Haberler

Rektör Pakdemirli, Metropolis'i Gezdi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof.Dr.Mehmet Pakdemirli, İzmir'in Torbalı İlçesi'ndeki Metropolis Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, İzmir'in Torbalı İlçesi'ndeki Metropolis Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu.

Kazılara başkanlık yapan CBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü'nün yanı sıra Torbalı Belediyesi, Sabancı Vakfı ve Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER) katkılarıyla devam eden çalışmalar hakkında Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli'ye bilgiler verdi. Doç. Dr. Aybek, Metropolis'in İzmir-Selçuk Karayolu'nun 30. kilometresinde yer alan Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasında yer aldığını belirtip, "İzmir-Aydın Otoyolu üzerinde kolayca görülen harabeler, kentin Antik Çağ'daki parlak günleri konusunda fikir vermektedir. Helenistik ve Roma Dönemi'nde özellikle bağcılık, zeytin ve zeytinyağı üretimi ile tanınan kent, ekonomik yönden oldukça güçlüdür. Metropolis'te Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile 1989 yılında Prof. Dr. Recep Meriç başkanlığında başlatılan arkeolojik kazı ve restorasyon çalışmaları, 2007 yılından itibaren benim tarafımdan sürdürülmekte" dedi.

Aybek, devam etmlekte olan ve edecek kazı çalışmaların hakkında da bilgiler verdi. Daha sonra Rektör Prof. Dr. Pakdemirli, kazılarda oırtaya çıkartılan antik tiyatro, hamam yapıları, mozaikli salonlar ve meclis yapısını gezdi. Ziyaretçi Karşılama Merkezi ve Gezi Güzergahı Düzenleme Projesi kapsamında inşa edilen yapıları ve özel yürüme yolları da inceleyen Rektör Pakdemirli'ye daha sonra kazıevinde, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden katılan heyet üyelerinden oluşan bir ekip, arkeolojik buluntular üzerinde sürdürülen belgeleme, restorasyon, çizim ve diğer bilimsel çalışmaları anlattı. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Pakdemirli İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title