Haberler

Kemal Türkler'in Öldürülmesi Davası... -Türkler'in Olay Tarihinde 1 Yaşında Olan Torunu Burç Akpınar, Davaya Müdahil Avukat Olarak Katıldı

Disk Genel Başkanlarından Kemal Türkler'i 26 Yıl Önce Öldüren Kişilerden Biri Olduğu Öne Sürülen Ünal Osmanağaoğlu'nun, Yargıtayın Bozma Kararından Sonra Yeniden Yargılanmasına Devam Edildi.

DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler'i 26 yıl önce öldüren kişilerden biri olduğu öne sürülen Ünal Osmanağaoğlu'nun, Yargıtayın bozma kararından sonra yeniden yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada, Türkler'in olay tarihinde 1 yaşında olan torunu Burç Akpınar, davaya müdahil avukat olarak katıldı.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bu davanın tutuksuz, başka suçtan hükümlü sanığı Ünal Osmanağaoğlu katıldı.

Duruşmada, müdahiller Türkler'in eşi Hatice Sebahat Türkler ile kızları Nilgün Soydan ve Yasemin Akpınar da hazır bulundu.

Avukat Burç Akpınar ile Kudret Yıldırım, Hatice Sebahat Türkler'in avukatı olarak duruşmaya katılmak üzere mahkemeye yetki belgesi sundu.

Duruşmada, Hatice Türkler'in avukatlarından Rasim Öz, görülmekte olan davanın 10 yıl önce açıldığını, ancak sanığın 26 yıldır bu olaya ilişkin arandığını belirterek, ''Kemal Türkler öldürüldüğünde 1 yaşında olan torunu Burç Akpınar, bugün avukat olarak aramıza katılmıştır'' dedi.

Sanık hakkında TCK'nın 149. maddesi uyarınca dava açıldığını, yeni TCK'da bu suçun 313. maddeye girdiğini kaydeden Öz, söz konusu maddenin de yargılama görevinin özel yetkili ağır ceza mahkemelerine ait olduğunu savundu.

Avukat Öz bu nedenle, dava dosyasının görevsizlik verilerek, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine gönderilmesini talep etti.

Müdahil avukatlarından Zeynel Öztürk de, görülmekte olan davada tek sanığın yargılandığını, ancak bunun kişisel değil, örgütlü bir suç olduğunu ifade ederek, davanın özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi gerektiğini savundu.

Duruşma, avukatların bu taleplerinin incelenmesi amacıyla ertelendi.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, DİSK genel başkanlarından Kemal Türkler'in, 22 Temmuz 1980 tarihinde evinin önünde otomobiline binmek üzereyken Ünal Osmanağaoğlu ile arkadaşları Aydın Eryılmaz, Abdülsamet Karakuş ve İsmet Koçak tarafından öldürüldüğü, koruma polisi Ali Bilsev'in de yaralandığı belirtiliyordu.

İddianamede, bu olaya ilişkin, Osmanağaoğlu'nun suç ortakları hakkında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesinde kamu davası açıldığı, İstanbul ilinde sıkıyönetimin kalkması nedeniyle sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, genel hükümler uyarınca suç yeri sorumluluk alanı olarak Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine gönderildiği kaydediliyordu.

''Suçun, DGM'nin kuruluşu hakkındaki kanunun geçici 1. maddesi gereğince, kanunun yürürlüğe girdiği 1 Mayıs 1984'ten önce işlenmesi nedeniyle Osmanağaoğlu'nun DGM'de yargılanmasının mümkün olmadığı'' vurgulanan iddianamede, sanığın, TCK'nın 149/2. maddesi uyarınca 'Ahaliyi ayaklandırarak birbirini öldürmeye sebebiyet vermek'' suçundan cezalandırılması talep ediliyordu.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 14 Nisan 2003 tarihli duruşmasında, sanık Osmanağaoğlu'nun beraatına karar verilmişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin ilamında ise Abdülsamet Karakuş, Aydın Eryılmaz, Celal Adan, İsmet Koçak ve İsmail Aydın Esi'ye ait dava dosyalarının akıbeti ve kesinleşip kesinleşmediği konusu dosya kapsamı ile anlaşılamadığı gerekçesiyle, bu hususun yeniden araştırılıp denetime olanak verecek şekilde gerekli bilgi ve belgeler getirtilip dosya içine konulduktan sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği belirtilerek, eksik soruşturma gerekçesiyle karar bozulmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title