Haberler

Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

AB Komisyonu Başkanı Barroso: "Demir Perde’nin ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana güvenlik alanında en büyük sınama ile karşı karşıyayız" "AB’nin devrime değil, reforma ihtiyacı var. Karşı devrime değil, dönüşüme ihtiyacı var" Avrupa Birliği'nin (AB) krizdeki üye ülkelerden talep ettiği ekonomik politikalara tepki gösteren bir grup üniversiteli genç, Barroso’yu protesto etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin Avrupa'yı çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, "Demir Perde'nin ve Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana güvenlik alanında en büyük sınama ile karşı karşıyayız" dedi.

Barroso, Berlin Humboldt Üniversitesinde yaptığı Avrupa Birliği'nin (AB) geleceği konulu konuşmasında, uluslararası alanda son gelişmeler ile Avrupa'daki mali kriz ve yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerini değerlendirdi.

AB'nin büyük bir barış ve refah projesi olduğunu vurgulayan Barroso, son yıllarda uluslararası alanda yaşanan çok hızlı değişimlere karşı AB'nin de kurumsal olarak ve politikalarında yenilemeye giderek, buna uyum sağlamaya çalıştığını anlattı.

"Bugün yeni krizler ve sınamalarla karşı karşıyayız" diyen Barroso, "Özellikle de Ukrayna ve Rusya konusunda yaşanan yeni gelişmeler nedeniyle… Demir Perde'nin ve Berlin Duvarı'nın yıkılmasından bu yana güvenlik alanında en büyük sınama ile karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.

AB'nin geçmişinde birçok başarı örneği olduğunu ancak bazı dönemlerde krizler yaşandığını, bu krizlerin yeni reformlarla, kurumsal değişikliklerle ve yenilenmeyle aşıldığını belirten Barroso, "AB'nin gelişmeye devam etmesi gerekiyor. Bu gelişme, organik bir gelişme olmalı. AB'nin devrime değil, reforma ihtiyacı var.  Karşı devrime değil, dönüşüme ihtiyacı var" diye konuştu.

22-25 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine de değinen Barroso, son dönemde giderek daha fazla taraftar toplayan aşırı sağcı ve Avrupa karşıtı hareketlerin tartışma gündemini belirlemesine imkan verilmemesi gerektiğini vurgulayarak,  "Merkezdeki siyasi partiler, AB'ye şüpheyle bakan,  AB karşıtı hareketlerin söylemine uyum sağlamamalı. Bu hareketlerin söylemlerine karşı çıkılmalı" dedi.

Barroso, merkezdeki siyasi partilerin AB değerlerine, AB projesine açık ve güçlü bir şekilde sahip çıkmaları gerektiğini vurguladı.

AB üyesi bazı ülkelerde son dönemde yaşanan ekonomik ve mali krizlere değinen Barroso, "Tabii ki bazı önlemler son derece acı reçeteler içeriyordu. Bazı üye ülkelerde sosyal krizler yaşandı. Ancak şunu vurgulamamız gerekiyor. Bu sorunların kaynağı AB değil, AB çözümün tarafı" şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Barroso'ya protesto

Öte yandan Barroso'nun konuşmasında ayağa kalkarak slogan atan 20 kişilik grup, Barosso'yu protesto etti. AB'nin krizdeki üye ülkelerden talep ettiği kemer sıkma önlemlerine tepki gösteren gençler, pankart açıp, "Kemer sıkma değil, dayanışma",  "Barroso'ya hayır", "Troyka defol" sloganları attı.

Protestocu gençler, güvenlik görevlilerince salon çıkarılmasının ardından Barroso, konuşmasına devam etti. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Jose Manuel Barroso Avrupa Birliği Ukrayna Berlin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title