Haberler

Kerbela Vakıası Irak'taki "Erbain" Törenlerinde Anılıyor

Irak'ın Kerbela kentinde düzenlenen Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da katledilmelerinin 40'ıncı gün yıl dönümü (Erbain) törenlerine çok sayıda kişi katıldı.

Irak'ın Kerbela kentinde düzenlenen Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da katledilmelerinin 40'ıncı gün yıl dönümü (Erbain) törenlerine çok sayıda kişi katıldı.

Hicri takvime göre Muharrem ayının 10'uncu gününde şehit edilen Hazreti Hüseyin'in kırk gün sonra "Erbain" yasını tutmak için Hz.Hüseyin ile Hz. Abbas'ın mezarlarının arasındaki Mabeyne'l Harameyn Meydanı'nda toplanan onbinlerce Şii, taşıdıkları bayraklarla imamlarına bağlılıklarını bildirdi.

Iraklı Şiilerin yanısıra İran ve diğer ülkelerden binlerce Şii Müslüman, etkinliklere katılmak için günler öncesinden Kerbela'ya gelmişti.

Kerbela'da Erbain etkinliklerinden dolayı kentte çok sayıda kontrol noktası oluşturularak olası terör saldırılarını önlemek amacıyla yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlemlendi.

-Kerbela Vakıası ve Erbain nedir?

Tarihe Kerbela Vakıası şeklinde geçen olay ilk Emevi sultanı Muaviye bin Ebu Süfyan'ın yerine oğlu Yezid'i veliaht tayin etmesi üzerine Hazreti Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali bu karara isyan etmesi ile başladı. Hazreti Hüseyin, İslam'da saltanatın olmadığı gerekçesiyle Yezid iktidarına karşı silahlı bir isyan başlattı. 10 Ekim 680'de (Hicri 10 Muharrem 61), bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde, Hazreti Hüseyin'in ve 72 arkadaşı ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan eden çarpışma sonrası Hazreti Hüseyin ve arkadaşları katledildi.

Yezid ordusuna esir düşen Hazreti Hüseyin'in kız kardeşi Hazreti Zeyneb ise Emevilerin başkenti Şam'a götürülerek zorunlu ikamete tabi tutuldu. Tarihi bazı rivayetlerde ise Hazreti Zeyneb'in Hazreti Hüseyin'in kesik başı ile birlikte Kahire'ye gittiği bilgisi yer alıyor.

İslam tarihinin önemli olaylardan biri olan Kerbela Vakıası'nda Hazreti Hüseyin'in şehit edilişi, hicri takvime göre yıl dönümü gününde, her sene tüm Müslümanlar tarafından Aşura Günü'nde anılıyor. Şiiler anma etkinliklerinde yas, ağıt ve mersiye törenleri yapılırken Sünniler arasında ise Kerbela şehitleri için Kur'an ve mevlid okuma etkinlikleri düzenleniyor.

Şiilikte, hicri takvime göre Aşura Günü'nden 40 gün sonra gelen Safer ayının 20'inci günündeki anma etkinliklerine de Erbain (Kırkıncı Gün) törenleri adı veriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hz. Hüseyin İran Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
title