Haberler

Tasarı Tasaları Sevince Dönüştürdü

"Taş Atan Çocuklar Yasası" Hem Aileleri Hem Hukukçuları Sevindirdi.

Kamuoyunda "Taş atan çocuklar" olarak bilinen çocuklarla ilgili düzelemeleri de içeren "Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile bazı kananlarda değişiklik yapan kanun tasarısı" nın TBMM Genel kurulunda kabul edilerek yasalaşması Diyarbakır'da hukukçuları ve çocukları yargılanan aileleri sevindirdi. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Avukat Canan Atabay, tasarının kabul edilmesinin olumlu bir olay olduğunu ifade ederek, yasanın bir çok ailenin yüzünü güldüreceğini söyledi. Oğlu yaşa dışı gösterilere katıldığı için 7 yıl hapis cezası alan Arif Akkaya ise, Türkiye'nin bu yasal düzenleme ile çocuk yargılanmaları ile ilgili alnındaki kara lekeyi sildiğini söyledi.

"ÇOCUKLAR, ÖRGÜT ÜYELİĞİ DAMGASI YEMEKTENR KURTULACAK"

Taş atan çocuklar ile ilgili tasarının yasallaşmasını değerlendiren Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Canan Atabay, yasa tasarısının olumlu bir tasarı olduğunu ve resmi gazetede yayımlandıktan sonra bir çok ailenin yüzünü güldüreceğini söyledi. Atabay, şu anda cezaevinde bulunup da Psikolojik anlamda çok kötü olan, aklının yitirmek üzere olan çocuklar olduğunu ifade ederek, "Bu çocuklar özgürlüklerine kavuşmuş olacak, yeniden toplumla adaptasyonu yaşamış olacak. Böyle bir sürecin içine girecekler ve cezaevlerinden çıkacaklar. Örgüt üyesi olmasa bile örgüt üyeliği damgası yiyen bu çocuklar artık bu damgadan kurtulmuş olacak"dedi. Atabay, yasa ile bütün çocuklar kurtulamayacağını molotof kokteyli kullanan bazı çocukların cezalarından indirim yapılacağını ifade ederek şöyle konuştu:

"YARGITAY, 2008'DE KENDİNİ YASA KOYUCUNUN YERİNE KOYDU"

"Molotof atan çocukların cezaları indirilecek, fakat onları ceza almaktan kurtarmayacak. Yasayı, 2008 yılında Yargıtay Ceza Kurumunun yasa koyucunun amacını aşarak uygulamadan oturan bir yanlış anlayışın yanlış uygulamanın ortadan kaldırılmasına yönelik bir düzenleme olarak görüyoruz aslında. Yargıtay, 2008 yılındaki içtihat oluşturan kararı ile kendini kanun koyucu yerine koydu. 2911 sayılı yasaya muhalefete örgüt üyeliği kapsamı olarak değerlendirdi. Bu yasa ile 2911 sayılı yasaya muhalefet örgüt adına suç işlemek değildir deniliyor. Tasarıda yer alan özel tedbirlerin kaldırılmasını olumlu değerlendiriyorum. Çünkü, çocuklara hapis cezası ön görülmeyecekse çocuklar hakkında ne yapılabilir, çocukların topluma entegrasyonunu sağlamak adaptasyonunu sağlamak adına psikolojik destek verilebilir. Rehabilitasyon süreci başlatılabilir.Bunu anlayabilirim ama hapis cezasının dışında güvenlik tedbiri de aslında bir cezadır cezanın bir türüdür."

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Canan Atabay, Çocuk hakları savunucusu olarak bu yasanın aileleri olumlu etkileyeceğini düşündüğünü de kaydederek, "Sayısal verilere baktığımızda her yıl biraz daha fazla olan ve patlama noktasına gelecek kadar fazla sokakta olaylara karışan çocuklar var. Bu yasanın bu rakamları olumlu yönde değiştireceğine inanıyorum"diye konuştu.

"TÜRKİYE, ALNINDAKİ KARA LEKEYİ SİLDİ"

Oğlu yasa dışı gösterilere karıştığı için 7 yıl hapis cezası alan ve dosyası Yargıtay'da bekleyen Arif Akkaya ise, yasanın kendilerini ve kendisi gibi çocuğu yargılanan yada tutuklu olan aileleri umutlandırdığını söyledi. Akkaya, yasanın çıkmasının kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, "Bu yasa ile çocukların yüzde 90'dan fazlası cezaevlerinden salı verilecektir. Ailelerle sık sık görüşüyoruz hepsi çok umutlu ve çocuklarının ne zaman cezaevinden çıkacağını merak ediyor. Ailelerin seslerinde umut vardı. Türkiye, uluslararası çocuk sözleşmesi imzalamış bir ülke. Türkiye bu kara lekeyi daha uzun yaşayamazdı. Ayakta duramazdı. Bu lekeyi Türkiye'nin anlından sildiler. Emeği olan her kese teşekkür ediyorum"dedi.

TAŞ ATTIĞI GEREKÇESIYLE 7 YIL 9 AY HAPIS ALAN BERIVAN'IN BABASI SELIM SAYACA:

"BERIVAN ÇIKTIĞI GÜN KURBAN KESECEĞIM"

Kamuoyunda, "Taş atan çocuklar" olarak bilinen çocuklar ile ilgili TBMM'de yapılan yasal düzenleme, taş atan çocukların simgesi durumuna gelen ve katıldığı yasa dışı gösteri nedeniyle 7 yıl 9 ay hapis cezası alan Batman'lı 16 yaşındaki Berivan S.'nın ailesini sevindirdi. Baba selim Sayaca, kızının cezaevinden yasanın çıkmasından çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Kazım çıktığı gün kurban keseceğim"dedi. Kardeş Dilan Sayaca ise, ablasının cezaevinden çıkacağı günleri artık saydıklarını söyledi.

Batman'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanış yıl dönümünde polise taş attı gerekçesiyle tutuklanan ve 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Berivan S'nın ailesi, TBMM'den taş atan çocuklar ile ilgili yasanın kabul edilmesi ile büyük sevinç yaşadı. Baba Selim Sayaca, çocuklara yaşları kadar ceza verildiğini, yasanın Mecliste görüşülmesi sırasında televizyonların başından hiç ayrılmadıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"TBMM'de yasanın kabul edilmesiyle birlikte ağabeylerim, akrabalarımız telefonla bizi arayarak sevinçlerini paylaşıyorlar. Bir çocuk taş attı diye 8 yıl cezalandırılıyor. Bu yasa meclisten geçtiği için çok memnun olduk. Berivan cezaevinde olduğu süre içinde çok sıkıntı çektik. Yeni çıkan yasadan çok memnunuz ve seviniyoruz. Kızımız serbest kaldığı günü gücümüze göre bir kurban keseceğiz. Bizim sevincimize, akrabalarımız da destekleriyle paylaştılar. Berivan okuluna devam edecek. Okumak istediği sürece destek vereceğiz. Biz kendi halimizde çalışıyoruz. Anadolu'ya fındık, domates toplamaya giderek geçimimizi sağlıyoruz. Ceza evlerinde yaklaşık 4 bin çocuk yatıyor, tüm ailelerin bizim gibi sevindiğini söyleyebilirim."

Berivan S'nın kardeşi Dilan Sayaca ise, "Ablamın serbest bırakılması için hep dua ediyordum. Taş atan çocukların yasasının mecliste kabul edilmesi ardından Berivan'ın özgürlüğüne kavuşması için gün saymaya başladık. Berivan ile Cezaevinde birkaç kez görüştüm ve orada tutuklu olduğu için çok üzülmüştüm. Şimdi bırakılacağı için çok mutluyum. Berivan bırakıldığında yeni bir elbise alacağım ona. Onu çok özlüyoruz. Cezaevinde bize gönderdiği boncuktan takıları saklıyorum. Cezaevinden çıktıktan sonra bu takıları takacağım"diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bakmadan Geçme

Lara kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Lara kaç yaşında, nereli? Lara biyografisi! TOKİ konut ve iş yeri satışı ne zaman? TOKİ açık artırma ne zaman, saat kaçta? ALTIN FİYATALARI DÜŞÜYOR MU? 23 Mayıs canlı altın fiyatları! Ata, yarım, çeyrek, gram altın ne kadar? 23 Mayıs hangi burç? 23 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 23 Mayıs tarihi hangi burç olur? Metin Akdülger Sandık Kokusu dizisinden ayrıldı mı? Sette kriz mi çıktı? EKPSS SONUÇ EKRANI! EKPSS saat kaçta açıklanacak, açıklandı mı? EKPSS sonucu nasıl öğrenilir? Halil İbrahim Özgün kimdir? Halk Tv konuğu Halil İbrahim Özgün kaç yaşında, nereli? Halil İbrahim Özgün biyografisi! Asgari ücrete Temmuz ayında zam gelecek mi? Asgari ücret ne kadar olacak? 2024 ASGARİ ÜCRET ARA ZAM! Temmuz ayında asgari ücrete zam geliyor mu? Asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? GELİNİM MUTFAKTA 23 MAYIS 2024 CANLI İZLE #128112 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Merkez Bankası Mayıs ayı faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 23 Mayıs Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 23 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 23 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak?
Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

Piyasaların gözü Merkez'in bugün açıklayacağı faiz kararında! Ekonomistler aynı tahminde birleşti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title