Haberler

Perakendeciler, Strateji Belirledi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından organize edilen ve 200'ü aşkın sektör temsilcisinin katıldığı "Biz Bize" toplantısında, sayısal büyümeye değil, pazardaki değişime odaklanılması önerildi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından organize edilen ve 200'ü aşkın sektör temsilcisinin katıldığı "Biz Bize" toplantısında, sayısal büyümeye değil, pazardaki değişime odaklanılması önerildi.

TPF'nin Antalya'da yapılan perakendecileri içeren toplantıyla ilgili açıklamasına göre toplam market grupları içerisinde satış payı yüzde 37.7, istihdam payı ise yüzde 40'a ulaşan yerel zincirlerin 200'ü aşkın paydaşı sektörün geleceği için buluştu.

Gelecek stratejilerini belirlemek için TPF tarafından organize edilen "Biz Bize" ve 3 gün süren toplantıda yerel zincirlerin sektörde büyüme hedefine ulaşmak için izleyecekleri yol ve bölgesel perakendeciliğin önündeki engeller masaya yatırıldı.

Organizasyonun açılış konuşmasını gerçekleştiren TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, TPF'nin kuruluşunun üzerinden 11 yıl geçtiğini ancak toplam market gruplarındaki yerel zincirlerin satış payının neredeyse yüzde 40 seviyesine ulaştığını söyledi. Daha iyisini yapmak için çaba gösterdiklerini dile getiren Altunbilek, "Hedefimiz, her platformda da tekrarladığımız üzere Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 70 milyar liraya ulaşmak" dedi ve ekledi:

"Bu hedefe ancak biz bize, el ele, perakendenin matematiğini doğru kullanarak, çalışanlarımızı eğiterek, yerel zincirlerin çalışmalarını müşterilerle paylaşarak ulaşabiliriz. Önümüze koyduğumuz büyük hedeflere ulaşacağımıza inancım tam. Bizi bu önemli yarışta yalnız bırakmayan tüm paydaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Üç gün boyunca gerçekleştireceğimiz toplantılarda alacağımız kararlar ile 2017'yi daha iyi kapatacağız."

Perakende sektörünün duayen isimlerinden danışman ve eğitmen Dr. Tahsin Pamir "Biz Bize" organizasyonunda "Perakendecilik ve Evrim" ve "Perakendecilikte Format Verimliliği ve Rekabet" başlıklarında iki ayrı oturumda konuştu. Sektörün farkında olmadan büyük bir dönüşüm yaşadığına dikkat çeken Tahsin Pamir, yaşanan dönüşümle birlikte birçok soru işaretinin de ortaya çıktığını söyledi.

Sektörün yaşanan ekonomik gelişmeler ve yoğun rekabetten dolayı geçmişle mukayeseyi sıkça yaptığını belirten Pamir, şunları söyledi:

"Her şeyden önce hayatımızdaki bu değişimi kabul etmeliyiz. Artık işler eskisi gibi değil. Emin olun yarın da olmayacak. 'Nerede o güzel günler?' demek yerine dijital çağa hazırlıklı olmalıyız. Kısa bir süre sonra insanlar aya seyahat etmeye gidecek. Dolayısı ile büyük fotoğrafa odaklanmalıyız. Geleceğe hazırlanmalıyız."

Türkiye'de olduğu gibi dünyada da büyük zincirlerin denedikleri formatlarda gücün sınırlarına geldiğini kaydeden Tahsin Pamir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karlılığı uzun vadeli korumak zor. Rekabet her zaman olacak. Hali hazırda sunulan metrekareler talebin üzerinde. Çok fazla mağaza açıldı. Bu sayısal büyüme ise sektörü tuzağa düşürdü. Doğru kareye maalesef ki odaklanılamadı. Evet şehirler büyüyor. Ama mağaza lokasyonları artık bir avantaj değil. İş gücü maliyetleri artıyor. Tüketiciler artık fiyata daha duyarlı. Fiyata, sayısal yarışa odaklanmak yerine değişimin, müşteride yaşanan beklentilerin farkına varıp, ülkeye yansımasına bakmalıyız."

Tüketici değişimi

Tüketici davranışları ve alışveriş trendleri üzerine de açıklamalarda bulunan Tahsin Pamir, daha fazla e-ticarete doğru kaymaya başlayacağına değinerek; "Müşteriler oturdukları yerden tüm fiyatları takip edebiliyor" dedi ve ekledi:

"2017 yılında e-ticaret Avrupa hacminin 250 milyar Euro'ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Yeni nesil alışverişte Türkiye, potansiyel olarak en üstte gösteriliyor. Yapılan araştırmalar Türkiye'de e-ticaretin daha fazla yerleşeceği ve yaygınlaşacağını işaret ediyor. Her ne kadar e-ticaret gıdaya dokunmaz deniliyor ancak Türkiye'de hizmet veren 2 e-ticaret sitesinde 3 bin 324 çeşit temizlik ürünü, her tür ofis malzemesi, 10 bin 662 çeşit gıda ürününü ve hatta 698 çeşit organik ürün bulmak mümkün. Bu rakamlar ABD'de ise yüz milyonlarla ifade ediliyor. Sadece bilgisayar başındaki ABD'liler oturdukları yerden 338 milyon ürünü satın alabiliyor. Teslimatlar ise drone ile gerçekleşiyor. Bu büyük değişime karşın tüm sektör oyuncularının bugünden bir iş planı olması gerek."

Müşterilerin değişen tüketim ve alışveriş alışkanlıklarına yönelik rekabette farklı bir yaklaşımın hakim olması gerektiğini belirten Tahsin Pamir, "Müşteriniz değişiyorsa siz de değişeceksiniz. İyi perakendeciler rakibini elbette takip eder. Ancak pazardaki değişimi, teknolojiyi, yasal değişiklikleri, müşteri tercihlerini, önde kalmak; hayatını devam ettirmek için gerçekleşen birleşmeleri kontrol edemezsiniz. Siz çalışanlarınıza, çalışanlarınız da müşterilerinize odaklanır; yenilikçi bir iş planıyla hareket ederseniz başarı kaçınılmaz" diye ekledi. (Fotoğraflı) - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında? KORAY AYDIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Koray Aydın, nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title