Haberler

Hayatı Göç Etmekle Geçti

Güncelleme:

Ömrü boyunca yaşanan olaylardan dolayı 4 kez göç eden Hüseyin Barut, Sur'dan kaçarak geldiği Batmanda çöp kutularında yiyecek aradı.

Ömrü göçle geçti!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle Batmana göç eden ve çöp konteynırlarında yiyecek arayan 51 yaşındaki Hüseyin Barut'un hikâyesi oldukça trajik.

51 yıllık yaşamında 4 kez yaşadığı topraklardan göç eden Barut, ömrünün yaşadığı yerleri terk etmekle geçtiğini ifade etti.

Oğlu Ö.H. Barut ile çöp konteynırlarında yiyecek, giyecek ve kullanılabilecek eşya arayan 7 çocuk babası Hüseyin Barut, "Kendi memleketimde hep göç ettim, mağdur oldum ve hep sıkıntı yaşadım" dedi.

İLK TRAJEDİYLE 10 YAŞINDA TANIŞTI

1975 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşanan depremde henüz 10 yaşında olan ve ailesi ile birlikte Kulp ilçesine göç eden Barut, uzun yıllar Kulp İlçesi Alaca Köyünde kaldıklarını ve orada tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağladığını belirtti.

Çocukluk ve gençlik yıllarının Alacak köyünde geçtiğini ifade eden Hüseyin Barut, aynı köyde evlenip çocuk sahibi olduğunu ifade etti.

BU KEZ ÇATIŞMALARDAN KAÇTI, KÖYLERİ YAKILDI…

1990'lı yıllarda bölgede artan çatışmalardan olumsuz etkilendiklerini ifade eden Barut, 1992 yılında köylerinin boşaltıldığını belirtti.

Barut, köyden çıktıkları gün Alaca Köyünün tümünün o dönemin askeri yetkililerince boşalttırıldığını ifade ederek "tarım ve hayvancılık yaptığımız ve çocukluğumuzu, gençliğimizi yaşadığımız köyümüz 1992 yılında önce boşalttırıldı ardından da yakıldı" dedi. Ailesi ile birlikte köyden çıkan Barut, bu kez 1992 yılının sonlarına doğru Diyarbakır merkez Sur ilçesine taşındı.

SUR'DA 24 YIL KALDI

Köyden Diyarbakır merkez Sur ilçesine taşınan ve ilk yıllarda sefalet dolu bir hayat yaşayan Barut ailesi, bu kez büyükşehir yaşamına adapte olmaya çalıştı.

Çocuklarının büyümesi ile birlikte tezgahtarlık, seyyar satıcılık ve günlük işlerle ailesini geçindirmeye çalışan Barut, Sur ilçesinde kaldığı dönemin son 10 yılında tek katlı bir ev satın alarak yaşam düzeyinin bir nebze olsun düzeldiğini söyledi.

Çocuklarını okula gönderen Barut, "Tek hayalim, çocuklarımın iyi bir kariyer ve meslek sahibi olmalarıydı" dedi.

BU KEZ SUR'DAN KAÇTI BATMANA YERLEŞTİ

Eylül 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur İlçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle uzun bir süre evden çıkamadıkların belirten 7 çocuk babası Hüseyin Barut, bu kez evini, barkını ve hayallerini bırakmak zorunda kaldı.

Ölüm riski nedeniyle 2 ay önce Sur ilçesinden ilimiz Beşevler Mahallesine göç ettiklerini belirten Barut, "Valilik bize bir kez yardım yaptı. Ama malumunuz biz yardımlarla ayakta duramayız. Bir süredir iş arıyoruz ama maalesef halen bulamadık. Bazen ailenin ihtiyaçlarını bu şekilde çöp kutularından karşılıyorum" dedi. Halit Biliz

Kaynak: Temsilci / Yerel

Batman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title