Haberler

Silopi Yıllar Sonra Köylerine Dönen Asuriler Tapularını Geri İstiyor

Şırnak'ın Silopi İlçesi Kösreli Köyü'nü 21 yıl önce yaşanan terör olayları nedeniyle terk etmek zorunda kalan ve yıllar sonra köylerine dönen Asuriler, yerleşik düzene geçmek için inşaata başladı.

Şırnak'ın Silopi İlçesi Kösreli Köyü'nü 21 yıl önce yaşanan terör olayları nedeniyle terk etmek zorunda kalan ve yıllar sonra köylerine dönen Asuriler, yerleşik düzene geçmek için inşaata başladı. Yol, su, elektrik gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanması için de devletten yardım bekleyen Asuriler, topraklarının tapularının da kendilerine verilmesini istedi.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine yerleşen Asuriler, 21 yıldır hasretini çektikleri topraklarına geri dönerek harabeye dönen köylerini yeniden onarmaya başladı. Köyü yeniden inşa edip, burada yaşamak isteyen Asuriler, geri dönecek olan aile sayısının zamanla artacağına inanıyor. Köye dönüş için yetkili kurumlardan yeteri kadar destek görmediklerini ifade eden Asuriler, köyde kendi imkanları ile çalışmaya başladı. Köyde bulunan yıkık ve harabe durumdaki sağlık ocağını onararak buraya yerleşen Asuriler, gelen misafirlerini de burada ağırlıyor. Eski sağlık ocağında gündüzleri dinlenmek için kalan Asuriler, akşamları ise sağlık ocağının damında serdikleri yer yataklarında uyuyor. Silopi İlçesi'nden traktörlerle köye taşıdıkları inşaat malzemeleri ve inşaat ustalarıyla birlikte 4 evin yapımına başlayan Asuriler, harabe halindeki evleri de onarmayı planlıyor.

21 yıl önce terketmek zorunda kaldıkları Kösreli Köyü'ne tekrar geri dönen Almanya'dan 2, Belçika'dan 2 olamak üzere toplam 4 Asuri'den biri olan İhsan Sakman, devletin ilgisizliğinden yakınarak, Belçika'dan köyümüze dönmek için geldim. Evimizi yapmak için geldik. 4 ev yapıyoruz. Ancak bizim sıkıntılarımız var. Köyümüzün yolu, suyu ve elektriği yoktur. Devlet bize destekleme vermedi. Geldiğimiz zaman bize her şeyi vereceklerini söylemişlerdi. Bu evleri yapıyoruz ancak suyumuz yok. Elektrik olmadığı için düzgün çalışamıyoruz. Devletimizden rica ediyoruz. Bize yardımcı olmasını istiyoruz. Geceleri evin damında yatıyoruz. Bazı zamanlar Avrupa'dan kızlarımız ve çocuklarımız geliyor. Onlar da burada yatıyor. Bakıyorlar su yok, hiç bir şey yok, birkaç gün kalıp tekrar geri gidiyorlar. Buradaki eksikler tamamlanırsa gençlerimiz geri gelecektir dedi.

ELEKTRİK, SU VE YOL YOK

1993 yılında köyü en son terk ederek Avrupa'ya göç eden dönemin Köy Muhtarı İliş Beğtaş, köye yine ilk gelenler arasında yer aldı. Köyün sıkıntılarını dile getiren eski muhtar Beğtaş, Köyümüzde şu anda 4 evin inşaatını yapıyoruz. Altyapımız, yolumuz, suyumuz yok. Ancak büyük sıkıntımız elektriktir. Kendi gücümüzle aldığımız jeneratör ile idare ediyoruz. Her ihtiyacımızı kendi gücümüzle görüyoruz. Ama en yakın zamanda devletimizden yardım geleceğini umut ediyoruz. Silopi İlçe Kaymakamlığı, yol için çalışma başlatacak. Devletimizden, halkımızdan isteğimiz ve beklentimiz bize yardımcı olmalarıdır. Herkes bilsin ki, şu anda Kösreli Köyü'nde birkaç aile olarak yaşıyoruz. Ama ileride alt yapımız elektriğimiz, suyumuz, imkanlarımız genişlerse halkımız birkaç aile daha gelip burada evlerini yapacaktır diye konuştu.

TAPULU ARAZİLER BAŞKALARININ ADINA KAYDEDİLMİŞ

Asuriler'den Mehmet Onuk da Kösreli Köyü'nde artık bir yaşam olduğunu, artık insanların yaşadığını herkesin bilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu Tabi Kösreli Köyü'nün tek sorunu bu değildir. Kösreli Köyü'nün bir de güvenlik sorunu var. Kösreli Köylüleri, bölge insanının Kösreli Köyü'ne yaklaşım biçiminden rahatsız olma sorunu var. Kösreli Köyü neredeyse parsellenmiş durumda. 99 yılında buraya kadastroyu sokarak onların tapulu arazilerinin üstüne tapu çıkarttılar. Kurumların buna çanak tuttuğunu görüyoruz. Yine bununla ilgili bir hafta önce kadastro buradaydı. Yazık ki köylülerin tapulu olan arazilerinin 99'da başkaları tarafından tapulu olan araziye yeniden tapulandırılıp kendi isimlerine geçirdiklerini gördük. Bu başlı başına bir sorundur. Yine köyün suyunun ayrı bir yere kanalize edilmiş olması, 10 yıl önce Silopi Belediyesi tarafından başka bir yere resmi olarak satılması, ayrı bir sorundur. Çünkü biz halen bu suyu almakla uğraşıyoruz, cebelleşiyoruz ve bir türlü bunu da alamadık. Bunun gibi başka sorunlar da var. Burada güvenliğin olmaması, askerin olmayışı, onların güvenliğini sağlayacak birimin olmaması, bu tür sorunların da giderilmesini istiyoruz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kösreli Belçika Şırnak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title