Haberler

"Kanuni Sultan Süleyman" Sergisi Macaristan'da açıldı

Güncelleme:

Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte'de önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Osmanlı'nın muhteşem padişahı Kanuni Sultan Süleyman vefatının 450. Yılında Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde açılan "Kanuni Sultan Süleyman- Macaristan'da Kalan Yürek" isimli minyatür ve fotoğraf sergisiyle anılıyor.

Batı'nın "Muhteşem Süleyman" olarak andığı, Osmanlı Devleti'ni 46 yıl yöneten Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının 450. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan serginin açılışı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in hazır bulunduğu açılış törenine ayrıca Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog ile Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ve iş-sanat dünyasından temsilciler katıldı. "Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan'da Kalan Yürek" isimli minyatür ve fotoğraf sergisi, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 6 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında 1 ay boyunca sanatseverlerle buluşacak.

Matrakçı Nasuh, Lokman, Nigari gibi dönemin minyatür sanatçılarının eserlerinin yanı sıra, Kanuni'nin Başmimarı Sinan'ın bazı eserlerinin fotoğraflarının da yer aldığı sergi, 7 Eylül 1566'da Zigetvar'da vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm yıl dönümünden bir gün önce açıldı. Sergide, İstanbul'daki Süleymaniye Külliyesi'nden Şam'daki Tekiyye Süleymaniye Külliyesi'ne, Arafat'taki su köprüsünden, Büyükçekmece'deki Sultan Süleyman Köprüsü'ne, Kırkçeşme Su Projesi'nden Kudüs'teki İmaret'e kadar, yurt içinde ve yurt dışında Kanuni döneminde yapılmış önemli eserlere yer veriliyor.

O FOTOĞRAF İLK KEZ SERGİLENDİ

Mekke Su Yollarının tamamlanmasından sonra Kanuni'ye gönderilen 12 metre uzunluğundaki "Teşekkürname'nin fotoğrafı"nın ilk defa gün yüzüne çıkarıldığı bu önemli sergide, Kanuni Sultan Süleyman'ı resmeden minyatürler, gravürler ve yağlıboya resimler de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 7 Eylül–7 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık olan, Mustafa Aksay'ın hazırladığı Minyatür ve Fotoğraf Sergisi, Kanuni döneminin görsel bir resmigeçidi niteliğinde. Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar'da vefatıyla hem kendi kalbi hem Türklerin kalbi Macaristan'da kaldı. Yunus Emre Enstitüsü'nün bu gönül bağını yaşatmak ve devam ettirmek adına gerçekleştirdiği sergi, Macar ve Türk ziyaretçiler tarafından ilgiyle karşılandı.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Veysi Kaynak Macaristan Eylül Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title