Haberler

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Devlet Başkanı Poroşenko, Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso ile insani yardım konusunu görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile telefonda, Ukrayna'ya yapılacak "insani yardım" konusunu görüştüğü bildirildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, tarafların Ukrayna'nın doğusundaki durum dışında Poroşenko'nun, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin desteği ile Lugansk'a "insani yardım" gönderilmesi ile ilgili planını görüştükleri belirtildi.

"Ukrayna'nın doğusundaki kriz konusunda, Cenevre veya Normandiya formatına uyan çözüm sürecine çok sayıda tarafın katılmasına hazır olduğunu" söylediği bildirilen Poroşenko'nun "Ukrayna konusu"nun 30 Ağustos'ta yapılması planlanan AB Konseyi toplantısında ele alınacağı umudunu taşıdığı ifade edildi.

Barroso'nun, Poroşenko'nun "insani misyon fikri"ni desteklediği ve misyonun gerçekleşmesinin uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini vurguladığı kaydedilen açıklamada, AB'nin Ukrayna'ya insani yardım çerçevesinde 2,5 milyon euro vermeye hazır olduğunu belirttiği aktarıldı.

Barroso'nun ayrıca insani yardım ve mültecilerin yerleştirilmesi için koordinasyon mekanizmasının oluşturulması çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, Devlet Başkanı Proşenko'nun,  "iki taraflı ateşkes, silah ve paralı askerlerin gelmesinin önlenmesi", "AGİT temsilcileri tarafından yapılan sınır gözetimi" ve "tüm rehinelerin serbest bırakılması" başlıklarından oluşan "barış planı"nın uygulanması hala sıcak baktığı bildirildi.

Görüşmede tarafların, Ukrayna- AB arasındaki ortaklık anlaşmasının enerji sektöründeki işbirliği ve AB-Ukrayna-Rusya üçlü gaz müzakerelerinin yeniden başlaması konusunu da ele aldıkları belirtildi. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Jose Manuel Barroso Petro Poroşenko Avrupa Birliği Ukrayna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title