Haberler

İş Bankası'nın Aktifleri 6 Yılda 9 Kat Büyüdü

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Bankanın Aktif Toplamının 2005'e Göre Yüzde 10 Oranında Artarak 75.2 Milyar YTL'ye Çıktığını ve "Türkiye'nin En Büyük Bankası" Konumunu Yükselttiğini Belirterek, 2000-2006 Döneminde Banka Aktiflerinin Yaklaşık 9 Kat Büyüdüğünü Söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın aktif toplamının 2005'e göre yüzde 10 oranında artarak 75.2 milyar YTL'ye çıktığını ve "Türkiye'nin en büyük bankası" konumunu yükselttiğini belirterek, 2000-2006 döneminde banka aktiflerinin yaklaşık 9 kat büyüdüğünü söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılında Türkiye ekonomisini değerlendirirken, geçtiğimiz yıl açısından en önemli olumsuz konulardan birinin cari açığın beklentilerin üstünde gerçekleşmesi olduğunu söyledi. Bunda turizm gelirlerinin gerilemesinin olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Özince, olumlu sonucun alınamadığı diğer alanın ise enflasyonla mücadele olduğunu ifade etti.

"ENFLASYON HEDEFİNİ YAKALAMAK ZOR"

Özince, enflasyonun tek haneye inmesine karşın, burada tutmak için de kararlılığın sürmesinin önemine dikkat çekerek, gelişmiş piyasalardaki enflasyonist beklentinin azalması ve takip edilen sıkı para ve faiz politikası sonucunda bu yıl içinde enflasyonun tekrar iniş trendine gireceğini kaydetti. Özince, mevcut konjonktürde yıl sonu enflasyon hedefinin yakalanmasının çok kolay olmayacağı görüşünü aktarırken, bu noktada siyasi atmosferin kayıplara yol açmayacak şekilde değerlendirilmesinin önemini vurguladı.

Bu yıl ise, ABD ekonomisindeki yavaşlama ve yüksek düzeylerde seyreden global faiz oranları paralelinde dünya ekonomisindeki büyümenin bir miktar ivme kaybetmesinin beklendiğini söyleyen Özince, artışa geçen enerji fiyatlarına işaret etti. Özince, Türkiye'nin bu süreçte enerji bilmecesini çözmesi gerektiğini, global likidite hareketlerinin Türkiye gibi piyasalara etkisini en aza indirmek için gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini kaydetti.

Özince, global nitelikli para hareketlerinin faize duyarlılığının getirdiği riskler nedeniyle yüksek reel faiz ortamının bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Ersin Özince, yatırım ihtiyacının sürdüğü Türkiye ekonomisinde artan dış ticaret hacmi paralelinde 2007 genelinde orta ve uzun vadeli yatırım kredisi, işletme kredisi ve döviz kredisi talebinin canlılığını koruyacağını, faize duyarlılığı daha yüksek olan KOBİ ve tüketici kredilerinde ise daha çok yılın ikinci yarısında talep artışı olacağını öngörüsünde bulundu. İki önemli seçimin gerçekleştirileceği bu yıl, aktifler içinde kredilerin payının artacağı bir yıl olacağına da işaret eden Özince, mevduatın da bankaların ana finansman kaynağı olmayı sürdüreceğini belirtti. Özince, bankaların uluslararası piyasalardan temin ettikleri kaynaklarda da artış olabileceği tahmininde bulunurken, 2007'nin bankaların aktifleşme ve kar odaklı düşünecekleri bir yıl olacağını söyledi.

Özince, bankanın aktif toplamının 2005'e göre yüzde 10 oranında artarak 75.2 milyar YTL'ye çıktığını ve "Türkiye'nin en büyük bankası" konumunu yükselttiğini belirterek, 2000-2006 döneminde banka aktiflerinin yaklaşık 9 kat büyüdüğünü kaydetti. İş Bankası'nın Türkiye'nin en fazla kredi hacmine sahip ve en fazla kredi veren banka olma özelliğini pekiştirdiğini dile getiren Özince, İş Bankası'ndan fazla büyüyen Türkiye'de küçük bankaların olduğunu kaydetti. Özince, "Türk parasının bilançolardaki payının giderek artmasını istiyoruz. Hem ekonomi daha sağlıklı gelişeceği için, hem de daha gerçekçi bankacılık yaparak daha istikrarlı kazanç elde ediyoruz. İş Bankası sektörde bu büyümeyi organik olarak, kendi olanaklarıyla ve halkın desteğiyle yapmış yegane bankadır. Bu büyümenin içinde banka birleştirmesi, dışardan alınmış bir sermaye desteği, herhangi bir şekilde dış unsur yoktur. Banka tamamen kendi bilançosunu, pazar payını büyüterek geliştirmiştir. Bu büyüme de kendi sektöründeki, kendi büyüklüğündeki bankalar arasında açık ara pazar büyümesi, 7.5'ten 15.5'e yükselen pay bizim için çok büyük değer ifade ediyor" diye konuştu.

Kredi kartlarında yüzde 14'lük büyümeyle 3.7 milyon kredi kartı müşteri sayısına ulaştıklarını söyleyen Özince, tahsili gecikmiş alacak oranının sektör ortalamasının yarısından daha az bir düzeyi ifade eden yüzde 3.6 seviyelerinde olduğunu kaydetti. Özince, "Kartlarla ilgili daha muhafazakar bir tutum içinde olmaya devam ettireceğiz. 2006 yılında birçok piyasa oyuncusundan daha tutucu bir politika sürdürdük. Buna rağmen piyasa payımızı korumakta büyük bir sıkıntı çekmedik. Kredi kartı işlemlerindeki müşterilerle ilişkilerimizi ihtiyatlı politikamızdan taviz vermeden sürdüreceğiz" dedi.

Özince, İş Bankası'nın bu yıl da elde ettiği dağıtılabilir net karının yüzde 36'sını nakit temettü olarak ortaklarına dağıtma önerisinin bugün yapılacak Genel Kurulun onayına sunulacağını bildirdi ve karın dağıtılmayan ve işletme bünyesinde bırakılan bölümü ile sermaye gücünün takviye edilmesi stratejisini sürdüreceklerini söyledi.

Türk bankacılık sistemine yeni giren yabancı bankaların organik büyüme imkanlarını zorlayacağı önümüzdeki dönemin kendileri için avantaj olacağını dile getiren Özince, 2 bin 659 olan bankamatik sayısının 2 bin 834'e çıkaracaklarını kaydetti.

Özince 2007 yılında toplam çalışan sayısının 19 binden 20 bine çıkmasını planladıklarını vurgularken, başlattıkları Müşteri Odaklı Dönüşüm Projesi'ne değindi. Özince, mevcut koşullarda herhangi bir yabancı ortak ve sermayedar aramaksızın Türk bankacılığındaki konumunu muhafaza etme kararlılığında olan İş Bankası'nın pekçoğu dünyanın önde gelen finans kuruluşu olan sektörün yeni oyuncuları ile 82 yıllık bankacılık birikimi ve teknolojik işlem altyapısı ile her türlü rekabeti gerçekleştirecek yetkilikte olduğunu kaydetti. Özince, "Bankamız, önümüzdeki dönemlerde, markamızın ülkemiz ve bölgemiz için yarattığı farkla, hem henüz kullanılmamış önemli bir potansiyeli olduğuna inandığımız ulusal pazarımızda hem de yakın gelecekte olgunlaşmaya başlayacağını tahmin ettiğimiz stratejik sermaye hareketlerinin bölgemizdeki konumlanmasında ciddi bir rol üstlenecek önemli adaylardan biri olacaktır" diye konuştu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title