Haberler

Lillikas : "Türkiye'nin Ankara Protokolünü Uygulamasını Bekliyoruz"

Resmi Ziyaret İçin Viyana'da Bulunan Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas, Türkiye'nin Ankara Protokolünü Uygulamasını Beklediklerini Belirterek, "Türkiye Ankara Protokolünü Uygulamazsa Kendi Kendisini Veto Etmiş Olur" Görüşünü Savundu.

Resmi ziyaret için Viyana'da bulunan Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas, Türkiye'nin Ankara protokolünü uygulamasını beklediklerini belirterek, "Türkiye Ankara protokolünü uygulamazsa kendi kendisini veto etmiş olur" görüşünü savundu.

Viyana'daki temaslarının ardından Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Lillikas, AB komisyonunun 8 Kasımda yayımlayacağı Türkiye raporunun önemli olduğuna işaret ederek, "Eğer Türkiye 8 Kasıma kadar Ankara protokolünü uygulamazsa bizim veto hakkımızı kullanmamıza gerek kalmadan kendi kendisini veto etmiş olur" diye konuştu.

"Türkiye'nin müzakere sürecinden siyasi çıkar temin etmenin peşinde olmadıklarını" ileri süren Lillikas, "Biz Türkiye'nin AB ile sorun yaşamasını istemiyoruz. Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan ve hükümetine güçlük çıkarmak peşinde de değiliz. Ancak, Türkiye'nin de diğer 25 ülke gibi AB'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir" dedi.

AB'nin KKTC'ye uygulanan ekonomik izolasyonun kaldırılması yükümlülüğünün hatırlatılarak bunun ne zaman yerine getirileceğinin sorulması üzerine Lillikas, "Kıbrıslı Türklerin kendi kendilerini izole ettiklerini" iddia etti.

"Kıbrıslı Türklerin mallarını Rumlara satabilme şansına sahip olduklarını ancak Rumların Türk tarafına mal satmaları halinde vergi uygulandığını" ileri süren Lillikas, "Kıbrıslı Türklerin AB ülkelerine çok uygun fiyatla satabilecekleri tonlarca patatesi bir süre önce dörtte bir fiyatına Türkiye'ye sattıklarını" öne sürdü.

Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik de "Türkiye-AB ilişkilerinin kaderinin 8 Kasımda komisyonun vereceği ilerleme raporuna bağlı olduğunu" belirterek, "Tren kazasının olmaması için Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirerek Ankara protokolünü uygulamasını bekliyoruz" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title