Haberler

Iraklı Mültecilerin Durumu

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Antonio Guterres Suriye'nin Başkenti Şam'da Düzenlediği Basın Toplantısında, Iraklı Mülteciler Sorunuyla İlgili Cenevre'de Uluslararası Bir Konferansın Düzenleneceğini Söyleyerek, Uluslararası Toplumu Mültecilere Destek Olmaya ve Ahlaki Sorumluluk Üstlenmeye Çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Antonio Guterres Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlediği basın toplantısında, Iraklı mülteciler sorunuyla ilgili Cenevre'de uluslararası bir konferansın düzenleneceğini söyleyerek, uluslararası toplumu mültecilere destek olmaya ve ahlaki sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Guterres, Suriye'nin Iraklı mültecileri zorla sınır dışı etmeyeceği konusunda taahhüt verdiğini belirterek, Irak sorununa acil bir siyasi çözüm getirilmesini istedi. Guterres açıklamasında, "Irak'taki siyasi ve ekonomik gelişmeler uluslararası yetkililerce yakından izleniyor. Ancak Irak'taki insani duruma pek ilginin olmadığı gözleniyor. Bölge büyük bir sorunla karşı karşıya bulunuyor. Çünkü yaklaşık 1.8 milyon Iraklı iç göçe zorlanırken, yaklaşık 2 milyon Iraklı da ülke dışına göç etti. Iraklı göçmenler Türkiye, İran, Lübnan ve Mısır gibi ülkelere sığındılar ancak Suriye ve Ürdün Iraklı mültecileri özel bir şekilde kabul etti" dedi.

Ortadoğu'da bazı ülkelere yaptığı ziyaretlerin uluslararası toplumun dikkatini bu meseleye çekmeyi hedeflediğini belirten Guterres, "Suriye ve Ürdün, Iraklı mülteciler sorununa daha fazla tahammül edemez. Bundan dolayı mülteciler sorununun üstesinden gelmeleri için söz konusu iki ülkeye yardım yapılması amacıyla uluslararası toplumu göreve çağırıyorum. Bu durum, her iki ülkenin sosyal, güvenlik ve eğitimle ilgili altyapılarına büyük yükümlülükler getiriyor. Uluslararası toplumun bu konuda destek sunması ahlaki bir yükümlülüktür. Bu Suriye ve Ürdün'ün mültecilere sunduğu yardımlara destek olmak için temel bir şarttır. Iraklı mültecilerle ilgili Cenevre'de uluslararası bir konferans düzenleyeceğiz. Bu konferansın başarıya ulaşması için Suriye ve Ürdünlü yetkililerle temaslarda bulunduk. Suriye Hükümeti'nden, mültecileri Irak'a zorla göndermeyeceği konusunda taahhüt aldım. Iraklı mülteci ve Suriye Kızılay örgütü yetkilileriyle bir araya geldikten sonra Iraklıların yaşadıkları kötü yaşam koşulları beni hayrete düşürdü. Iraklı mültecilere Kızılay ve ilgili bakanlıklar kanalıyla yardımlar sunacağız" diye konuştu.

Öte yandan Iraklı kadın, çocuk ve erkeklerden oluşan bir grup, sorunlarını anlatmak için basın toplantısının düzenlediği salona girmek istedi. Ancak yetkililer izin vermedi. Yüzlerinde endişe, korku ve umutsuzluk gözlenen söz konusu Iraklılar, ülkelerine dönmeleri durumunda hayatlarının tehlikeye gireceğini ifade etti. Gruptan bir mülteci yaptığı açıklamada, "Biz buraya Irak'taki toplu katliamları anlatmak için geldik. Şu anda güvenli bir ülkede yaşıyoruz. Suriye halkı bizi kucakladı. Buraya, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden, yaşadığımız duruma bir alternatif bulunmasını istemek için geldik. Iraklı mültecilerin yoğunluğu Suriye'de bir sorun haline geldi. Irak'a gidemeyiz çünkü Irak sınırına ulaşır ulaşmaz bizi yok ederler. Suriye bizi 6 ay konuk etti. Altı aydan sonra nereye gideceğiz. Bizim kaderimiz ne olacak. Şu an benim ikametim bitti, Suriye'den ayrılmam gerekiyor. Hangi ülkeye gidebilirim. Mülteciler Komiserliği'ne müracaat ettik, bize bir belge verdiler. 1 Mart'ta benimle mülakat yapacaklar. Bu tarihten sonra kaderim ne olacak" ifadeleri kaydetti.

(GY-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128104 #128105 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title