Haberler

Uaea'nın Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı Viyana'da Başladı

Toplantıda geçen haftaki genel kurulda alınan kararlar ele alınacak ve yönetim kurulunun yeni üyeleri tanıtılacak

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) olağan yönetim kurulu toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde başladı.

Yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış oturumunda geçen hafta yapılan yıllık genel kurul toplantısındaki kararlar ele alınacak.

Bu arada iki yıllık görev süresi dolan Yönetim Kurulu Dönem Başkanı ve Kanada Temsilcisi Büyükelçi John Barrett'in yerine Vietnam Temsilcisi Büyükelçi Thiep Nguyen seçildi.

Yıllık genel kurul toplantısında seçilen yönetim kurulunun yeni üyeleri de toplantıda takdim edildi. Basın bürosundan yapılan açıklamada, Avusturya, Bosna Hersek, Finlandiya, Kenya, Peru, Katar, Slovakya, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Vietnam iki yıllık süreyle yönetim kurulu asil üyeliğine seçildi.

Yönetim kurulunun 35 üyesi rotasyon usulüyle belirlendiği için 2008 ve 2009'da asil üye olan Türkiye'nin, 2016'da düzenlenecek genel kurulda yeniden seçilebileceği belirtiliyor.

Basına kapalı başlayan yönetim kurulu toplantısının açılış oturumunda genel direktör Yukiya Amano'nun yönetim kurulu üyesi ülkelerin temsilcilerine genel kurul toplantısında görüşülen, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT), Güvence Denetimleri Antlaşması (Safequard) ile nükleer güvenlik antlaşmalarının uygulanmasındaki sorunlara ilişkin bilgi verdiği öğrenildi.

Genel kurul toplantısında Mısır'ın Arap ülkeleri adına sunduğu ve İran ile bağlantısız ülkelerin de desteklediği "Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması" konulu karar tasarısının oylamayla kabul edildiğini de yönetim kurulu üyelerine açıklayan Amano, Umman tarafından sunulan ve aynı şekilde İran ve bağlantısız ülkelerin de desteklediği "İsrail'in nükleer yetenekleri" konulu karar tasarısının ise oylamada reddedildiğini bildirdi.

Amano'nun toplantının açılış oturumunun ardından yönetim kuruluna yeni seçilen üyeler onuruna resepsiyon vereceği ve daha sonra toplantının sona ereceği kaydedildi.

UAEA Yönetim Kurulu'nun gelecek toplantısı 25-29 Kasım'da kurumun Viyana'daki merkezinde yapılacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Yukiya Amano Vietnam Kanada Viyana Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title