Haberler

İran, UAEK Denetimine İzin Vermeyecek

Güncelleme:

İran'ın, Parçin askeri bölgesini bir kez daha UAEK müfettişlerinin denetime açmayacağı bildirildi.

İran'ın, Parçin askeri bölgesini bir kez daha Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin denetime açmayacağı bildirildi.

Merkezi İran'ın başkenti Tahran'da bulunan yarı resmi Fars Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan yaptığı basın açıklamasında sorulan bir soru üzerine, "UAEK müfettişleri daha önce Parçin'e girdiler ve gerekli incelemeleri yaparak, bazı örnekler aldılar. Bu nedenle yeniden girmelerine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Dehkan, müfettişlerin Parçin'e girme taleplerinin mantıksız olduğunu, UAEK'nın bazı ülkelerin baskısı sonucu Parçin'i tekrar incelemek istediğini savundu.

UAEK Başkanı Yukiya Amano geçtiğimiz ay Viyana'da Birleşmiş Milletler (BM) binasında yaptığı basın toplantısında BM denetçilerinin Parçin'e girmelerine izin verilmediğine değinerek, "İran Parçin'e girilmesine izin vermiyor. Biz girmek için girişimlerimizi sürdürüyoruz" diye konuşmuştu.

Eski İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Feridun Abbasi, 2013 Mart ayında yaptığı bir açıklamada, Parçin'in nükleer bir tesis olmadığını ve BM denetçilerinin denetimin gerekliliği hakkında ilgili dökümanları kendilerine sunmalarını talep etmişti.

UAEK, başkent Tahran'ın güneydoğusundaki Parçin askeri bölgesinde İran'ın askeri amaçlı nükleer denemeler yaptığını iddia etmişti. - Tahran

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Birleşmiş Milletler Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title