Haberler

Filipinler ve Vietnam, tartışmalı Güney Çin Denizi konusunda işbirliği anlaşması imzaladı

Güncelleme:

Güney Çin Denizi'nde Çin ile gerilim yaşayan Filipinler ve Vietnam, bu konuda işbirliği anlaşması imzaladı.

Güney Çin Denizi'nde Çin ile gerilim yaşayan Filipinler ve Vietnam, bu konuda işbirliği anlaşması imzaladı.

Filipinler Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın Vietnam'a yaptığı resmi ziyaret kapsamında, iki ülke arasında Güney Çin Denizi'ndeki gerilimin azaltılması amacıyla işbirliği anlaşması imzalandığı bildirildi.

Bu anlaşmanın yanı sıra Filipinler ve Vietnam Sahil Güvenlik güçleri arasında da mutabakat zaptı imzalandığı kaydedildi.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı'nın ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

Başta Paracel ve Spratly adaları olmak üzere bölgedeki adacık, resif, sığlık, kayalık ve deniz bentleri üzerindeki egemenlik ihtilafları, zaman zaman ülkeler arasında gerginliklere yol açıyor.

Çin'in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Filipinler Vietnam Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title