Haberler

Kolbastı Oyunu 1. Karadeniz Oyunları'nda Görücüye Çıkıyor

Trabzon ve Çevre İllerde 2-8 Temmuz 2007 Tarihleri Arasında Yapılacak 1. Karadeniz Oyunları'nın Açılışı 'Kolbastı Oyunu' ile Yapılacak.

Trabzon ve çevre illerde 2-8 Temmuz 2007 tarihleri arasında yapılacak 1. Karadeniz Oyunları'nın açılışı 'Kolbastı Oyunu' ile yapılacak.

'Hoptek' ve 'Faroz Oyunu' olarak da bilinen, serseri oyunu olduğu iddiasıyla da bir süre gündeme gelen 'Kolbastı Oyunu', 1. Karadeniz Oyunları'nda görücüye çıkacak. Oyunların açılışında Kolbastı oynayacak olan 200 kişilik grubun çoğunluğunu bayanlar oluştururken, grup haftada 3 gün çalışmalarını sürdürüyor.

Hüseyin Avni Aker Stadı'ndaki çok amaçlı spor salonunda ve 19 Mayıs Spor Salonu'nda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ergin Erşen başkanlığında çalışan gençler, yorucu tempoya rağmen oldukça eğleniyor. Bir erkek oyunu olmasına rağmen Kolbastı oynayacak ekibin çoğunluğunu kızlar oluşturuyor.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ergin Erşen, Kolbastı oyununun tarihinin 68 yıl önceye dayandığını söyledi. Trabzon'da 68 yıl önce kaçak sigara, içki içilen ve satılan yerlere kolluk kuvvetleri tarafından baskınlar düzenlendiğini hatırlatan Erşen, "Kaçak sigara, alkol içenlere ceza verirdiler. Böylesi bir durumda kolcular bazı baskınlar yapardı. Özellikle Faroz Mahallesi'nde biraraya gelen insanlar, kolcular geldikleri zaman ayağa kalkar ve bir oyun oynamaya başlarlardı. Bu oyun o

dönemlerden kaldı. Kolbastı Trabzon'un Faroz sahillerinde başladı, mahalle düğünlerinde yeşerdi. Trabzonspor'un oynadığı maçların devre aralarında ve devrenin başlangıcında marka haline geldi. Ondan sonra hızla yayılmaya başladı" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ergin Erşen, kendilerine özgü bir koreografi ile Kolbastı'yı 1. Karadeniz Oyunları'nın açılışında sergileyeceklerini kaydederek, "Kolbastı bizim için çok önemli bir oyun, bunu marka haline getirmek istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Karadeniz'de artık yalnız horon değil, Kolbastı da var. Bunu zamanla göstermek istiyoruz. Bunun için uğraş veriyoruz" şeklinde konuştu.

Kolbastı'ya erkeklerden çok bayanların yatkın olduğuna dikkat çeken Ergin Erşen, "Kolbastı'ya erkeklerden daha çok bayanlar yatkın, bayanlar daha ritmik. 200 kişilik bir ekip ile çalışıyorum. Bu ekibin 120'si bayan, 80'ni ise erkek. Kolbastı kıvrak, ritmik ve kendine özgün bir oyun. Ayrıca oyunda herkes kendi yeteneklerini sergiliyor" dedi.

Karadeniz Oyunları Kolbastı gösteri grubunda yer alan genç kızlar ise Kolbastı'nın bir erkek oyunu ve serseri oyunu olmadığını göstermek istediklerini ifade ederek, "Kolbastı'yı oynamaktan zevk alıyoruz. Bu oyunun bir erkek oyunu olmadığını ispatlamak için buradayız. Bir serseri oyunu olmadığını mahalle ve sokak oyunu olmadığını tüm Türkiye'ye göstermek istiyoruz" diye konuştu.

(GÖK-ÖS-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title