Haberler

İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Salim Sungur'dan Açıklama

Karabük İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı ve Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Salim Sungur, Kredi Kartı Kullanan Tükecilerden Alınan Kullanım Bedelinin Alınabilmesi İçin, Sözleşmede Bedelin Yazılı Olmasını Şart Olduğunu Söyledi.

Karabük İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı ve Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Salim Sungur, kredi kartı kullanan tükecilerden alınan kullanım bedelinin alınabilmesi için, sözleşmede bedelin yazılı olmasını şart olduğunu söyledi.

Karabük İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Salim Sungur yaptığı yazılı açıklamada, "Son günlerde kredi kartlarında kullanım bedeli adı altında bazı bankaların tüketicilerden ücret aldıkları, bu ücreti haksız yere aldıkları şeklinde bir çok başvuru oldu. Tüketicilerden gelen başvuraları ele alıp ilgili bankalarla resmi yazışmalar yaparak bazılarını çözdük. Kullanım bedellerini bazı bankalar bizim ve tüketicilerin talepleri üzerine geri iade ettiler ve kaldırdılar. Bazı bankalar sözleşmelerinde tüketici kullanım bedeli adı altında bir ücret belirttiklerini, bunu tüketicinin de kabul etmesi üzerine sözleşme gereği bu ücreti almaya devam edeceklerini beyan etmişlerdir. Fakat bazı bankaların tüketici ile sözleşme yapmadıkları ve kullanım bedeli kısmının boş bırakıldığı anlaşılmaktadır. Biz bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Rekabet Genel Müdürlüğü'nden bir ön görüş aldık. Diğer Tüketici Hakem Heyetlerinin ne yaptıklarını kendileri ile görüştük. Bugüne kadar bize müracaat eden vatandaşlarımızın bir çoğunun bu problemini çözdük" dedi.

Sungur, vatandaşların yapması gerekenleri ise, "Önce kredi kartı aldıkları bankaya yazılı olarak müracaat etmeliler. Bu aldıkları ücretin haksız olduğunu ve bu ücreti geri talep ettiklerini belirtmeliler. Daha sonra bankadan aldıkları cevabi yazı ile veya bankalar cevapta vermeyebilir, cevap verseler de vermeseler de Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü İl Tüketici Hakem Heyetine başvurmaları sonucunda gerekli yasal işlemleri kendileri adına yapacağız, gerekirse sözleşmeyi inceleyeceğiz. Sözleşmelerde tüketicilerin lehine haksız bir şart konmuş ise tüketicilerin kredi kartı kullanım ücretinin iadesi yönünde bir karar alacağız" şeklinde sıraladı.

Kredi kartlarında kullanım ücreti alınması için mutlaka sözleşmede bulunan o bölüme ücretin yazılı olması gerektiğini belirten Sungur, "Yıllık bedelin ücreti mutlaka sözleşmede bulunan o maddedeki boşluğa banka tarafından doldurulması gerekmektedir. Fakat bizim önümüze gelen sözleşmelerde, o kısmın boş bırakıldığı görülmekte. Bu da tüketici aleyhine haksız bir şart kabul edileceğinden geçersiz sayılmaktadır. Biz sözleşmeyi inceleriz, sözleşmede ücret kısmı boş bırakılmış ise tüketicinin lehine haksız bir şark kabul edilir. Sözleşmenin geçersiz olduğu anlamını kılar" şeklinde konuştu.

(AK-AK)

13.02.2007 14:02 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title