Haberler

Ankara: Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın Faiz Artırımını Değerlendirdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın, para piyasalarında yaşanan aşırı dalgalanmalara karşı aldığı önlemlerin, piyasalardaki güveni sağlama ve belirsiz ortamını azaltma yönünde çok önemli adımlar olduğunu bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın, para piyasalarında yaşanan aşırı dalgalanmalara karşı aldığı önlemlerin, piyasalardaki güveni sağlama ve belirsiz ortamını azaltma yönünde çok önemli adımlar olduğunu bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, yaptığı yazılı açıklamayla, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun dün aldığı faiz artırımına ilişkin kararı değerlendirdi. Merkez Bankası'nın, YTL ve döviz piyasalarının etkin çalışması yolunda aldığı kararları yerinde ve doğru bulduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Merkez Bankası'nın, para piyasalarında yaşanan aşırı dalgalanmalara karşı aldığı önlemler, piyasalardaki güveni sağlama ve belirsiz ortamını azaltma yönünde çok önemli adımlardır" dedi.

Yaşanan dalgalanmanın niteliği ve boyutu dikkate alındığında sadece Merkez Bankası'nın değil, ekonomi yönetiminin de somut tedbirler alması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Orta vadeli politika taahhüdünün yinelenmesi, istikrarın yeniden tesisi için önem taşımaktadır. Merkez Bankası'nın aldığı bu tedbirlerin beklenen etkiyi daha hızlı sağlayabilmesi için maliye politikası ve yapısal tedbirlerle de desteklenmelidir. Bu çerçevede, faiz harcamalarının artacağı da göz önüne alınarak, Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki cari harcamalar kontrol altına alınmalı ve mali disiplin güçlendirilmelidir. Cari işlemler açığı probleminin kalıcı çözümünün, kurdaki hareketlerle değil, rekabet gücünü artırıcı mikro reformlarla güçlendirileceği görülmelidir. Rekabet gücümüzü artıracak, cari açığın yapısal temellerini değiştirmeyi hedefleyen bir tedbirler dizisine ihtiyaç vardır."

Açıklamasında, devlet yardımları düzenlemesinden başlanarak, hem Avrupa Birliği taahhüdünü hem de yatırım ortamını güçlendirecek tedbirlerin de gündeme getirilmesi gerektiğine temas eden Hisarcıklıoğlu, "BDDK, bankacılık sisteminde ve bir bütün olarak ekonomide büyük risk doğurduğu gözlemlenen kısa vadeli finansal operasyonlar üzerindeki gözetimini güçlendirmeli, bu tür hareketlerin para piyasalarında yol açtığı aşırı dalgalamalara karşı yeni kontrol ve uyarı mekanizmaları geliştirmelidir" dedi. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Birimler arasında koordinasyonun önemi daha belirgin hale gelmiştir. Ekonomiyle ilgili kamu kurumları arasındaki hem orta hem de üst düzeydeki koordinasyon ve bilgi paylaşımı daha etkin hale getirilmelidir. Maliye Bakanlığı'nın, Hazine kağıtlarıyla ilgili olarak, yurtdışında mukim yatırımcılara getirdiği stopaj uygulaması, ayrım yapılmaksızın yurtiçinde mukim yatırımcılar için de uygulanmalıdır. Kamu idaresinin bu şekilde yerli-yabancı ayrımına gitmesi hem Anayasamız'daki eşitlik ilkesine aykırıdır hem de piyasa dengelerini bozmaktadır. Hepsinden önemlisi, tüm bu tedbir paketleri, parça parça değil, birbirini tamamlayan bir bütün içinde tasarlanarak kamuoyuna en kısa sürede açıklanmalıdır."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title