmekteyiz" diye konuştu.

Alibeyköy Deresi'nin 40 yıl önce, evlerin hem atıklarını hem yağmur sularını Haliç'e ulaştıran bir dere olduğunu hatırlatan Topbaş, "Burada yoğunluk genişledikçe, Gaziosmanpaşa'dan gelen atıklarla bir kaos olmuştu. İstanbul'un en kritik noktalarından biri de Alibeyköy'dü. Şu an burası eskisinden 4 misli yağmura bile karşı geldi. Çünkü, daha büyük yağmurlara bile dayanabilecek bir proje gerçekleştirdik. Buradaki halk, bir daha böyle bir problem yaşamayacak" dedi.

Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç de konuşmasında, bölgede 10 bin vatandaşı ilgilendiren tapu meselesinin de hallolduğuna dikkat çekerek, "30 yıllık bir tapu ve dere problemi bugün çözümlenmiş oldu. Tapularla birlikte Alibeyköy'de imar problemi de bitmiş durumda" dedi.

Konuşmaların ardından, Başbakan Erdoğan sembolik olarak 3 vatandaşa tapu verdi. Ardından ıslah çalışması yapılan yerlerin açılışı Başbakan Reccep Tayyip Erdoğan, Vali Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer protokol tarafından yapıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title