Haberler

Hükümete "AB Sürecine Sahip Çık" Çağrısı

Aralarında Baskın Oran, Tarhan Erdem, İlter Turan, Rakel Dink ve Mehmet Altan Gibi İsimlerin Bulunduğu 100'ü Aşkın Gazeteci, Sanatçı ve Akademisyen, Hükümete "AB Sürecine Sahip Çık" Çağrısı Yaptı.

-Aralarında Baskın Oran, Tarhan Erdem, İlter Turan, Rakel Dink ve Mehmet Altan gibi isimlerin bulunduğu 100'ü aşkın gazeteci, sanatçı ve akademisyen, hükümete "AB sürecine sahip çık" çağrısı yaptı.

-Yarından itibaren Türkiye genelinde imzaya açılacak çağrı metninde, Türkiye'nin genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve türban gündemlerinin ardından yeniden AB hedefine kilitlenmesi gerektiği vurgulanarak, "Kamuoyunun geniş desteği ile iktidara gelmiş, Meclis'te çoğunluğa sahip bir hükümetin, verdiği sözleri tutmamasının hiçbir izahı olamaz. Eğer AB üyeliği hedefini gerçekten benimsiyorsanız, bunu kanıtlamanın tam zamanıdır. Sözünüzü tutun, 2008'i ve takibeden yılları birer AB yılı yapın" denildi.

İSTANBUL(ANKA) - Aralarında Baskın Oran, Tarhan Erdem, İlter Turan, Rakel Dink ve Mehmet Altan gibi isimlerin bulunduğu 100'ü aşkın gazeteci, sanatçı ve akademisyen, hükümete "AB sürecine sahip çık" çağrısı yaptı.

"Hükümeti Göreve Çağırıyoruz" başlığını taşıyan çağrı metni, yarından itibaren Türkiye genelinde imzaya açılacak. Türkiye'nin genel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve türban gündemlerinin ardından yeniden AB hedefine kilitlenmesi gerektiğine vurgu yapılan metinde, "Son üç yıldır ihmal edilen AB projesine, dört elle sarılmamak için artık hiç bir bahane kalmadı. '2008 AB yılı olacak'sa eğer, Sizden söz değil, somut adımlar atmanızı, AB sürecine laikliyle sahip çıkarak, kaybedilen zamanı telafi etmenizi bekliyoruz" denildi.

-"LAİKLİK KONUSUNDA GÜVEN VERECEK İCRAAT BEKLİYORUZ"-

Metinde, şu görüşlere yer verildi:

"Özgürlük anlayışınızın sadece türbanla sınırlı olmadığını, çoğulcu demokrasinin gereği olan tüm hak ve özgürlüklere sahip çıktığınızı, bunları belirli hedeflere ulaşmak için bir araç değil, amaç olarak gördüğünüzü, laiklikten taviz verme, Türkiye'yi Batı'dan ve dünyadan uzaklaştırma niyetiniz olmadığını kanıtlayacak icraat bekliyoruz.

Ve hatırlatıyoruz!

İçeride ve dışarıda, Türkiye'nin Batı'dan ve dünyadan uzaklaştığı izlenimini silecek, kaygıları giderecek tek yol AB çıpasıdır. AB üyeliği, Türkiye'de laik demokrasinin, ekonomik ve siyasi istikrarın, sosyal refahın güvencesidir. Böyle olduğu için 50 yıldan beri bir devlet politikası olarak varlığını sürdürmüştür. Ancak bugün, bu çıpanın zayıfladığı, Türkiye'nin başka mecralara kaymakta olduğu görüşü hakimdir.

Her ne kadar aksini iddia etseniz de bu görüş içeride ve dışarıda giderek yaygınlaşmaktadır. AB çıpasına tutunmanın yolu, AB yolunda kararlılıkla ilerlemektir. İcraattır. İcraatın ölçüsü, bakanların Avrupa'da kaç el sıktığı, bürokratların Brüksel'de kaç toplantıya katıldığı değil, hükümetin attığı adımlar ve aldığı sonuçlardır.

-"AB BİR DIŞ POLİTİKA MALZEMESİ OLARAK GÖRÜLMEMELİ"-

Son üç yıldır olduğu gibi, "önce iç politika, sonra AB" anlayışı ile bu sürecin ilerlemesi mümkün değildir. AB'yi bir dış politika meselesi olarak görmekten vazgeçilmelidir. AB, toplumsal yaşamın tüm alanlarını düzenleyen bir yeniden yapılanma sürecidir. Başlı başına bir iç politika meselesidir. Ve sadece 2008 yılında değil, üyeliğe kadar her yıl için öncelikli gündem maddesi olmalıdır. Siyasi reformlar hızla hayata geçirilmeli, ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalı, 301 gibi sembolleşmiş demokrasi ayıplarından kurtulunmalıdır.

Aşağıda imzası olan bizler, hükümeti göreve çağırıyoruz.

Kamuoyunun geniş desteği ile iktidara gelmiş, Meclis'te çoğunluğa sahip bir hükümetin, verdiği sözleri tutmamasının hiçbir izahı olamaz. Eğer AB üyeliği hedefini gerçekten benimsiyorsanız, bunu kanıtlamanın tam zamanıdır. Sözünüzü tutun, 2008'i ve takibeden yılları birer AB yılı yapın."

-İMZALAYANLAR-

Söz konusu çağrı metnine şu ana kadar imza atanların isimleri ise şöyle:

"Dr. Selma Acuner, Cengiz Çandar, Doç. Dr. Ayşe Kadıoğlu, Murat Sungar, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Yasemin Çongar, Dr. Bahadır Kaleağası, Meral Tamer, Prof. Dr. Ayhan Aktar, Mete Çubukçu, Prof. Dr. Eser Karakaş, Prof. Dr. Betül Tanbay, Dr. Cengiz Aktar, Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Dr. Şebnem Karauçak, ZeynepTanbay, Nebahat Akkoç, Latif Demirci, Prof. Dr. Rıdvan Karluk, Doç. Dr. Hülya Tanrıöver, Prof. Dr. Filiz Ali, Yetkin, Dikinciler, Osman Kavala, Mebuse Tekay, Prof. Dr. Mehmet Altan, Rakel Dink, Dr. Yıldırım Keskin, Fikret Toksöz, Çiğdem Anad, Ragıp Duran, Prof. Dr. Fuat Keyman, Dr. Özgür Tonus, Çağatay Anadol, Neşe Düzel, Prof. Dr. Kemal Kirişçi, Prof. Dr. Binnaz Toprak, Sibel Asna, Aydın Engin, Vasıf Kortun, Prof. Dr. İlter Turan, Akın Atalay, Prof. Dr. Atilla Eralp, Sönmez Köksal, Doç. Dr. Füsun Türkmen, Oya Baydar, Yalım Eralp, Ayşe Kulin, İlter Türkmen, Can Baydarol, Tarhan Erdem, Pınar Kür, Vecdi Sayar, Saadet Becerikli, Prof. Dr. Ruşen Ergeç, Zeynel Lüle, Ömer Uluç, Gila Benmayor, Halil Ergün, Beral Marda, Hadi Uluengin, Yavuz Bingöl, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Cem Mansur, Sinan Ülgen, Mehmet Ali Birand, Zeynep Göğüş, Lale Mansur, Cüneyt Ülsever, Prof. Dr. Ayşe Buğra, Ayşe Gökkan, Orhan Miroğlu, Emine Uşaklıgil, Can Buharalı, Emre Gönen, Ziya Müezzinoğlu, Buket Uzuner, Nazar Büyüm, Prof. Dr. İştar Gözaydın, Meral Okay, Volkan Vural, İpek Çalışlar, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Gülseren Onanç, Sibel Yalın, Oral Çalışlar, Cihat Hazardağlı, Prof. Dr. Baskın Oran, Leyla Tunç Yeltin, Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, Semih İdiz, Ayşe Önal, Doç. Dr. Hakan Yılmaz, Hikmet Çetinkaya, Fikret İlkiz, Ali Özgentürk, Serra Yılmaz, Ergin Cinmen, Temel İskit, Özdem Sanberk, Ali Yurttagül, Güneri Civaoğlu, Erdal Kabatepe, Semih Sökmen."

(ANKA)

(AD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title