Haberler

"Türkiye'nin Konumu Sınır Tanımıyor"

Güncelleme:

Ahmet Davutoğlu, "Türkiye'nin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, " Türkiye'nin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş" dedi.

Ahmet Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansı'nın İzmir programı çerçevesinde geldiği İzmir'de, Habertürk televizyonunda katıldığı programın ilk bölümünde, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota ile soruları yanıtladı.

Davutoğlu, 3 ülkenin 3 bakanının da üslup ve yaklaşımlarının birbirine benzediğini, bu nedenle barış, ara buluculuk odaklı bir çalışma ortamını oluşturduklarını belirtti.

İzmir'de her iki ülkenin dışişleri bakanlarını aileleri ile ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansı'nın İzmir'in EXPO 2020 adaylığına katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Davutoğlu, 3 ülkenin dışişleri bakanlarının İzmir'de bir araya gelmesini "aile buluşması" olarak değerlendirdi.

Davutoğlu, dış politikadaki tek eksenin "insanlık" olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gelişmeler de bunu gösteriyor. Latin Amerika'da olan şeyler Avrupa'yı etkiliyor. Avrupa'da olanlar Ortadoğu'yu etkiliyor. Bugün İzmir'de gördüğümüz resim gösteriyor ki, küresel bir eksen var ve insanlık için bir inisiyatife ihtiyaç var. Türkiye'nin coğrafi konumu, siyasi kimliği hiçbir düzeni, hiçbir sınırlamayı tanımıyor. Vizyonumuz çok geniş. İsveç dış politikasının da kuzey ülkeleriyle sınırlandırılmasını düşünemeyiz. Brezilya da bugün küresel bir güç. O yüzden bu yeni bir dünya. Burada parlak bir gelecek kurmaya çalışıyoruz, insanlık için ve halkımız için."

-"İslamofobi dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlardan"-

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise İslamofobi'nin yaygınlaşmasıyla ilgili bir soruya karşılık, dünyadaki bölünme eğiliminden kaygı duyduğunu belirterek, bunun bir parçası konumundaki İslamofobi konusunun dünyanın karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olduğunu ifade etti.

Bildt, Türkiye'nin Ortadoğu dış politikasıyla ilgili değerlendirmesinin istenmesi üzerine, Suriyeli mülteciler konusunda sadece Türk Hükümeti'nin değil Türk halkının da çok büyük cömertlik gösterdiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Dünya da Türkiye'nin yaptıklarını çok yakından takip ediyor. Türkiye çok cesur davrandı burada. Bu bölgedeki sorunlar çok yakıcı, çok ağır. Türkiye'nin gösterdiği cömertlikle de bunları birleştirdiğimizde ortaya çok değişik bir tablo çıkıyor. Ortadoğu ülkeleri bizim komşumuz değil, Türkiye onların komşuları. Bu yüzden bizim AB ile Türkiye arasında çok yakın bir işbirliğine ihtiyacımız var. Bölgeye istikrar, refah, ekonomik kalkınma ve gelecekteki yeni fırsatları getirmek için çok yakın çalışmamız gerekiyor. Avrupa'nın tamamında bunu Türkiye'nin yardımı olmadan yapamayacağımızı biliyoruz."

-"BM Güvenlik Konseyi'ndeki reform sürecini devam ettirmemiz gerekiyor"-

Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota da Türkiye'ye gelmekten ve

"barış, çevre, güvenlik, insan hakları" konularında ortak çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Patriota, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve değişen güç dengelerine karşın güçlü ülkelerin konseyde temsil edilmemesine ilişkin yorumunun sorulması üzerine, küresel yönetişim meselesinin gündem olması gerektiğini belirterek, ekonomik ve mali işbirliğinin çok öne çıktığını, G-20'nin burada çok önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Ancak diğer alanlarda, özellikle güvenlik alanında katılım sürecinin biraz daha yavaş olduğunu ifade eden Patriota, şunları bildirdi:

"BM Güvenlik Konseyi'nde çok farklı ülkeler temsil edilmiyor. BM Güvenlik Konseyi'ndeki reform süreciyle ilgili bir uzlaşma sağlanamadı. Ama Brezilya'nın duruşu... Artık bunu devam ettirmemiz gerekiyor, reform sürecini devam ettirmek gerekiyor. Çünkü biz güçlü ekonomileri olan ülkeleriz, daha önemli rol oynamalıyız ve bu ülkelerin daha ön plana çıkmasına izin verilmeli. Çünkü daha meşru olması gerek. Bunların stratejileri uluslararası alanda daha fazla kabul görüyor. Umarız ki, en kısa sürede, öngörülebilir bir sürede BM Güvenlik Konseyi reformu konusunda BM'de üçte ikilik bir çoğunluk sağlanabilir."

Muhabir: Efsun Yılmaz / Nevbahar Kabaklı

Yayıncı: Tarkan Demir - İZMİR

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Galatasaray Fenerbahçe maçı VAR hakemi kim oldu? GS FB yabancı VAR hakemi kim, nereli? Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama! Yaralı veya ölü var mı? Olay nerede oldu? Beşiktaş - Hatayspor maçından kareler #9917 FRANSA-TÜRKİYE MAÇI ne zaman, saat kaçta? Milletler Ligi voleybol maçı canlı izle! Başakşehir- Trabzonspor maçı kaç kaç bitti? Trendyol Süper Lig'de Trabzonspor kaçıncı oldu?
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title