Haberler

Helal Gıda Sektörü Büyüyor

Almanya'nın Köln kentinde devam eden dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga'ya helal gıda sektörü damgasını vuruyor.

Almanya'nın Köln kentinde devam eden dünyanın en büyük gıda fuarı Anuga'ya helal gıda sektörü damgasını vuruyor. Cumartesi günü açılan ve Çarşamba gününe kadar devam edecek olan fuarda Türk-Alman Gıda Forumu (DTFOOD) Helal Gıda sektörünü konu alan bir dizi forum düzenliyor. Birkaç gün boyunca sürecek bu forumlarda helal gıda sektörünün yanı sıra Türk-Alman ticari ilişkilerinin yoğunlaştırılması gibi konulara da yer veriliyor. Fuardaki ürünlerde bu yıl önceki yıllara oranla daha fazla 'Helal Gıda' sembolü görüldüğünü belirten DTFOOD Genel Müdürü Oğuz Evler, Helal Gıda sertifikasının tek elden verilmesi ve ürünlerin üzerinde bulunan ve ürünün helal gıda sertifikası sahibi olduğunu gösteren amblemin de standart olmasının gerektiğini belirterek şunları söyledi:

HELAL GIDA AMBLEMİ STANDART OLMALI

'Alman piyasasında bilindiği gibi Bio amblemi vardır vejeteryanlar için ise ayrı bir simge vardır, neden bizim helal ürünlerimizde de standart bir amblem olmasın' Marketlere gittiğimizde aldığımız alışverişlerde şunu görüyoruz ki her ürünün üstünde değişik bir helal amblemi var ama bu amblemin arkasında kim var, kim veriyor bu sertifikayı kimse bilmiyor. Ben kimseyi kötülemek istemiyorum ancak tüketici bu ürünü alırken hiçbir şüphe duymaması lazım. Son dönemlerde ortaya çıkan skandallar gıda sektöründe bazı eksiklikler olduğunu gösteriyor. Helal konusunda tek bir amblem olmalı ve bu sertifikaları veren kurumlar belli başlı yerler olmalı.?

BAZI KONULAR HALA TARTIŞMALI

Türkiye ve Avrupa'daki firmalara helal gıda sertifikası temin eden KAS İnternational isimli firmanın yetkilisi olan Uğur Ekici, hangi ürünlerin helal sertifikası alabildiğini şöyle anlattı: 'Helalin iki yönü var bir teknik yönü, birde gıda hijyeni, gıda güvenliği. Ürünün içinde Kuran-ı Kerim'in veyahut Peygamberimizin, Müslümanların yasak bildiği ürünler olmaması lazım. Diyelim ki peynir, peynirin içindeki enzimin helal olması beklenir, birçok enzimin helal olmayan enzim olduğunu 2006'dan sonra öğrendik. Üretim yerinde diyelim ki suni alkol kullanılıyor, bu kesinlikle yasak. 0, 001 oranında dahi kullanılsa ya da alkol ürüne bulaşsa kesinlikle o ürün helal belgesi alamıyor. Biliyorsunuz doğal alkol sirkede de var, bunun ölçüsünü kim vermiş derseniz, peygamberimiz sirke kullanın demiş. Örneğin bizde geleneksel içecekler var Türkiye'de kefir gibi boza gibi bunlarda doğal alkol var ama oran sirkedeki oranı geçince helal belgesi alamıyor ama haram anlamına geliyor mu' O kısmı tartışmalı, bunu biz tanımlamıyoruz, o konuda kesinlikle bir icazet vermiyoruz.?

HELAL SERTİFİKASI OLMAYANA HARAM DİYEMEYİZ

Uğur Ekici, helal sertifikası olmayan ürünlerin kesinlikle haram olduğu anlamına gelmediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: 'Bizim belgelendirme usulümüz numuneleri laboratuvarlarda mutlaka test yaptırıyoruz, üniversitelerle işbirliği yapıyoruz, ayrıca denetçilerimizi seçerken de kişinin sadece Müslüman olması yetmiyor biraz daha ihlaslı olması gerekiyor. Denetçilerimiz sadece bununla kalmayıp gıda mühendisi, biyalog veya foodteknolojist gibi branşlardan olması gerekiyor. Ayrıca gri olan alanlar oluyor bazen karar verilemeyen alanlar oluyor, bu gibi konularda üst komitemiz ulema ekibine danışıyoruz. Bu ulema ekibi Türkiye'de tüm tarafların kabul ettiği kişilerin üye olduğu bir komite var, bu komitede tartışılıyor ve öyle karar veriliyor, çünkü helal belgesi vermenin vebali büyük. Helal belgesi almayan ürünler kesinlikle haram değildir, böyle bir yanlış anlama olabiliyor.'

ÇALIŞTIĞIMIZ FİRMALARA SERTİFİKAYI ŞART KOŞTUK

Sektörünün en büyük firmalarından Baktat'ın sahibi Mustafa Baklan ise helal gıda sektörünün her geçen gün büyüdüğünü belirterek şunları söyledi: 'Burada yaşayan Müslüman vatandaşlarımız kendi dini inançlarına göre hazırlanmış ürünleri tercih ettiler ve bu ihtiyacı karşılamak için de firmalar büyük bir çaba gösterdiler. Büyük baş hayvanların Almanya'da helal kesimi yasak olduğu için anlaşmamızda etlerini Belçika ve Hollanda gibi helal et kesme imkanı olan ülkelerde ya da dışarıda Avustralya ve Brezilya gibi et yoğun olan ülkelerden getiriliyor. Orada da diğer Müslüman ülkelere gönderen büyük İslami kesimhaneler var. Oraların etlerini getirerek burada sunuyorlar. Bizde bize ürün temin eden firmalara da bu sertifikalarının olmasını şart koştuk.'

İKİ FARKLI HELAL SERTİFİKASI VAR

İşadamı Mustafa Baklan, helal sertifikası veren kurum ve kuruluşların çokluğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: 'Şuan ürünlerimizi pazarlıyorsak üzerlerinde hangi yetkili kurumun buna sertifika verdiği ile birlikte mühürleri vardır. Diğer gıdalarda da olduğu gibi özellikle et ürünlerinde, İslami usullere göre üretilmiş ürünlerde özellikle seçici oluyoruz. Bugün Almanya'yı ele alırsak yıllık ortalama 5 milyar Euro civarında bir helal ürün pazarı var. Tabiki bu bazılarının iştahını kabartıyor. Bazı kişiler ürünlerine helaldir diye yazarak ya da rastgele tanınmayan bir cemiyetin, kurumun sertifikasını alarak üretim yapıyor olabilir. Biz firma olarak ürünlerimize iki ayrı kurumdan helal sertifikası aldık. Şirketimizin açık ve net internet sayfamıza girerek o sertifikaları kim hangi kurumdan aldık rahatlıkla görebilir. Bu konuda açık ve rahatız.'

HELAL ÜRÜN ÜRETMEK MALİYETİ ARTTIRIYOR

Helal gıda sertifikalı ürünlerin, aynı gramdaki sertifikasız ürünlere oranla daha pahalı olmasını ise Almanya'daki büyük gıda firmalarına Türk pazarı konusunda danışmanlık hizmeti veren Engin Ergün şu sözlerle açıkladı: 'Almanya'da helal gıda sektörü büyük bir ilgi görüyor. Alman şirketleri yeni bir hedef kitle grubu açmak için artık ürünlerini helale yönelik üretiyorlar. Helal ürünün sertifikası ayrı bir maliyet, katkısı, ham maddeleri daha pahalı olabilir. Örneğin jelatinde sığır jelatini kullanılıyor, sığır jelatini de Brezilya'dan geldiği için biraz daha pahalı oluyor. Ayrıca helal ürünler Almanya'da üretilmiyorsa ve örneğin Türkiye'de üretiliyorsa nakliye maliyeti de daha yüksek oluyor, bu da ister istemez ürünlere yansıyor.'

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar 600 milyon Müslüman yaşıyor. Bunların çoğunluğu, dinlerinin emrettiği bir şekilde beslenmek, yani 'helal' olan gıda maddelerini tüketmek istiyor. Helal ürünler, dünya genelinde gıda maddelerinden elde edilen gelirin ortalama beşte birini oluşturuyor. Pazar bu kadar büyük olunca haliyle helal gıda üreten firmaların sayısı da Almanya'da her geçen gün artıyor. Köln'de devam eden ANUGA gıda fuarına da pazar payını her geçen gün arttıran Helal Gıda sertifikalı ürünler damgasını vuruyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128104 #128105 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title