Haberler

Kobider: "AB Destek Treni Kaçırılmamalı"

Kobider Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'de Bilişim Alanında Çalışan Kobi'lerin Yeni Teknolojiler Geliştirebilmesi İçin 50 Milyar Euro'luk Avrupa Birliği 7'inci Çerçeve Programı Büyük Bir Fırsat Olduğunu Vurguladı.

-KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'de bilişim alanında çalışan KOBİ'lerin yeni teknolojiler geliştirebilmesi için 50 milyar Euro'luk Avrupa Birliği (AB) 7'inci Çerçeve Programı büyük bir fırsat olduğunu vurguladı.

Özgenç yaptığı açıklamada, AB desteklerinin doğru değerlendirilerek kamu, özel sektör, üniversiteler, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları ve KOBİ'lerin işbirliğine girerek "ortak akıl" yaratabileceğini kaydetti.

AB çerçeve programlarıyla ilgili olarak Özgenç, amacı refah düzeyi yüksek bir bilgi toplumu olmak için ekonomik ve toplumsal yarar sağlayacak yeniliklerin geliştirilmesi ve bunun için işbirliklerinin sağlanması olarak değerlendirdi.

50 MİLYAR DOLARI AŞAN FON

Özgenç, 2007-2013 yılları arasını kapsayacak 7'inci çerçeve programının 50 milyarı aşan fona sahip olduğuna işaret ederek, programın Türkiye'deki bilişim KOBİ'lerine geliştirdikleri yenilikler için hem maddi destek sağlayacağını hem de yurtdışındaki KOBİ'lerin projeleriyle ortaklık yapılabilmesini sağlayacağını ifade etti.

Ar-ge kapasitesi olmayan KOBİ'lerin ortak problemlerini çözmek amacıyla bir araya gelerek bir üniversite ya da araştırma kurumuna, araştırma projesi yaptırabileceğini belirten Özgenç, böylece bu KOBİ'lerin bilgi birikimi, ürün ve patente sahip olabileceğini vurguladı. KOBİ'lerin ayrıca pilot uygulayıcı gibi rollerle Avrupalı kuruluşların projesine katkı sağlayacağına işaret eden Özgenç, projelerin kabul edilmesi durumunda programın bütçesinden yüzde 10'a yakın bir pay alınabileceğine dikkat çekti.

Özgenç KOBİ'lerin çerçeve programıyla kazanabileceklerini şu örnekle açıkladı: "Bir Türk imalatçı KOBİ, yarın satın almak, ithal etmek zorunda kalacağı teknolojili ürüne, bir Alman araştırma kurumu, bir başka İtalyan imalatçı KOBİ, Yunanlı bir üniversite, Belçikalı bir uzman kuruluşla bir araya gelerek ortak sahip olabilir. Patent sahibi de olabilir, patent sahip olma hakkı olmadığı durumda bile bilgi birikimine ve kullanma hakkına sahip olabilir. Öncelikle, kurum Avrupalı kurumlarla işbirliği yapacağı için, Avrupa'da bir ağa katılmış olacak ve yeni işbirlikleri, iş olanakları doğacak."

Özgenç, 7'inci Çerçeve Programı'nda ağırlıklı olarak gündeme gelecek projelerin sağlık ve hasta takip sistemleri, internet, e-iş, sayısal kütüphaneler ve anlam tabanlı sistemler, ulaşım, çevre ve enerji konusundaki sorunlara çözüm sağlayacak yenilikçi teknolojiler, nanofotonik teknolojiler, güvenlik sistemleri, yeni yazılım teknolojileri olacağını söyledi.

TÜRKİYE'DEN DAHA FAZLA PROJE KATILMALI

Küçük işletmelerin AB fonlarından daha fazla yararlanmalarını sağlamak için, proje üretebilmelerini bu konuda yeterli eğitimi, bilgiyi birikimi KOBİ'lere verilmesi için gerekli çalışmaları geç olmadan yapılması gerektiğini vurgulayan Özgenç, "7.çerçeve programı büyük fırsattır, kaçırmayalım" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title