Haberler

Öcalan Eyleminde Gerginlik

Güncelleme:

Şanlıurfa'da Abdullah Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinin 17'inci yıldönümü dolayısıyla protesto yürüyüşü yapmak isteyen gruba polis izin vermedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'nın Kenya'da yakalanıp Türkiye getirilmesinin 17'inci yıldönümünde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa İl Yönetimi tarafından Rabia (Topçu) Meydanı'nda bir etkinlik düzenlenmek istendi. Cizre'deki olaylarda hayatını kaybedenlerin cenazelerinin getirildiği ve gerginliğin yüksek olduğu Urfa'da polis eylemin Rabia Meydanı'nda yapılmasına müsaade etmedi. Polisin müdahale ettiği eylemde, grup Rabia Meydanı dışına çıkartıldı. Aralarında HDP Şanlıurfa İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl'ün de bulunduğu grup meydan dışında yolda eylem yapmak isteyince polis bir kez daha gruba müdahale etti. Bu nedenle polis ile grupta bulunanlar arasında kısa süreli arbede çıktı. Göstericiden çok polisin bulunduğu alanda, partili kadın yöneticilerle daha çok kadın polisler görüşmeyi sürdürdü.

ÖZBİNGÖL: ŞEHRİN GÜVENLİĞİNİ BİZ DAHA ÇOK DÜŞÜNÜYORUZ

Polisin tavrını eleştiren HDP İl Eş Başkanı Sevda Özbingöl, "Biz yasal yollarla tepkimizi dile getirmek için burada toplandık. En demokratik ve en güvenli bir şekilde biz açıklamamızı yapmak istiyoruz. Süreç bu sebepten dolayı böyle oluyor. En demokratik hakların bu şekilde yasaklanması insanlarda tepkilere neden oluyor. Bu şehrin güvenliğini biz herkesten daha çok önemsiyoruz. Biz bu şehirde yaşıyoruz." diyerek tepki gösterdi. Grup daha sonra Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde toplanarak, "Özyönetim ruhuyla 15 Şubat Uluslar arası komploya karşı çıkıyoruz" pankartı açarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, HDP il eşbaşkanları Sevda Çelik Özbingöl, Rıdvan Yavuz, Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, Bozova Belediye Başkanı Zeynel Taş, DBP İl Eşbaşkanı Hidayet Enmek, HDP ve DBP üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Grup basın açıklaması öncesi Cizre'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

ENMEK: BAŞKAN APO'YU ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ

Grup adına açıklamayı yapan DBP İl Eşbaşkanı Hidayet Enmek, "Bugün, Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'a yönelik komplonun 17'inci yıldönümü ve bu komployu bir kez daha lanetliyoruz. Dönemin başkanı "neden teslim ettiklerini anlamış değilim" demesinden komplonun kimler tarafından ve ne kadar derin olduğu anlaşılmaktadır. Uluslararası komployu düzenleyenlerin kimler olduğunu bilmekteyiz. Ancak sayın Öcalan'ın özgürlüğü için bugüne kadar yaklaşık 11 milyon imza toplandı. Bu komploya verilen en büyük cevap olmuştur. Halkımız bu kararlığıyla başkan Apo'yu özgürleştirecektir. Bu komplonun gerçekleştirdiği tarihten bugüne kadar 17 yıl geçmiştir. Bu 17 yıl zaman zarfında Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan İmralı zindanında gösterdiği büyük irade ve direniş ile çözüm süreci için geliştirdiği perspektiflere hayata geçirmek istediği demokratik yaşam projesi hem Rojava halkı hem de Kürdistan'ın birçok yerinde hayata geçmiş ve geçmeye devam etmektedir. 2013 yılında başlatılan barış süreci İmralı'da yapılan görüşmeleri AKP kendi hırsı ve iktidarı için askıya almış, çözüm sürecini buzdolabına kaldırarak dondurmuştur. Akabinde Kürt halkı önderi sayın Abdullah Öcalan 5 Nisan'dan bu yana ağır bir tecrit altındadır.
Kürt halkı önderi başkan Apo şahsında artık özgürlük zamanı gelmiştir. Bunun en iyi örneği Rojava'dır. Kobani'yle beraber bütün Kürdistan özgürleşecektir. Uluslararası güçler önder Apo'ya karşı geliştirdikleri komplonun tam da nedeni Ortadoğu halklarının kaderini değiştirecek bir temele dayanan demokratik ulus ve demokratik cumhuriyet öğretisinin yayılmasından sonra korkulduğu içindir. Ama hiç kimse unutmasın ki, yapılan bu katliamlar unutulmayacaktır. Ülkenin girmiş olduğu bu savaş halinden kurtulması önder Apo'nun özgürlüğü ile mümkündür" diye konuştu.

Geniş güvenlik önleminin alındığı basın açıklamasında grup açıklamanın ardından beş dakikalık oturma eylemi yaptı. Abdullah Öcalan lehine sık sık slogan atan grup oturma eyleminin ardından olaysız ve sessiz bir şekilde dağıldı.

Öte yandan güvenlik güçleri dün kentte aldığı güvenlik önlemlerini gün boyu sürdürdü.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title