Haberler

İdrar Kaçırmaya Son!

Güncelleme:

Kadınların yaşam kalitesini düşüren idrar kaçırma rahatsızlığı tıbbi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

İdrar kaçırma birçok kadında zaman zaman ortaya çıkabilen bir durum. Fiziksel aktivite, öksürme, gülme, hapşırma gibi durumlarda olabildiği gibi, ani işeme hissiyle tuvalete yetişememe şeklinde de görülebiliyor. Bu durum sosyal bir problem oluşturacak kadar sık ve fazla miktarlarda ortaya çıktığında tıbbi yardım almayı gerektiriyor. Bu problemle yüzleşen kadınların yaklaşık yarısı tıbbi yardım almaktan çekiniyor ve yaşam şekillerini buna göre ayarlayarak sorunla baş etmeye çalışıyor.

Bir kısmı da bunun ilerleyen yaşla birlikte gelişen normal bir durum olduğunu sanıyor. Oysa idrar kaçırma çoğunlukla başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bir rahatsızlık. Sema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı op. Dr. Ayşe Gülçin Demirdöven kadınlarda idrar kaçırma ve ameliyatlarını anlatıyor.

Hayat Kalitesini Düşürüyor

İdrar kaçırma önemli bir sağlık sorunudur ve erişkin kadınların %10 ile %50'sinde görülür. İdrar kaçırma problemi depresyona kadar gidebilen duygusal sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte hastaların sosyal, günlük ve iş yaşamlarının etkilendiği, bu durumları engellemek için sosyal ve fiziksel aktivitede kısıtlamaya gidildiği gözlenmektedir.

Op. Dr.Demirdöven, büyük çoğunluğu tedavi edilebilir olmasına rağmen, hastaların idrar kaçırmayı yaşlanmanın doğal bir süreci olarak görmeleri sebebiyle yakınmalarını doktora bildirmekten çekindiklerini söyledi.

İdrar Kaçırma Tipleri

Stres tipi idrar kaçırma: Yürüme, koşma, ağırlık kaldırma gibi fiziksel aktiviteler ya da öksürme, gülme, hapşırma gibi durumlarda ortaya çıkan düşük miktarda idrar kaçırmadır. Genç kadınlarda en sık görülen idrar kaçırma tipidir.

Ani işeme hissi: Beklenmedik zamanlarda, uyku da dahil ani işeme hissiyle birlikte, tuvalete yetişememe şeklinde büyük miktarda idrar kaçırmadır. Bu tip idrar kaçırma daha çok ileri yaşta görülür.

Karma tip idrar kaçırma: Stres tipi ve ani işeme hissinin birlikte görülmesidir.

Fonksiyonel idrar kaçırma: Eklem hastalıkları, felç, sinir sistemi hastalıkları gibi kişinin tuvalete zamanında yetişmesini engelleyen fiziksel kısıtlılıklar nedeniyle ortaya çıkan tiptir.

Taşma tipi idrar kaçırma: Tam dolu mesane nedeniyle beklenmedik bir zamanda düşük miktarda idrar kaçırma olarak tanımlanır.

Geçiçi idrar kaçırma: Geçici bir durum nedeniyle (örneğin idrar yolu enfeksiyonu, bazı ilaçların kullanımı gibi ) ara sıra idrar kaçırmaya bu isim verilir.

Devamlı idrar kaçırma: Sıklıkla idrar yollarının bir bölümü ve vajina arasında oluşan normal dışı bir açıklık(fistül) nedeniyle oluşan sürekli idrar kaçırmadır.

Tedavinin cerrahimi, tıbbi mi yapılacağına karar vermek açısından öncelikle idrar kaçırmanın tipini belirlemenin önemini vurgulayan op. Dr. Gülçin Demirdöven, yakınmanın başlangıcı ve gelişiminin sorgulanması gerektiğini ve ayrıntılı pelvik muayene ile ardından yapılacak bir takım testler sonucu tanı konulabildiğini söylüyor.

Her hastada ve idrar kaçırmada her tedavi yaklaşımı etkili olmayabilir. Düşük yoğunlukta tedavilerde yaşam stil değişiklikleri ya da medikal tedavi uygulanırken, yüksek yoğunlukta tedavilerde pelvik taban kas eğitimi (kegel egzersizleri), biofeedback-geri besleme yöntemi ve cerrahi yöntemlerle tedavi yapılır.

İdrar kaçırma ameliyatları idrar kaçırma tedavisinde etkin bir yöntemdir. Ancak ilk cerrahinin doğru bir teknikle yapılması hayati önem taşıyor. Çok sayıda cerrahi girişim seçeneği bulunuyor ve her biri idrar kaçırmanın tipine göre cerrah tarafından öneriliyor.

Son yıllarda; strestipi idrar kaçırma tedavisinde vajinal yoldan uygulanan 'askı teknikleri' (TVT-IVS- TOT) kullanılıyor ve oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor. Öte yandan uzun yıllardır uygulanan Laparoskopik ya da abdominal yoldan yapılan Burch operasyonu da yaygın kullanılan başarılı bir teknik olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Kadın

Kadın Sağlık Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Bakmadan Geçme

2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir? A101 AKTÜEL KATALOĞU 13-16 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! ZTK maçı ne zaman oynanacak? #9917 Ziraat Türkiye Kupası Beşiktaş- Trabzonspor maçı ne zaman? Kurban Bayramı'nda hangi sureler okunur? Kurban arefesinde hangi sureler okunur? SARILIK NEDEN OLUR? Sarılık belirtileri neler, nasıl geçer? 20 bin öğretmen atama başvuruları ne zaman 2024? MEB'den Öğretmen Ataması Takvimi #128197 Sözlü sınav ve mülakat tarihleri ne zaman başlıyor? İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN OLUR? İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri neler, ne iyi gelir? Şanlıurfa Usulü Beyti Kebabı nasıl yapılır? Gelinim Mutfakta'da bugün ne yapıldı? Survivor All Star 2024 112. Bölüm Tanıtımı! #128250 112. Bölüm tanıtımı yayınlandı mı?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title