Haberler

Irak'ta Kaçırılan İranlı Diplomatlar

Irak'ta ABD Tarafından Kaçırılan İranlı 5 Diplomatın Aileleri ile Görüşmelerine İzin Verileceği Bildirildi.

Irak'ta ABD tarafından kaçırılan İranlı 5 diplomatın aileleri ile görüşmelerine izin verileceği bildirildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Fars Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ABD'nin esir aldığı İranlı 5 diplomatın önümüzdeki günlerde aileleri ile görüşmelerine izin verileceğini söyledi. Hüseyni, Kızılhaç'ın Irak'taki ABD güçleri ile müzakereleri neticesinde görüşme izni alındığını belirtti. Hüseyni, diplomatların serbest bırakılması için siyasi ve diplomatik çabaların uluslar arası arenada da sürdüğünü bildirdi.

Diplomatların daha önce de aileleri ile görüşmelerine karar verildiğini; ancak ABD'nin son anda görüşme tarihini ertelediğini hatırlatan Hüseyni, ABD'nin çeşitli bahanelerle bu seferki görüşmeyi de engellememesini umduğunu söyledi.

ABD'nin uzun süren engellemelerinin ardından İran'ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazimi Kumi ve diğer iki İranlı diplomat, 7 Temmuz'da diplomatlar ile Bağdat'ta görüşmüştü, ancak şu ana kadar diplomatlar ile ailelerinin görüşmesine izin verilmiş değil.

Irak'ın Erbil kentindeki Konsoloslukta görevli 5 İranlı diplomat, 11 Aralık 2006'da ABD güçlerinin konsolosluğa düzenledikleri baskında esir alınmıştı.

ABD, söz konusu şahısları ajanlıkla suçlarken İran, ABD'nin uluslar arası yasaları çiğneyerek esir aldığı 5 diplomatın derhal serbest bırakılmasını talep ediyor.

Bu arada Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de daha önce yaptığı açıklamada, ABD'nin kaçırdığı şahısların diplomat olduklarını bildirmişti. Zebari, diplomatların serbest bırakılması için ellerinden geleni yapacakları sözünü vermişti.

(SS-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title