Haberler

Veterinerlerden Uyarı: Hastalıklı Hayvanı Kurban Olarak Kesmeyin

Kurban Bayramı'na doğru doğu illerinden batıya hayvan nakilleri yoğunlaşırken, kurbanlık hayvan seçiminden, kesimine, insan ve çevre sağlığının korunmasına kadar çeşitli konularda uyarılarda bulunan uzmanlar, kurallara uyulmaması halinde ortaya...

Kurban Bayramı'na doğru doğu illerinden batıya hayvan nakilleri yoğunlaşırken, kurbanlık hayvan seçiminden, kesimine, insan ve çevre sağlığının korunmasına kadar çeşitli konularda uyarılarda bulunan uzmanlar, kurallara uyulmaması halinde ortaya çıkabilecek olası risklere dikkat çekti. Hayvanlardan insanlara geçen 200 çeşit hastalık bulunduğunu, Kurban Bayramlarında bu durumun görülme sıklığının yüzde 30 artış gösterdiğini belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, bu yüzden kurbanlık seçiminin büyük önem taşıdığını söyledi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, yaptığı yazılı açıklamada, 15-18 Ekim tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı'nda, veteriner hekimler, gıda, tarım ve hayvancılık müdürlükleri yetkililerinin yanı sıra vatandaşlara da sorumluluklar düştüğünü söyledi. Kurban Bayramı'nda, Türkiye'de bir yılda kesilen hayvan miktarının yüzde 25'i kadar kesim yapıldığına dikkat çeken Sağlam, gerekli kontrol ve denetim yapılmaması durumunda Kurban Bayramı ile birlikte yaşanan hayvan hareketliliğinin ve büyük çapta yapılacak kesim işlemlerinin insan ve hayvan sağlığı açısından riskleri de beraberinde getireceğini ifade etti.

KURBANLIK SEÇİMİ NASIL YAPILMALI

Sinan Sağlam, öncelikle vatandaşların alacakları kurbanın fiziki açıdan İslami kurallara uygun olup olmadığına bakması gerektiğini söyledi. Kesilecek hayvanın yaşına, sağlıklı olmasına, zayıf, halsiz ve iştahsız olmamasına özen gösterilmesini isteyen Sağlam, kesim işlemlerinin de kesimhanelerde işin uzmanları tarafından gerçekleştirilmesinin son derece önem taşıdığını kaydetti. Sağlam, "Kurban kesenler insan ve çevre sağlığını korumak için gerekli önlemleri almalı. Etler bir gün bekletildikten sonra tüketilmeli ve stoklama için derin dondurucular kullanılmalı" dedi.

Sağlam, hayvanlardan insanlara geçen 200 çeşit hastalık bulunduğunu, Kurban Bayramlarında bu durumun görülme sıklığının yüzde 30 artış gösterdiğini bildirdi. İnsanlarda görülen hastalıkların önemli bir bölümünün hayvansal kökenli olduğunun altını çizen Başkan Sağlam, bu nedenle yetkililerin de hastalıklı hayvanların pazarlara sokulmaması için gerekli önlemleri almaları gerektiğini belirtti. Sağlam, vatandaşlara da veteriner sağlık raporu olmayan hayvanları, küpe ve pasaportu bulunmayan sığır ve mandaları, gebe, çok zayıf, yeni doğmuş ve hastalık belirtileri taşıyan hayvanları almamalarını önerdi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kurban Bayramı Sinan Sağlam Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title