Haberler

Ziraat Odaları: Kuraklık Kararnamesi Bütün Ürün ve Çiftçileri Kapsamalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (Tzob) Başkanı Şemsi Bayraktar, Kuraklık Kararnamesinin Sorunları Çözmeyeceğini Belirterek, "Uygulamaya Giren Kuraklık Kararnamesi Kuraklığın Yaralarını Sarmaya Yetmeyecektir. Yukarıda Vurguladığımız Eksikliklerin Giderilmesi Yanında, Kararnamenin Kuraklıktan Zarar Gören Tüm Ürünleri ve Tüm İlleri Kapsayacak Şekilde Genişletilmesi Gerekmektedir" Dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık kararnamesinin sorunları çözmeyeceğini belirterek, "Uygulamaya giren kuraklık kararnamesi kuraklığın yaralarını sarmaya yetmeyecektir. Yukarıda vurguladığımız eksikliklerin giderilmesi yanında, kararnamenin kuraklıktan zarar gören tüm ürünleri ve tüm illeri kapsayacak şekilde genişletilmesi gerekmektedir" dedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, kuraklık kararnamesine işaret ederek, Bakanlar Kurulu'nun, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerin belirlenen 40 ilde, kuru alanlarda üretimi yapılan buğday, arpa, korunga ve fiğ ürünlerinde meydana gelen kuraklık zararlarını karşılamak üzere tohumluk yardımı yapılması ile zirai kredileri borçlarının bir yıl yüzde 7 faizle ertelenmesini kararlaştırdığını anımsattı.

Karara göre, belirlenen 40 ilde yüzde 25 ve daha fazla zarar gören ürünler için dekar başına, buğdayda 15 YTL, arpa ve korungada 12 YTL ve fiğde 20YTL tohumluk yardımı yapılacağını kaydeden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ancak bu karardan sadece Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olan çiftçiler faydalanabilecektir. Bilindiği üzere ÇKS'ye halen 4.1 milyon çiftçinin 2.7 milyonu kayıtlıdır. Dolayısıyla ÇKS'ye giremeyen çiftçilerimiz bu kararname kapsamı dışında kalmıştır. Kuraklık kapsamına sadece dört ürün alınmıştır. Oysa bu ürünlerin dışında; tütün, kavun, karpuz, pamuk, mısır vb. ürünler de kuraklıktan etkilenmiştir. Bu durumda söz konusu ürünlerin zararı tazmin edilemeyecektir. Dört ürün için yapılan yardım sadece tohumluk tedariki içindir. Bu yardımın çiftçilerin gelirlerini telafi etmesi mümkün değildir. Tohumluğun dışında çitçilerimize nakdi yardım da sağlanması gerekmektedir."

ÖZEL BANKALAR DA KAPSAMA GİRSİN

Son yıllarda pekçok özel banka tarafından çiftçilerimize zirai kredi kullandırıldığına işaret eden Bayraktar, "Yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanılan kredileri kapsamaktadır. Özel Bankalardan kredi kullanan çiftçilerimizin mağduriyeti devam edecektir. Erteleme, özel bankalardan alınan zirai kredi borçlarını, çiftçilerimizin Bağ-Kur ve elektrik borçlarını da kapsamalıdır" dedi.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan zirai kredi borçlarının yüzde 7 faizle ertelendiğine dikkat çeken Bayraktar, "Hedef enflasyon yüzde 4 iken bir yıl ertelenen borçlara yüzde 7 faiz uygulanacaktır. Ertelemenin faizsiz olarak yapılması gerekir" değerlendirmesinde bulundu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title