Haberler

Mercedes İşçilerine 'Paralı Çıkış Almayın' Uyarısı

Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından, Almanya'nın Bremen kentinde Mercedes Daimler-Chrysler çalışanlarına verilen seminer devam ediyor.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından, Almanya'nın Bremen kentinde Mercedes Daimler- Chrysler çalışanlarına verilen seminer devam ediyor. Bremen'nin Neue Vahr semtindeki Halk Merkezi'nde düzenlenen seminere bu kez konuşmacı olarak Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Bremen temsilcileri Adnan Çöktü ile Serdar Atak katıldı. Semineri organize eden işçi temsilcisi İbrahim Akbal'da Mercedes'teki son gelişmeler hakkında bilgi verip işçileri paralı çıkış yapmamaları yönünde uyardı.

Paralı çıkış yapmayın

Uzun yıllardır Mercedes'te işçi temsilciliği yapan İbrahim Akbal, seminerdeki konuşmasında 'Sakın paralı çıkış yapmayın' uyarısı yaptı. Paralı çıkış yapanların çoğunun pişman olduğunu dile getiren Akbal, 'Paralı çıkış için bazen arkadaşlar geliyor. Alacakları 50-60 bin Euro. Arkadaşlara aldığın parayı ne yapacaksın diye soruyorum, dönerci açacağım diyorlar. Sen bu konuda birşey biliyor musun diyoruz, verilen cevap 'yok'. Ahmet abi yaptı bende yaparım diyor. Ahmet abi yapmışsa sen aynısını yapmak zorunda mısın kardeşim. Böyle şey olmaz. Mercedes'ten parayı alıp çıkanlar şu an hepsi iflas. Hepsinin parası gitti. Ellerinden gelse paralı çıkış yapanlar bugün yine işe dönerler' dedi.

Seminerle ilgili bilgi de veren Akbal, 'Seminere yaklaşık 180 kişi katılıyor. Mercedes'te 13 bin dolayında insan çalışıyor. Bunun 650'si Türk arkadaş. Bu seminere Türkiye'den çeşitli partilerin yetkililerini çağırdık. Türkiye'de yapılan seçimlerde oy kullanmayı tartışıyoruz, Türkiye'deki olumlu olumsuz şeyleri tartışıyoruz. Buradaki problemlerimizi tartışıyoruz. İşçi temsilcisi arkadaşlar bilgi veriyor. Ben de Mercedes'teki son gelişmelerle ilgili bilgi veriyorum. Yararlı bir seminer oluyor' diye konuştu.

Eğitim eğitim eğitim

Seminerin konuklarından Adnan Çöktü eğitim konusunda konuştu. Gençlerin geleceğinin eğitimde olduğunu belirten Çöktü, 'İllah eğitim, ancak eğitim, ancak eğitim' dedi. Konuşmasında Almanya'da yapılan seçimlerde kullanılan oyların önemine de dikkat çeken Çöktü şunları dile getirdi 'Almanya'da üç beş oy bazen bazen çok önemli. Schröder 8 bin oyla hükümet kurdu. Demokraside oy yorum namus gibi bir şeydir. Çok değerlidir, çok önemlidir. Sizin siyasi görüşünüzü temsil etmektedir. O oyunuzu nereye vereceğinizi çok iyi bilin. Eğitimde eğitim, ancak eğitim, ancak eğitim. Almanlar bir yapıyorsa eğitimi bizim iki yapmamız lazım. Burs veren bir kuruluşumuz dahi yok. Buradaki başarılı gençleri motive edecek, destek çıkacak kuruluşumuz yok. Yine diyorum gençler için illa eğitim, ancak eğitim. Gençlerin geleceği yok görüşüne katılmıyorum. Gençlerin geleceği ne zaman yok, tahsil yapmazlarsa yok. Almanya'da eğitim öğretim fırsat eşitliği vardır.'

Seminerle ilgili kısa bir açıklama da yapan Adnan Çöktü, 'Bizi buraya Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin sorumluları olarak çağırdılar. İlk kez 200 dolayındaki bir kalabalığa hitap ettik. Çok önemliydi. Gelen sorular çok anlamlıydı. Ben emeklilik veya askerlikle ilgili sorular beklerken çoğu eğitim ağırlıklı soruydu. Buda bizim önemli bir yaramız. Türkçe diliyle ilgili gelen sorular çok anlamlıydı. Bu konuda hala büyük açıkların olduğu görüşü yaygın. İşçilerimizin bu kadar duyarlı olmasını beklemiyordum. Bu tür toplantıların devamının yapılmasında bence yarar var. Ben bu gün şunu gördüm Bremen'de 40 bin kişi yaşıyor, bu 40 bin Türk'ün bir birinden, yapılan çalışmalardan haberi yok. Özellikle eğitim konusunda yapılan çalışmalardan haberi yok. Bir yolunu bulup halkımızla iletişimi iyi hale girmemiz gerekiyor' dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Chrysler Mercedes Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title