Haberler

İtalya, Cezayir, Libya ve Tunus Göçle Mücadele Konusunu Ele Aldı

Güncelleme:

İtalya, Cezayir, Libya ve Tunus'un içişleri bakanlarının Roma'da düzensiz göçle mücadele konusunu ele aldıkları bildirildi. Toplantıda, göçmenleri geri gönderme mekanizmasının güçlendirilmesi ve insan kaçakçılığıyla mücadele gibi operasyonel hedefler üzerinde duruldu.

İtalya, Cezayir, Libya ve Tunus'un içişleri bakanlarının Roma'da düzensiz göçle mücadele konusunu ele aldıkları bildirildi.

İtalya İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Akdeniz'e kıyıdaş ülkelerin bakanlarının düzensiz göç temasıyla başkent Roma'daki dörtlü toplantıda bir araya geldiği belirtildi.

İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi'nin ev sahipliği yaptığı toplantıya, Cezayir İçişleri Bakanı İbrahim Murad, Libya İçişleri Bakanı Libya İçişleri Bakanı İmad et-Trablusi ve Tunus İçişleri Bakanı Kemal el-Fıki'nin yanı sıra İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Edmondo Cirielli'nin de katıldığı aktarıldı.

Açıklamada, toplantının açılışında söz alan ev sahibi Bakan Piantedosi'nin halihazırda dört ülke arasında süren işbirliğinden ötürü mevkidaşlarına teşekkür ettiği kaydedildi.

Açıklamaya göre, Piantedosi, "Hepimizi bir masa etrafında toplayan amaç, ikili işbirliğinden yasadışı göç akışlarının düşmesini sağlayacak bölgesel bir yaklaşımdır. Göçmenler, Kuzey Afrika sahillerine teknelere binme aşamasına geldiklerinde, düzensiz göçmen akışlarını önleme yeteneğimizden zaten taviz vermiş oluyoruz. Tam da bu nedenle stratejik önceliğimiz Sahel bölgesinden başlayarak kara sınırlarını güçlendirmek için çalışmak olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bakanlık açıklamasında toplantıda, özellikle göçmenleri geri gönderme mekanizmasının güçlendirilmesi ile insan kaçakçılığı trafiğini yöneten suç şebekeleriyle mücadele için bilgi akışının sağlanması gibi bazı operasyonel hedeflerin üzerinde durulduğu kaydedildi.

Diğer yandan, İtalya İçişleri Bakanlığının verilerine göre, bu yıl 1 Ocak-2 Mayıs döneminde ülkeye denizi aşarak gelen düzensiz göçmen sayısı 16 bin 137 oldu. Geçen yıl aynı dönemde ise bu sayı 42 bin 369 idi.

Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akınında, İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz güzergahı, son yıllarda yoğun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çıkıyor.

Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sonra yardım çağrısı yapan düzensiz göçmenleri, bu güzergahta Avrupalı devlet görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli sivil toplum kuruluşları kurtarıyor.

Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

STK'ler geçen yıldan bu yana da İtalya'daki son yasal düzenlemeler nedeniyle faaliyetlerini gerçekleştirmede bazı zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

Kendi imkanlarıyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarılan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastıkları yer ise çoğunlukla İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası ya da bazen Malta oluyor.

Öte yandan, teknelerin alabora olması ya da teknelerdeki aşırı kalabalık nedeniyle susuz ve havasız kalınması yüzünden her yıl çok sayıda düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalışırken hayatını kaybediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Cezayir Göçmen İtalya Tunus Libya Roma Orta Doğu Uluslararası İlişkiler Göçmenler Politika Güncel Haberler

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

19 Mayıs İZMİR yol koşusu ne zaman nerede yapılacak, şartları ne, yol kaç km (MARATON İZMİR)? 19 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? Fury Usyk maçı nasıl izlenir? Tyson Fury Usyk maçı Türkiye yayını var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! #128167 Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki #9917 #128250 CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Mayıs günün maçları nereden izlenir? #9917 #128250 Son Kale Hacıbey filmi oyuncuları kim? Son Kale Hacıbey filmi konusu ne? Son Kale Hacıbey ne zaman, nerede çekildi? #128250 Kırımlı filmi oyuncuları kim? Kırımlı filmi konusu ne? Kırımlı ne zaman, nerede çekildi? #128250 Allah Yazdıysa Bozsun filmi oyuncuları kim? Allah Yazdıysa Bozsun filmi konusu ne? Allah Yazdıysa Bozsun ne zaman, nerede çekildi? #128250 Dominik Cumhuriyeti bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Güney Kore bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! #127936 Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? #9917 Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? #9917
Pazarcılıktan suç örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

Pazarcılıktan suç örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title