MB Faiz artarsa dolar ne olur? DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ? (TCMB) Merkez Bankası faiz yükseltirse dolar ne olur? Merkez Bankası faiz artırırsa ne olur?
Yakında Merkez Bankası tarafından yeni faiz kararı açıklandı. Faiz kararı sonrası Merkez Bankası'nın faizlerde ne karar vereceği henüz belirsizliğini korurken, vatandaşlar eğer Merkez Bankası faiz artırırsa dolar ne olur? sorusuna yanıt arıyor. Merkez Bankası politika faizini yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıkardı. Peki, Merkez Bankası faiz artırırsa dolar ne olur, dolar düşer mi yükselir mi? Merkez Bankası faiz yükseltirse dolar ne olur? Faiz yükselirse dolar düşer mi? İşte detaylar...
Merkez Bankası faiz artırırsa dolar ne olur merak ediliyor. Önümüzdeki günlerde TCMB tarafından yeni faiz kararı açıklanacak. Faiz kararı öncesi Merkez Bankası'nın faizlerde ne karar vereceği henüz belirsizliğini korurken, vatandaşlar eğer Merkez Bankası faiz artırırsa dolar ne olur? Faiz yükselirse dolar düşer mi? sorusuna yanıt arıyor. Peki, Merkez Bankası faiz artırırsa dolar ne olur? Merkez Bankası faiz yükseltirse dolar ne olur? İşte detaylar!
MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIRSA DOLAR NE OLUR?
Merkez Bankası faizi indirirse, banka kredi faizleri de düşüşe geçer. Banka faizlerinin düşmesi demek vatandaşın daha kolay ve daha az maliyetli kredi çekmesi demektir.
Faizlerin düşmesi, yatırımın artmasına ve ekonomideki çarkların daha sağlıklı dönmesine neden olur. Faiz düşünce tüketim artar ve tasarruf azalır. Ekonomi çarkını döndüren birey sayısı ve piyasada dolaşan para miktarı artar. Bu da yeni iş ve istihdam olarak ortaya çıkar.
Merkez Bankası faiz kararlarının TL/dolar üzerindeki beklentileri şu şekildedir:
- Merkez Bankası faizi artırırsa; doların aşağı yönlü hareket edeceği beklenilir.
- Merkez Bankası faizi sabit tutarsa; piyasanın sakinleşeceği beklenilir ve doların aşağı yönlü bir hareket edeceği tahmin edilir.
- Merkez Bankası faizi düşürürse; doların yukarı yönlü hareket edeceği beklenilir.
FAİZ ARTARSA DOLAR NEDEN DÜŞER?
Faiz artışı, genellikle para biriminin değerini artırırken doların düşmesine neden olabilir. Nitekim bugün açıklanan faiz kararı sonrası doların 70 kuruş düştüğü gözlemlendi. Buradaki temel mantık, faiz oranlarındaki yükselişin, bir ülkedeki yatırımcılar için daha çekici hale gelmesidir. Yatırımcılar, daha yüksek faiz oranlarından daha yüksek getiri elde etmek için bu ülkeye fonlarını aktarabilirler.
Dolar, uluslararası döviz piyasalarında en çok kullanılan rezerv para birimidir. Dolara olan talep, bir ülkenin ekonomik gücü, istikrarı ve cazibesiyle doğru orantılıdır. Faiz oranlarındaki artış, bir ülkedeki ekonomik durumun daha sağlam ve istikrarlı olduğunu gösterebilir, bu da yatırımcıların o ülkeye yönelmesine yol açabilir. Yatırımcıların daha yüksek getiri elde etmek amacıyla dolardan başka para birimlerine yönelmesi, dolara olan talebi azaltır ve bu da doların değerinin düşmesine neden olabilir.
Ancak, doların değerini etkileyen faktörler oldukça karmaşıktır ve yalnızca faiz oranlarına bağlı değildir. Ekonomik veriler, jeopolitik durumlar, ticaret dengesi, para politikaları, enflasyon ve birçok diğer faktör doların değerini belirleyebilir. Bu nedenle, faiz artışı doların düşmesine neden olabilecek bir faktör olabilir, ancak döviz piyasalarında birçok etkenin bir araya gelmesiyle doların değeri değişebilir.
AĞUSTOS AYI FAİZ KARARI AÇIKLANDI
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. 750 baz puan artışa giden Merkez Bankası, faizi yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıkardı.
"PARASAL SIKILAŞTIRMA SÜRECİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ"
Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde: "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.
"ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDE YÜKSELİŞİN SÜRDÜĞÜNE İŞARET EDİYOR"
Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir.
"FAİZ, YÜZDE 5 HEDEFİNE ULAŞTIRACAK ŞEKİLDE BELİRLENECEK"
Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır. Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir.
"SADELEŞME SÜRECİ, KADEMELİ OLARAK DEVAM EDECEK"
Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemeler parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir.
"GÖSTERGELER YAKINDAN TAKİP EDİLECEK"
Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."
