Haberler

İtalya ile Hindistan Arasındaki Asker Krizi

Tutsak askerler için Roma’da dayanışma yürüyüşü yapıldı.

Hint Okyanusu'nda Şubat 2012'de deniz korsanı sandıkları iki Hintli balıkçıyı vurdukları gerekçesiyle Hindistan'da cinayetle yargılanan iki İtalyan deniz piyadesi Massimiliano Lattore ile Salvatore Girone için dayanışma yürüyüşü yapıldı.

Başkent Roma'daki Bocca della Verita Meydanı'ndan Farnesina Meydanı'na kadar yağmur altında yapılan yürüyüşe aralarında eski Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno, çok sayıda asker ve savaş gazisinin olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Yakalarına sarı kurdeleler takan katılımcılar yürüyüş boyunca, "Piyadelere özgürlük", "Ben piyadelerle birlikteyim" gibi sloganlar atarken sık sık da İtalyan ulusal marşını söyledi.

Yürüyüşe katılan asker Latorre'nin eşi Paola Moschetti de ilk kez meydanlara inmediklerini belirterek, Latorre ve Girone dönene kadar bu şekilde eylemlere devam edeceklerini bildirdi. Moschetti, hükümete bu konuda güvendiklerini, savunma ve dışişleri bakanlarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını söyledi.

Şubat 2012'de bir İtalyan yakıt gemisini koruma görevindeyken korsan zannettikleri iki Hintli balıkçıyı vuran ve yargı süreçleri 2 yılı aşkın süredir Hindistan'da devam eden İtalyan deniz piyadeleri Lattore ile Girone'nin durumları, zaman zaman İtalya ile Hindistan arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açıyor.

İhtilaflı konunun temelinde, İtalya olayın uluslararası sularda gerçekleştiği gerekçesiyle konuya uluslararası kurumların bakmasını savunurken, Hindistan ise olayın kendi karasularında olduğunu savunuyor.

İki deniz piyadesi, İtalyan kamuoyuna 2 Haziran Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gönderdikleri video mesajında Hindistan ve İtalya'nın iki büyük ülke olduğunu, ikisinin de bu konuda sürtüşmeyi bırakıp kendileri üzerinde bir uzlaşmaya varmaları yönünde çağrı yapmıştı. - Roma

Kaynak: AA / Güncel

İtalya Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title